Saiz Perut Bayi Berdasarkan Umur, Jom Simak!

Admin Radarpena

Apabila memulakan perjalanan penyusuan, sudah tentu Ibu akan berasa tidak pasti dalam mengetahui berapa banyak dan bila-bila masa untuk memberi makan kepada Si Kecil.

Tetapi, tidak perlu risau kerana ini benar-benar normal.

Memberi makan bayi boleh menjadi sebahagian daripada menjadi ibu bapa yang baru, itulah sebabnya mengetahui saiz perut bayi adalah salah satu cara yang paling meyakinkan untuk membezakan berapa banyak makanan yang benar-benar diperlukan oleh Little One.

Saiz Lambung Bayi

Lapor dari La Leche League, sebelum lahir, bayi itu tidak pernah berasa lapar kerana dia diberi makan secara berterusan melalui plasenta.

Selepas kelahiran, menyusu sedikit demi sedikit membantu peralihan bayi kepada diet sekejap-sekejap. Kemudian, apakah saiz perut bayi dan kapasiti susu ibu:

1. Saiz Perut Bayi yang Baru Lahir

Selama beberapa hari pertama kehidupan bayi, ukuran perut bayi yang baru lahir hanya sekecil ceri.

Apabila si kecil mula berkembang begitu dengan saiz perutnya kemudian pada usia kira-kira lima hari, perutnya akan menjadi saiz buah walnut.

Kapasiti susu ibu untuk bayi baru lahir boleh minum kira-kira 1 sudu besar pada satu masa, jadi tidak mengapa jika Ibu mungkin hanya menghasilkan jumlah kolostrum yang terhad semasa menyusu mengikut Healthline.

Biasanya bayi yang baru lahir akan menyusu kira-kira 8 hingga 12 kali dalam 24 jam sehari. Ia berjaya menjadi kira-kira setiap satu hingga tiga jam.

Penyusuan susu ibu sering memberitahu payudara wanita untuk meningkatkan berapa banyak susu yang dihasilkan.

Ini akan memastikan bahawa terdapat banyak susu beberapa bulan selepas kelahiran.

Health Partner  mendedahkan bahawa biasanya, bayi mendapat kira-kira 15 ml setiap hidangan apabila mereka berumur tiga hari.

Pada usia empat hari, bayi mendapat kira-kira 30 ml setiap hidangan. Pada hari kelima bayi mendapat kira-kira 45 ml setiap kali memberi makan.

Keliru nak tentukan sabun bayi terbaik ? Jom simak 17 Jenama Sabun Mandi Bayi Terbaik Berikut Ini.dan Optimum untuk Kulit Kering

2. Saiz Perut Bayi 1-3 Bulan

Saiz perut bayi berusia 1-3 bulan masih saiz telur besar.

Walau bagaimanapun, Ibu mungkin menyedari bahawa Little One menjadi aktif.

Bayi boleh bergerak lebih banyak dan dia menjadi lebih berbual.

Bayi berumur 1 hingga 3 bulan perlu mengambil 88.72 ml susu formula atau susu ibu setiap 2-4 jam, tetapi jika bayi terus makan pada rutin makan 2-3 jam, maka tidak perlu mengubah corak sehingga si kecil siap.

3. Saiz Perut Bayi 4-6 Bulan

Bayi berumur 4 hingga 5 bulan memerlukan 120-180 ml susu ibu setiap penyusuan.

Kapasiti susu ibu sememangnya meningkat berbanding bulan-bulan sebelumnya.

Kemudian, pada usia 6 bulan sekarang adalah masa untuk Ibu benar-benar mula memberi perhatian kepada perkembangan bayi dan dia tidak lagi kecil.

Bayi akan makan lebih banyak, tumbuh lebih banyak, dan menjadi lebih kuat.

Pada masa bayi mencapai umur enam bulan, saiz perut bayi masih saiz telur yang besar, tetapi diet mungkin berubah kerana ia akan diselingi dengan keperluan untuk makanan padat pelengkap ASI (MPASI).

Kapasiti susu ibu yang mungkin diperlukan ialah 240 ml setiap makan setiap 4 hingga 5 jam.

Anak Sakit ? Jom Bacakan Doa & Ayat-Ayat Syifa Untuk Anak Sakit

4. Saiz Perut Bayi 7-12 Bulan

Kapasiti susu ibu bayi berumur 7 hingga 9 bulan adalah 600ml sehari.

Manakala 10 hingga 12 bulan ialah 400 ml sehari.

Kerana selepas bayi berumur 6 bulan, keperluan untuk susu ibu secara beransur-ansur dikurangkan. Tetapi masih menyusukan bayi mengikut kehendaknya.

Pada usia satu tahun atau 12 bulan, saiz perut bayi sudah tumbuh menjadi saiz limau gedang.

Makan pada hari-hari pertama kehidupan bayi adalah penting, terutamanya kerana kebanyakan bayi baru lahir mempunyai berat badan di bawah berat lahir sebenar.

Oleh itu, adalah penting untuk memberinya susu ibu secara intensif supaya bayi menjadi sihat dan kuat, mudah-mudahan berguna.

Originally posted 2022-07-07 01:38:25.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment