TOP 10 Senarai Susu Tanpa Laktosa Untuk Bayi Terbaik

Admin Radarpena

Tidak semua kanak-kanak boleh mengambil susu formula yang diperbuat daripada susu lembu kerana kandungan laktosa di dalamnya boleh mencetuskan masalah kesihatan, seperti diare, kembung, kekejangan perut, dan gas.

Oleh itu, pada masa kini sudah ada banyak susu bebas laktosa untuk bayi yang mempunyai keadaan intoleransi laktosa.

Sesetengah susu bebas laktosa yang dimaksudkan untuk bayi dan kanak-kanak diperbuat daripada soya, yang lain dibuat dengan formula khas yang tidak akan mencetuskan reaksi tidak bertoleransi.

Sebenarnya, apa itu intoleransi laktosa?

Intoleransi laktosa adalah ketidakupayaan saluran pencernaan untuk mencerna laktosa, sejenis gula yang secara semula jadi terdapat dalam susu dan produk yang diproses seperti keju dan yogurt.

Pada orang yang mengalami intoleransi laktosa, tubuh mereka tidak menghasilkan cukup enzim laktase yang diperlukan untuk dapat mencerna laktosa yang terdapat dalam makanan.

Oleh itu, kemunculan gejala seperti:

  1. Sakit perut
  2. Kembung
  3. Diare
  4. Mual

Perlu diingat bahawa intoleransi laktosa tidak sama dengan alahan susu.

Intoleransi laktosa adalah keadaan senak, manakala alahan susu, seperti tindak balas alahan lain, adalah keadaan yang melibatkan sistem imun.

Gejala kedua-dua keadaan juga berbeza. Kanak-kanak yang mengalami alahan susu, akan mengalami gejala seperti bersin, batuk, bengkak, atau gatal-gatal.

Ini adalah gejala yang sama dengan reaksi alergi lainnya.

Baik intoleransi laktosa dan alahan susu lembu pada bayi biasanya akan membuat bayi dinasihatkan untuk mengambil susu bebas laktosa.

Senarai Susu Formula Terbaik Untuk Bayi

Jika bayi telah didiagnosis dengan intoleransi laktosa, maka berikut adalah beberapa jenama Susu Tanpa Laktosa yang boleh dimakan oleh bayi dan kanak-kanak dengan selamat.

1. Morinaga Chil Kid Soya

Morinaga Chil Kid Soya adalah susu bebas laktosa untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun yang mempunyai intoleransi laktosa, alahan susu lembu, atau galactosemia.

Senarai susu soya untuk bayi ini diperbuat daripada Isolates Protein Soya berkualiti tinggi yang proteinnya bersamaan dengan susu lembu.

Bukan sahaja selamat untuk penghadaman, formula Moricare + Prodiges yang dimiliki oleh Morinaga Chil Kid juga akan menyokong kecerdasan pelbagaitelen, pertahanan badan, untuk pertumbuhan dan perkembangan optimum pada kanak-kanak.

Harga Morinaga Chil Kid Soya Bermula: RM54.00

2. Nutricia Bebelove FL

Nutricia Bebelove FL boleh dimakan oleh bayi berumur 0-12 bulan yang mempunyai keadaan tidak dapat mencerna laktosa dengan betul.

Susu bebas laktosa ini juga mengandungi DHA dan AA yang baik untuk kesihatan mata, otak, dan jantung bayi.

Selain bayi yang mempunyai intoleransi laktosa, susu ini juga boleh dimakan untuk bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu.

Harga Nutricia Bebelove FL Bermula: RM74.00

Jom Baca : TOP 10 Jenama Pampers Terbaik & Selamat untuk Bayi

3. Lactogen Lactose Free

Lactogen Lactose Free adalah formula bebas laktosa yang dimaksudkan untuk bayi berumur 0-12 bulan.

Susu ini akan menghalang diare atau senak pada bayi kerana laktosa.

Bukan itu sahaja, senarai susu untuk bayi sembelit Lactogen Lactose Free juga mengandungi minyak ikan yang baik untuk perkembangan otak kanak-kanak, serta pelbagai mineral dan vitamin yang baik untuk kesihatan badan bayi .

Harga Lactogen Lactose Free Bermula RM43.00

4. Morinaga NL-33 Non Lactose

Jika bayi mempunyai diare yang teruk selepas mengambil formula yang diperbuat daripada susu lembu, maka Morinaga NL-33 Non Lactose boleh menjadi alternatif yang baik untuk kanak-kanak berumur 0-12 bulan.

Ketidakupayaan saluran pencernaan bayi untuk mencerna laktosa akan mencetuskan senak, jadi makan susu bebas laktosa boleh menjadi penyelesaian bagi kanak-kanak untuk terus mendapatkan pemakanan yang mencukupi semasa tempoh pertumbuhan mereka.

Harga Morinaga NL-33 Non Lactose Bermula RM43.00

5. Enfamil A+ Lactofree Care

Enfamil A+ Lactofree Care adalah susu yang dirumus khas untuk bayi berumur 0-12 bulan yang tidak dapat mencerna susu lembu dengan betul.

Dengan kandungan vitamin A, vitamin B kompleks, asid folik dan mineral, susu ini boleh menyokong pertumbuhan bayi pada usia emas mereka

Harga Enfamil A+ Lactofree Care Bermula RM68.00

Jom Baca : 8 Jenama Baju Baby yang Baik dan Selesa Untuk Bayi!

6. Bebelac Gold Soya

Bebelac Gold Soya bukan sahaja bebas laktosa jadi ia selamat untuk penghadaman.

Formula ini juga merupakan satu-satunya susu dari soya yang mempunyai kandungan serat yang tinggi.

Gabungan kedua-duanya menjadikan Bebelac Gold Soya selamat serta sihat untuk pencernaan bayi.

Susu ini juga mengandungi minyak ikan, besi, dan taurin yang baik untuk meningkatkan ingatan.

Secara keseluruhan terdapat 13 vitamin dan 9 mineral yang boleh menyokong pembentukan dan mengekalkan ketumpatan tulang.

Harga Bebelac Gold Soya Bermula RM68.00

7. Nutren Junior

Susu bebas laktosa yang juga baik untuk kanak-kanak adalah Nutren Junior. Susu ini boleh dimakan oleh kanak-kanak berumur 1-10 tahun.

Nutren junior mengandungi Whey Protein yang boleh membantu mengekalkan sistem imun kanak-kanak, omega 3, 6 dan DHA yang baik untuk otak, sehingga 13 vitamin, dan 9 mineral yang boleh memenuhi keperluan pemakanan lengkap yang boleh menyokong pertumbuhan bayi.

Harga Nutren Junior Bermula RM58.00

Jom Baca : 7 Sabun Basuh Baju Baby Selamat Digunakan, Jom Simak!

8. Isomil Plus Advance Soya

Isomil Plus Advance Soya adalah susu pertumbuhan dengan protein soya bebas laktosa mengasingkan supaya ia selamat untuk penghadaman kanak-kanak dengan intoleransi laktosa.

Susu ini boleh dimakan oleh kanak-kanak berumur 1-10 tahun.

Kalsium tambahan di dalamnya sangat baik untuk menyokong pertumbuhan tulang dan gigi.

Harga Isomil Plus Advance Soya Bermula RM69.00

9. Nutrilon Royal Soya

Nutrilon Royal Soya adalah formula berdasarkan protein soya, jadi ia bebas laktosa.

Susu ini selamat untuk bayi dan kanak-kanak yang mempunyai sejarah alahan susu lembu.

Susu bebas laktosa ini juga mengandungi minyak ikan dan IcFOS yang boleh menyokong ketahanan badan dan keupayaan berfikir bayi.

Nutrilon Royal Soya terdiri daripada dua jenis, iaitu Nutrilon Royal Soya 3 Acti DuoBio+ untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun dan Nutrilon Royal Soya 4 Acti DuoBio+ untuk kanak-kanak berumur 3-6 tahun.

Harga Nutrilon Royal Soya Bermula RM149.00

Jom Baca : 17 Jenama Sabun Mandi Terbaik dan Optimum untuk Kulit Kering

10. Dumex Dupro Lactose Free

Susu Dumex Dupro Lactose Free dicipta khas untuk bayi yang tidak mempunyai daya toleransi terhadap laktosa.

Apa yang membuatkan susu formula ini istimewa? Susu ini mengandungi lima zat penting yang diperlukan bayi seperti protein, DHA, vitamin A, karbohidrat serta kalsium yang tinggi!

Harga Dumex Dupro Lactose Free Bermula RM21.00

Itu adalah beberapa senarai susu tanpa laktosa untuk bayi yang boleh anda gunakan sebagai rujukan sebelum memilih susu bayi untuk si kecil anda, semoga berguna.

Originally posted 2022-08-13 23:43:02.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment