Macam Saiz Banner Dan Kaidah Setting Saiz Banner di Photoshop

Sebelum masuk ke dalam perbincangan, saya ingin bertanya terlebih dahulu. Sesungguhnya mereka yang membaca artikel ini sudah tahu nama x banner?

Sekiranya anda sudah biasa dengan x banner, sekarang adakah anda sudah mengetahui ukuran saiz banner itu sendiri?

Sekiranya tidak, di sini akan menerangkan beberapa saiz banner yang sering digunakan dalam percetakan dan juga untuk media promosi.

Macam macam Saiz Banner

Saiz Banner Indoor

Saiz banner pertama adalah banner indoor, yang biasanya mempunyai saiz 60 x 160 cm. Tetapi ada juga yang berukuran 120 x 160 cm yang tidak biasa digunakan.

Bahan banner indoorini pastinya mempunyai banyak kelebihan dan kekurangan yang boleh dipilih mengikut setiap keperluan.

Saiz Banner Outdoor

Sementara itu, untuk banner outdoor ini, ia adalah banner yang dipasang di luar rumah. Mengapa banner ini disiarkan di luar rumah? Kerana saiz banner ini sangat besar

Dalam penggunaannya, banner ini sering digunakan semasa melawat acara yang kemudiannya akan menjadi latar belakang untuk orang ramai mengambil gambar.

Bukan itu sahaja, banner ini juga sering diletakkan di atas pokok tepi jalan atau papan khas untuk pemasangan banner.

Saiz banner ini berkisar antara 1 x 2 meter, 2 x 4 meter dan bahkan sehingga 3 x 7 meter.

.Saiz Banner Mini

Boleh dikatakan bahawa banner mini ini adalah medium promosi yang tidak sukar atau mudah. Nama itu juga mini mesti mempunyai saiz yang kecil, iaitu 26 x 38 cm dan saiz standard ialah 25 x 40 cm.

Banner mini ini apabila dilihat dari segi bahan dibahagikan kepada 2 jenis, iaitu banner mini yang disalut dan banner mini tanpa lapisan.

Banner ini biasanya digunakan di meja makan restoran sebagai alat untuk mempromosikan menu restoran.

Saiz Banner Standar

Saiz banner standard yang boleh dikenali sebagai banner berdiri atau juga saiz banner kedai yang mempunyai pelbagai jenis dan saiz.

Ramai yang menggunakan saiz banner standar ini, kerana ia boleh digunakan sebagai medium promosi yang dianggap baik dan mudah dibawa mengikut keperluan.

Di samping itu, sokongan berbentuk X pada bingkai banner boleh digunakan semula.

Oleh itu, anda hanya perlu mencetak banner pada bahan dan media saiz tanpa perlu membeli pendirian lagi.

Ini termasuk cara untuk menjimatkan belanjawan perbelanjaan promosi.

Malah pendirian berbentuk X boleh diubah saiz dan boleh menyesuaikan media banner. Untuk saiz banner x itu sendiri, terdapat beberapa jenis yang biasanya digunakan oleh orang ramai.

  1. 25 x 40 cm
  2. 60 x 120 cm
  3. 60 x 160 cm
  4. 80 x180 cm

Saiz Banner Y

Seperti halnya dengan banner x, tetapi perbezaannya terletak dari sokongan dalam bentuk huruf Y. Model sokongan boleh dipisahkan dari bingkai.

Banner jenis ini biasanya mempunyai asas di bahagian bawah, bertujuan untuk menguatkan feeder. Saiz banner Y ini biasanya 60 x 160 cm atau berukuran 3 x 6

Tetapi, terdapat satu lagi saiz yang masih jarang ditemui di pasaran, saiz ini ialah 80 x 180 cm.

Saiz Roll Up Banner

Apabila dilihat dari nama, bahan ini mempunyai keunikan tersendiri berbanding banner lain.

Banner ini boleh digulung apabila selesai menggunakannya dan penggunaannya juga lebih praktikal.

Secara fungsional, gulungan banner ini dapat membina jenama syarikat atau produk seperti banner x secara umum.

Saiz yang sering digunakan dalam pembuatan gulungan banner ini adalah:

  1. 60 x 160 cm
  2. 80 x 200 cm
  3. 85 x 200 cm
  4. 120 x 200 cm
  5. 150 x 200 cm

Catatan : Banner ini biasanya digunakan di pameran, kedai dan bilik jualan. Harganya murah, menjadikan banner jenis ini dapat memaparkan produk secara keseluruhan.

Saiz Banner Sepanduk Standard

Sementara itu, saiz standard banner ini sebenarnya sama dalam penggunaannya.

Hanya saja banner ini lebih sering digunakan untuk banner parti, ucapan selamat datang, banner untuk kafe Internet dan juga banner untuk perumahan.

Nah, untuk warna itu sendiri biasanya menyesuaikan diri dengan urutan, sama ada warna penuh atau biasa.

Begitu juga dengan penciptaan banner parti, hanya ada warna tertentu sebagai simbol atau lambang parti.

Terdapat beberapa saiz banner, banner ini yang digunakan secara meluas semasa membuat media promosi dan juga penerbitan dari bahan kain ini. Saiz berikut ada dalam jadual di bawah.

Nombor VariasiSaiz Banner
17 x 1,15 meter
27 x 0,9 meter
35 x 1,5 meter
45 x 0,9 meter
54,5 x 2 meter
64 x 0,8 meter
73 x 1 meter
83 x 0,8 meter
92 x 1,5 meter

Apabila dah tau mengenai saiz banner, sekarang awak nak bagi korang cara design banner, bunting, backdrop, guna photoshop, jom simak perkongsian berikut ni.

Cara Setup Saiz untuk Design Bunting/Banner

Ada 3 hal yang korang perlu setup sebelum lakukan design, yang pertame saiz, lalu resolution and color mode.,

sila liat gambar berikut ni.

1. Saiz

Pada aplikasi photoshop tidak ada unit kaki (feet), sedangkan selalu kita akan sebut saiz bunting dalam unit kaki (feet)? lalu macem mana nak design ? senang je!

Memang pade aplikasi photoshop tidak ada bunting dalam unit kaki, lalu korang tukar jelah unit kaki pada inci :

1 Kaki (Ft) Sama hal dengan 12 Inci (Inches)

Contoh : Anda nak buat design bunting bersaiz 2 kaki(ft) X 5 Kaki(ft) / Width = 2ft, & Height = 5 ft

Tukar lah pada inci :

Width : 2 x 12 = 24 Inches

Height : 5 x 12 = 60 Inches

Mudah kan ?

2. Resolution

Tetapkan Resolution menjadi 72

Sangat tidak digalakan untuk menggunakan resolution melebihi 72 karena ia akan menyebabkan komputer korang menjadi hang semasa melakukan design.

Kenapa sebab ? Apabila resolution melebihi 72 maka Saiz yang dihasilkan akan terlalu besar.

3. Color Mode

Setelah tu, tetapkan color mode menjadi CMYK, setelah tu klik butang OK dan mulakan kerja design anda.

Nah, itu adalah penjelasan ringkas mengenai saiz banner dan care nak buat banner yang sering digunakan dalam dunia percetakan. Sekiranya terdapat perkataan yang salah atau kekurangan kata-kata boleh memberi komen secara langsung di bawah.

Satu lagi yang tidak kurang penting, mengenai bahan banner yang juga harus diketahui sebelum mencetaknya. Mudah-mudahan, artikel ini boleh berguna dan boleh membantu.

Terima kasih, perkongsian salam untuk saling melengkapi.

Leave a Comment