[Mudah] Cara Pemasangan CCTV Wireless di Rumah

Admin Radarpena

Cara memasang CCTV perlu diketahui supaya anda boleh memasangnya sendiri.

Kewujudan CCTV adalah satu bentuk usaha untuk meningkatkan keselamatan rumah anda atau harta benda lain.

CCTV adalah pendek untuk Closed-circuit television atau televisyen litar tertutup, yang lebih dikenali sebagai pelengkap keselamatan.

Tidak ramai yang kini menghabiskan banyak wang untuk membeli pelbagai peralatan sokongan lain, seperti monitor pengawasan, tempat kamera, DVR (Digital Video Recorder), dan sudah tentu kamera.

Kemudahan yang ditawarkan oleh pelbagai produk CCTV, akan membantu anda, baik dalam pemasangan dan operasi.

Berikut adalah beberapa cara pasang camera cctv anda sendiri dengan mudah, tidak perlu bersusah payah memanggil juruteknik.

Perancangan Sebelum Memasang Kamera CCTV

Aspek yang paling penting dalam memasang sistem kamera CCTV adalah memilih tempat yang sesuai untuk kamera dan DVR, untuk memaksimumkan jangkauan kamera dan meminimumkan panjang kabel.

Melaporkan dari Mr.Right, memilih lokasi yang betul akan mengurangkan kerugian selari yang mempengaruhi kualiti video.

Berikut adalah beberapa petua untuk memilih lokasi kamera CCTV, yang dipetik daripada CCTVman:

 1. Untuk di dalam rumah, pilih sudut dalaman dari mana kebanyakan pintu masuk ke bilik kelihatan. Apa yang anda mahu pantau dan dapatkan pandangan terbaik.
 2. Kabel dan sambungan hendaklah dijauhkan daripada cuaca seperti hujan.
 3. Sangat disyorkan untuk memasang kamera CCTV di kedudukan tinggi dan jauh dari bahaya.
 4. Letakkan kamera cukup dekat dengan kawasan yang anda mahu tonton. Kedudukan terbaik adalah dari atas kira-kira 4 meter.
 5. Pastikan kamera hanya mempunyai pemandangan langit yang sangat minimum pada siang hari. Kerana ia boleh menjadikan imej latar depan gelap (siluet).
 6. Fikirkan cara yang paling mungkin pencuri berpotensi masuk. Gunakan kamera pengawasan untuk mendapatkan gambaran terbaik tempat itu.
 7. Kes kamera kalis air serta keadaan cuaca yang berbeza. Serta kabel dan penyambung yang diberi perlindungan tambahan.
 8. Walaupun kamera kalis cuaca dan kalis air, tetapi jika ia kekal dalam cuaca buruk terlalu lama, seperti cahaya matahari yang berlebihan atau kelembapan. Ia akhirnya boleh merosakkan komponen dalaman dan menjejaskan prestasi kamera.
 9. Semasa memasang kabel CCTV, elakkan membengkokkannya di sudut tajam. Jangan pasang wayar berhampiran kord kuasa utama. Arus elektrik akan menghasilkan ‘noise’ yang boleh mengganggu isyarat dari kamera.

Cara Pasang CCTV Wifi

Letakkan unit kamera di mana dikehendaki, membuat tanda panduan untuk penggerudian.

Berikut ialah langkah-langkah cara pasang cctv di rumah mudah:

 1. Perkara pertama yang perlu dilakukan cara pasang cctv wireless ialah mengenai alamat ip kamera. Hidupkan alamat IP DVR untuk disambungkan ke peranti yang akan digunakan, seperti komputer riba atau komputer.
 2. Kedua, laraskan alamat IP komputer riba atau komputer di panel kawalan dengan alamat IP DVR atau CCTV sedia ada.
 1. Jika tetapan alamat IP teratur, maka langkah seterusnya adalah mengenai perisian pemasang IP pada kamera.
 2. Kemudian, selepas semua langkah mengikut buku panduan dijalankan, ujian adalah terlebih dahulu sebelum dipasang. Masukkan penyemak imbas yang anda ada pada komputer riba atau alat anda. Kemudian tetapkan menu keselamatan. Selepas itu, masukkan alamat IP yang telah anda tetapkan sebelum ini.
 3. Jika ia berjaya, maka ia hanya akan dipasang. Apa yang perlu diperhatikan, ambil sudut terbaik supaya ia boleh meliputi kawasan yang besar seperti yang dikehendaki.

Jika CCTV anda tidak mempunyai fitur night vision, maka sangat perlu meletakkan CCTV di tempat yang penting dan terang. Tetapi jika CCTV anda berkualiti tinggi, ia tidak akan menjadi masalah.

Cara pasang cctv sendiri tanpa wayar juga hanya memerlukan suis terdekat tanpa perlu memikirkan bilik dan dinding yang digerudi untuk pemasangan kabel.

Daripada penerangan di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa, sebenarnya memasang CCTV tanpa wayar tidak sukar, selagi kita mengikuti semua langkah yang ada dalam panduan ibu saya.

Walau bagaimanapun, jika anda telah cuba mengikuti prosedur yang disyorkan, ia masih sukar, anda harus segera menghubungi tukang berguna profesional.

Ini bagi mengelakkan kesilapan dan kerosakan pada mesin CCTV anda yang agak mahal.

Originally posted 2022-09-05 01:12:53.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment