√ 15 Tempat Bersejarah Di Pahang

Admin Radarpena September 26, 2023

Pahang adalah sebuah negeri yang melambangkan kekayaan sejarah dan keindahan semula jadi.

Dari reruntuhan istana-istana kuno hingga kuil-kuil bersejarah yang memikat, Pahang menawarkan pengalaman yang memukau bagi pencinta sejarah.

Saksikanlah pesona zaman dahulu yang masih terasa di tengah hutan belantara dan desa-desa bersejarah, menjadikan Pahang sebagai destinasi unik untuk memahami perjalanan sejarah dan budaya Malaysia.

Senarai Tempat Bersejarah Di Pahang

1. Masjid Negeri (Madrasatul Firdaus)

Masjid yang menawan ini, dikenali sebagai Masjid Negeri atau Madrasathul Firdaus, merupakan bangunan tertua di Kuala Lipis.

Keajaiban ini berdiri kukuh sejak tahun 1888 tanpa disentuh oleh banjir, meskipun terletak di tepi Sungai Jelai.

Pembinaannya pada abad ke-19 oleh saudagar Arab, Habib Hassan, membuatnya begitu istimewa. Jangan lepaskan peluang untuk solat di sini!

Alamat : Masjid Negeri Lama (Madrasatul Firdaus), Kuala Lipis, Pahang

Baca Pula : √ 13 Tempat Bersejarah Di Kuala Lumpur Wajib Tahu


2. Bangunan Bekas Suk Pahang

Anda ingin tahu di mana bekas Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak, dilahirkan? Inilah lokasinya.

Rumah ini, dibina pada 1920, dulunya kediaman Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein, bapanya, semasa beliau menjadi setiausaha Kerajaan Pahang.

Alamat : Bukit Bius, Pahang


3. Pahang Club

Pahang Club sebuah bangunan bersejarah yang dibina oleh penjajah British pada tahun 1907, pertama kali digunakan sebagai kediaman Superintenden Ulu Pahang, Hugh Clifford.

Kemudian dari 1922 hingga 1926, ia berkhidmat sebagai kediaman Inspektor Polis British. Sejak pertengahan 1926, bangunan ini menjadi kelab eksklusif untuk pegawai-pegawai British, tetapi selepas kemerdekaan, ia terbuka kepada rakyat tempatan. Kini, bangunan ini tidak lagi digunakan.

Alamat : Pahang Club, 27200 Kuala Lipis, Pahang

Baca Pula : 17 Tempat Bersejarah Di Kelantan yang Wajib Tahu


4. Muzium Sultan Abu Bakar

Bangunan ini yang bermula pada tahun 1888, asalnya adalah penginapan residen Inggeris pada 1898.

Awalnya terbuat daripada kayu, ia digantikan dengan bangunan batu 2 tingkat pada 1929. Semasa penjajahan Jepun, ia digunakan sebagai markas tentera Jepun.

Pada 1976, ia berubah menjadi Muzium Sultan Abu Bakar, menampilkan barangan bersejarah seperti tembikar, kaca antik China, dan pelbagai artifak berharga lain.

Alamat : Perbadanan Muzium Negeri Pahang, Jalan Sultan Ahmad, 26600 Pekan, Pahang, Malaysia


5. Pusat Pengembangan Tenun Pahang DiRaja Kg. Soi

Natural Batik Village, berdekatan dengan Pantai Balok, memberi pengalaman pertama yang menggembirakan kepada pencinta batik. Terdapat kedai-kedai yang menjual batik berkualiti tinggi sebagai oleh-oleh.

Pengunjung boleh mencanting batik dengan bayaran sedikit, dan hasilnya boleh dibawa pulang sebagai cendera hati.

Melawat sini memberikan pengalaman berharga dalam proses pembuatan batik. Pastikan jangan lepaskan peluang ini jika anda penggemar seni warisan batik.

Alamat : Jalan Kempadang Perdana 1, Pahang, 25150 Kuantan, Malaysia

Baca Pula : √ 20 Tempat Bersejarah di Kedah yang Wajib Tahu


6. Muzium Sungai Lembing

Muzium Sungai Lembing adalah harta kebangsaan yang menggambarkan warisan perlombongan bijih timah Malaysia. Terletak di tapak bekas perlombongan timah terdalam di dunia, muzium ini memamerkan peralatan dan pakaian pekerja lombong zaman dahulu.

Reka bentuk dan hiasan dalaman muzium memperlihatkan era kolonial Inggeris. Dengan luas 5.51 hektar, ia juga mempunyai terowong bawah tanah, tetapi tidak dibuka kepada pengunjung atas sebab keselamatan.

Bagi pencinta sejarah perlombongan bijih timah, Muzium Sungai Lembing adalah destinasi yang wajib dilawati. Ia beroperasi dari Jumaat hingga Ahad, dari 9 pagi hingga 5 petang.

Bayaran masuk adalah RM2 untuk dewasa, percuma untuk kanak-kanak bawah 12 tahun, dan RM1 untuk warga emas serta OKU.

Alamat : Jalan Muzium, Sungai Lembing, 26200 Sungai Lembing, Pahang, Malaysia


7. Gua Charas

Gua Charas terletak di Bukit Charas, sebuah bukit batu kapur dan granit berusia lebih dari 400 juta tahun. Puncaknya mencapai 355 meter. Diapit oleh kelapa sawit, anda perlu mendaki untuk mencapai pintu masuk gua.

Yang istimewa tentang Gua Charas ini ialah patung Buddha berbaring di dalamnya, yang dapat ditemui di hujung gua.

Sementara berjalan menuju patung itu, cahaya alami menerangi pembentukan batu kapur. Beberapa bahagian lantai gua agak basah. Pastikan anda memakai pakaian dan kasut yang sesuai.

Bayaran Masuk: Dewasa RM2 | Caj Tempat Letak Kereta RM3

Alamat : Jln Gua Charas, 26090 Kuantan, Pahang, Malaysia

Baca Pula : √ 15 Tempat Bersejarah Di Johor yang Wajib Tahu


8. Muzium Seni Pahang

Muzium Seni Pahang, berdekatan dengan Masjid Sultan Ahmad Shah 1 dan mahkamah Syariah, adalah tempat mustahak untuk pencinta seni.

Anda akan menjumpai koleksi menarik termasuk seni catan, fotografi, dan arca daripada artis seperti Sivarajah Natarajan, Roslan Ahmad, Sunan Sugio, C Tuck Lee, Sharifah Kirana, dan Mohamad Nor.

Pameran sering berubah mengikut tema seperti batik, merdeka, atau seni reka. Yang menarik, masuk ke muzium ini adalah percuma.

Alamat : Kompleks Pentadbiran Kerajaan Negeri Pahang, 25000 Kuantan, Pahang, Malaysia


9. Masjid Sultan Ahmad Shah, Kuantan

Masjid Sultan Ahmad Shah di Bandar Kuantan adalah sebuah keindahan terbuat daripada batu marmar yang bersinar dalam cahaya matahari. Terletak di pusat bandar dekat dengan padang Majlis Perbandaran Kuantan, masjid ini adalah salah satu masjid negeri terbesar di Pahang dengan keupayaan menampung kira-kira 10,000 jemaah.

Menara tinggi 180 kaki menjadikannya antara yang terkenal di negeri ini. Nama masjid diambil daripada Sultan Ahmad Al-Mu’adzam Shah, pemerintah Pahang pertama.

Reka bentuk dalaman bergaya seni bina Uthmaniah dengan ukiran khat di dindingnya menambah keunikan. Ketika Ramadan, padang MPK bersebelahan menjadi tempat berbuka puasa beramai-ramai yang meriah.

Alamat : Jalan Mahkota, Kompleks Pentadbiran Kerajaan Negeri Pahang, 25000 Kuantan, Pahang, Malaysia

Baca Pula : √ 45 HOTEL & Tempat Penginapan Menarik Di Pahang


10. Muzium Istana Mangga Tunggal

Istana Mangga Tunggal bermula dengan kediaman Panglima Perang, bapa Tengku Ampuan Pahang, yang juga Menteri Besar Pahang pertama.

Nama istana diambil daripada pokok mangga yang berbuah sebiji setiap musim di kawasan itu. Awang Mat Ali, seorang tukang Melayu mahir, membina istana ini pada 1934.

Tempat bersemayam Sultan Haji Ahmad Shah sebelum Istana Abu Bakar.

Alamat : Kampung Padang Manggis, 26600 Pekan, Pahang, Malaysia


11. Sultan Abdullah Mosque Museum

Masjid Sultan Abdullah, berusia 84 tahun, dibina pada 1932, adalah masjid utama Pekan semasa pemerintahan Sultan Abdullah Al-Mu’tasim Billah Ibni Sultan Ahmad Al-Mu’adzam Shah dan Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Mu’adzam Shah Ibni Sultan Abdullah Al-Mu’tasim Billah.

Masjid ini berkhidmat sebagai pusat ibadah utama dari 1932 hingga 1976, sebelum digantikan oleh Masjid Sultan Ahmad Shah yang terletak bersebelahan dengan Makam Diraja Pekan.

Alamat : Kampung Pancur, 26600 Pekan, Pahang, Malaysia


12. Istana Abu Bakar

Bangunan bersejarah ini dibina pada tahun 1929 sebagai kediaman Residen British menggantikan bangunan kayu asal dari 1888.

Pada tahun 1948, istana ini diubahsuai dan dijadikan Istana Kota Beram oleh Sultan Abu Bakar, menjadi Istana Rasmi Negeri Pahang.

Alamat : Jalan Seri Terentang, Kampung Permatang Pauh, 26600 Pekan, Pahang, Malaysia


13. Tempat Lahir Tun Abdul Razak

Kampung Pulau Keladi, salah satu kampung tertua di Daerah Pekan, terletak kira-kira 5 kilometer dari Bandar Diraja Pekan.

Dua kampung kecil, Kampung Medangsa dan Kampung Pulau Keladi, membentuk Pulau Keladi. Kampung ini diasaskan oleh Pucat Ahmad dan Juragan Mahmud dengan rumah tradisional Melayu, dibina daripada pokok hutan seperti nibung, buluh, dan nipah.

Rumah di Kampung Pulau Keladi, termasuk rumah Haji Daud Abdul Rahman, tempat kelahiran Tun Abdul Razak, diambil alih oleh Muzium Negeri Pahang pada 1985.

Dibina semula dengan menggunakan kayu cengal, ia mempamerkan gambar dan benda-benda peribadi Tun Abdul Razak serta katil tempatnya tidur semasa kecil.

Rumah ini terbuka untuk pelawat dari April 1986 pada waktu tertentu, kecuali hari Isnin, dengan bayaran masuk RM1.00.

Alamat : Pekan, Pahang, Malaysia


14. Kompleks Kampung Budaya Pulau Keladi

Kampung Budaya Pulau Keladi adalah destinasi yang lengkap dengan Pusat Tenunan Sutera Pahang dan kemudahan-kemudahan lain untuk pelawat.

Pusat Tenunan ini memberikan pendedahan tentang seni menenun yang diwarisi turun-temurun. Pelawat dapat melihat proses menenun dan membeli hasil tenunan serta memilih corak kain.

Kompleks ini dirasmikan pada 18 Mei 1996, dan pada 2007, Institut Tenun Pahang Diraja Tengku Ampuan Besar Meriam mula dibina untuk mendorong kreativiti penenun.

Alamat : Kampung Mengkasar, 26600 Pekan, Pahang, Malaysia


15. Taman Tasik Sultan Abu Bakar

Taman Tasik Sultan Abu Bakar adalah taman awam yang menakjubkan di Peramu, Pekan Pahang, terletak di sepanjang jalan utama antara Pekan dan Kuantan.

Taman ini mempunyai tasik buatan yang indah, serta fasiliti Pusat Sukan Komuniti, Pusat Penerangan Pelancongan, dan restoran Mac Donald. Ia adalah tempat yang sempurna untuk rekreasi dan santai.

Alamat : 26600 Pekan, Pahang, Malaysia

Leave a Comment

Artikel Terkait