[BAHARU] 10 Tempat Hiking Di Johor

Puteri

Johor salah satu negeri di Malaysia, tidak hanya terkenal dengan pantai-pantai yang cantik, tetapi juga menyimpan permata semula jadi yang menakjubkan untuk peminat aktiviti luar.

Kami akan meneroka beberapa tempat mendaki menarik di Johor yang akan memukau anda dengan keindahan alam semula jadi.

Dari hutan hujan yang subur hingga landskap bukit yang menakjubkan, Johor menawarkan pelbagai destinasi mendaki yang sesuai untuk pelbagai tahap pengalaman.

Mari kita mula perjalanan kecil dalam siri pengembaraan mendaki yang memikat di negeri ini untuk meneroka keindahan semula jadi Johor.

Senarai Tempat Hiking Di Johor Paling Ramai

1. Gn. Ledang

Gunung Ledang adalah gunung tertinggi di negeri Johor dengan ketinggian 1,279 meter (4,186 kaki) di atas paras laut.

Tempat hiking near me ini mempunyai dua laluan pendakian yang popular melalui Sagil dan Asahan, dan juga terkenal dengan legenda Sultan Melaka yang ingin meminang Puteri Gunung Ledang, walaupun syarat-syarat yang sukar seperti jambatan emas dan dulang hati nyamuk.

Alamat : Gunung Ledang Recreational Forest, Tangkak, Johor, Malaysia

Baca Pula : [Kemaskini] 20 Aktiviti & Tempat Menarik Mersing


2. Gunung Lambak

Gunung Lambak adalah tujuan utama bagi penduduk Johor pada hujung minggu.

Walaupun ketinggiannya hanya 510 meter (1,673 kaki) dari aras laut, ia tetap popular di kalangan pendaki dari Singapura.

Gunung Lambak mempunyai dua puncak yang menarik perhatian dan pokok besar sebagai latar belakang gambar.

Selain daripada pendakian, kawasan kaki Gunung Lambak dilengkapi dengan kemudahan seperti tempat letak kereta, tandas, bilik mandi, kolam renang, taman permainan, dan banyak lagi.

Alamat : Gunung Lambak Recreational Forest, 86000 Kluang, Johor, Malaysia


3. Gunung Pulai

Gunung Pulai adalah salah satu destinasi hiking yang terkenal dan mudah diakses di Johor.

Terletak dalam Hutan Wisata Gunung Pulai, gunung setinggi 654 meter ini merangkumi kawasan hutan lindung seluas kira-kira 80 kilometer persegi, keindahan alam dan kepelbagaian flora dan fauna menjadi tarikan utama.

Ia mengambil masa kira-kira empat jam dengan jarak lima kilometer untuk setiap perjalanan naik dan turun.

Alamat : Gunung Pulai Recreational Forest, 81000, Johor, Malaysia

Baca Pula : 15 Tempat Menarik Di Johor Bahru Untuk Bercuti


4. Gunung Tiong

Gunung Tiong adalah gunung ketiga tertinggi di Johor, dengan ketinggian sekitar 1,014 meter di atas paras laut berdekatan dengan Taman Negara Endau-Rompin Selai (TNER Selai).

Di sekitarnya, terdapat air terjun menarik seperti Takah Pandan, Takah Berangin, dan Takah Tinggi.

Pendakian ke puncak Gunung Tiong biasanya mengambil masa dua hari dan satu malam, menjadikannya destinasi yang menarik bagi pencinta alam semula jadi dan pendaki.

Alamat : Segamat, Johor.


5. Gunung Panti

Gunung Panti adalah gunung terletak bersebelahan dengan Kampung Lukut, Kota Tinggi, Johor, menawarkan pengalaman alam semula jadi yang menarik.

Gunung Panti mempunyai ketinggian kira-kira 456 meter (1,498 kaki) dan terdiri daripada hutan Dipterokarp Bukit yang subur.

Anda akan menemui pelbagai flora dengan nilai perubatan yang tinggi di gunung ini, serta pelbagai jenis orkid yang jarang dijumpai.

Alamat : Gunung Panti Recreational Forest, 81900, Johor, Malaysia


6. Gunung Arong

Gunung Arong adalah gunung ke-3 terendah di Johor pada ketinggian 898 kaki, terletak di Tanjung Resang, Mersing.

Gunung Arong mudah dilihat dari semua bahagian Tanjung Resang, akses melalui jalan Mersing-Endau, dan 151 km dari Johor Bahru.

Gunung Arong menarik pelancong dengan keindahan alam semula jadi Mersing, sesuai untuk pendaki yang berminat dengan aktiviti keganasan boleh menakluki Gunung Arong.

Alamat : Mersing, Johor, Malaysia

Baca Pula : 15 Tempat Bercuti Di Kota Tinggi Baharu


7. Gunung Muntahak

Gunung Muntahak terletak di Hutan Lipur Gunung Panti, 81900, Johor, Malaysia, dan terkenal dengan hutan Dipterokarp Bukit yang kaya dengan flora dengan nilai perubatan.

Air Terjun Kota Tinggi yang terkenal bermula dari gunung ini, di mana Sungai Pelepah Kanan yang mengalir dari Gunung Muntahak membentuk air terjun.

Malangnya, tidak ada trek khas ke puncak gunung ini, dan jalan ke kaki Gunung Muntahak berongga dan berlumpur sejauh kira-kira 7 km.

Alamat : Gunung Panti Recreational Forest, 81900, Johor, Malaysia


8. Gunung Belumut

Gunung Belumut adalah Gunung ketiga tertinggi di negeri Johor, dengan ketinggian 1,010 meter.

Gunung ini memaparkan kepelbagaian hutan Dipterokarpa Bukit dan hutan Dipterokarpa Atas, dengan perkataan “lumut” merujuk kepada batang pokok yang ditumbuhi kehijauan.

Salah satu kemuncak gunung ini ialah “Crown Rock”, batu yang kelihatan seperti mahkota gergasi, dan dapat dilihat selepas berjalan kaki selama dua jam.

Alamat : Gunung Belumut Recreational Forest, Johor, Malaysia


9. Gunung Banang

Gunung Banang ialah gunung yang terletak di Daerah Batu Pahat, Johor, Malaysia, berhampiran dengan bandar Batu Pahat.

Puncak ini mencapai ketinggian 432.38 meter di atas paras laut dan merupakan destinasi popular untuk berjoging dan mendaki.

Ia juga menawarkan pemandangan cantik menghadap Selat Melaka, menjadikannya tempat rekreasi yang ideal untuk penduduk tempatan dan pelancong.

Alamat : Distrik Batu Pahat, Johor, Malaysia


10. Gunung Gua Rimau

Tidak kalah dengan gunung lain, Gunung Gua Rimau atau biasanya dirujuk sebagai Buket Khuarimo adalah sebuah gunung yang terletak di daerah Kluang, Johor, Malaysia, selatan gunung belumut.

Hanya satu kawasan berbatu di Gunung Gua Rimau, tempat yang sesuai untuk mengambil gambar kerana pemandangannya yang indah.

Kawasan ini terletak kira-kira 5 hingga 10 minit sebelum sampai ke puncak gunung.

Alamat : Johor, Semenanjung Malaysia

Tempat-tempat hiking di Johor menawarkan pengalaman luar biasa yang memenuhi jiwa petualang dalam diri kita. Dengan landskap semula jadi yang indah, puncak gunung yang menakjubkan, dan pelbagai tahap kesukaran untuk dipilih, Johor adalah destinasi hiking yang tidak boleh dilewatkan.

Sambil menikmati kecantikan alam semula jadi dan merasai kemeriahan pendakian, kita juga dapat menyedari betapa pentingnya pemeliharaan alam sekitar.

Momen ketika kita mencapai puncak dengan angin sepoi-sepoi di pipi adalah hadiah yang memuaskan. Jadi, jangan ragu untuk merancang perjalanan hiking anda ke Johor dan nikmati pengalaman luar biasa yang menanti anda di sana.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment