10 Jenama Bateri Kereta Terbaik, Berkualiti & Tahan Lama

Admin Radarpena October 5, 2022

Menggunakan bateri kereta terbaik pastinya dikehendaki oleh ramai pemilik kereta.

Selain itu, bateri adalah salah satu komponen yang mempunyai peranan yang agak penting dalam kenderaan.

Fungsi utama bateri adalah sebagai pembekal elektrik kereta, iaitu tanduk, lampu, dan lain-lain.

Itulah sebabnya, anda perlu melakukan penyelenggaraan di bahagian ini supaya kenderaan anda dapat berfungsi dengan normal.

Untuk memastikan kualitinya, menggunakan bateri kereta terbaik juga dapat mengekalkan prestasi elektrik kereta yang lebih stabil.

Senarai Bateri Kereta Terbaik

Tetapi bersama-sama dengan penggunaan, bateri kereta dari masa ke masa pasti akan menunjukkan tanda-tanda mula melemahkan, jadi sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan menggantikannya dengan bateri baru.

Agar tidak membuat pilihan yang salah, berikut adalah jenama bateri kereta terbaik di malaysia dan tahan lama yang boleh anda pertimbangkan.

1. Century Marathoner Max NS60LS Car Battery

Bercakap mengenai bateri kereta, nama Century Marathoner Max nampaknya tidak perlu diragui.

Di Malaysia, nama bateri kereta Century Marathoner Max adalah salah satu jenama bateri kereta terbaik 2021 yang agak popular.

Sebabnya, produk ini mempunyai prestasi yang sukar dan sesuai untuk kenderaan dengan iklim di Malaysia.

Malah, bateri dengan berat 11.9 kilogram ini mempunyai saiz berdimensi 236mm x 128mm x 221mm. 

Bateri kereta Century Marathoner Max boleh didapati dalam pelbagai jenis, mulai dari jenis penyelenggaraan percuma, hibrid, VRLA, dan premium.

Jenis bebas penyelenggaraan adalah satu jenis yang agak diminati kerana produk ini mempunyai reka bentuk yang sukar, mempunyai kuasa permulaan yang tinggi, dan tidak memerlukan penyelenggaraan yang rumit.

Jom Baca : 5 Langkah Cara Pasang Bateri Kereta yang Betul

2. Varta Black Dinamic Car Battery NS40ZL

Sebagai tambahan kepada Century Marathoner, Varta Black Dinamic juga merupakan salah satu jenama bateri yang agak popular di Malaysia, termasuk kereta model lama dan baru seperti Viva, Alza, Axia dan Kelisa.

Tidak menghairankan, kerana bateri kereta Varta Black Dinamic bertujuan untuk kereta yang memerlukan sistem pencucuhan yang sempurna untuk menghasilkan prestasi maksimum.

Bateri kereta Varta Black Dinamic datang dalam dua jenis yang boleh anda pilih, iaitu bateri kering dan bateri kereta basah.

Terdapat beberapa sebab yang membuatkan anda dapat memilih bateri Varta Black Dinamic, iaitu bateri kereta terbaik untuk myvi ini dibuat dengan bahan aloi plumbum yang menjadikan bateri kereta terbaik 2021 ini boleh digunakan untuk masa yang lama.

Bateri ini juga menggunakan voltan 12V manakala ia mempunyai ciri 315 CCA. Malah, sesuai digunakan dengan kereta Honda seperti Honda City dan Honda Jazz.

3. Motolite Heavy Duty MF NS60S Car Battery

Jika anda ingin memiliki dan menggunakan bateri kereta pada harga yang berpatutan tetapi mempunyai kualiti yang baik, bateri kereta Motolite Heavy Duty adalah jawapannya.

Berharga sekitar rm150, bateri kereta Motolite Heavy Duty masih dapat menyediakan pengambilan elektrik terbaik untuk kereta kegemaran anda pada bila-bila masa.

Dengan harga yang murah, bateri kereta Motolite Heavy Duty ini sesuai untuk pelbagai jenis model kereta Proton seperti Saga BLM, Saga FLX, Wira, Satria dan Iriz. 

Sebagai tambahan kepada harga yang berpatutan, sebenarnya, jenama bateri kereta terbaik 2020 ini juga mudah diperoleh kerana ia telah tersebar luas di pasaran.

Bateri ini mempunyai kapasiti 12 volt 55 Ah dengan jaminan sehingga 6 bulan.

Bateri yang dikilangkan di Filipina ini mempunyai saiz yang berdimensi 235mm x 128mm x 203 mm dan beratnya pula 11.9 kilogram. 

Jom Baca : Cara Pasang Radio Kereta di Rumah dengan Betul

4. Bateriku – Astra 40B20L

Terdapat beberapa sebab yang menjadikan Astra salah satu brand bateri kereta terbaik yang boleh anda pertimbangkan.

Sebahagian daripadanya adalah bateri kereta Astra mempunyai reka bentuk tahan panas dan menarik dan bebas daripada penyelenggaraan atau penyelenggaraan.

Mengenai harga, di pasaran, bateri kereta Astra berharga bermula dari rm195 -rm240, bergantung pada jenis dan jenis yang anda pilih.

Spesifikasi 40B20L adalah antara tertinggi di pasaran untuk bateri saiz NS40ZL yang biasanya di gunakan kenderaan jenama Perodua, Proton, Honda, Toyota, Kia dsb.

Oleh itu, dari cadangan untuk bateri kereta terbaik, yang mana yang anda mahu pilih?

5. Amaron Go NS40 38B20L Car Battery

Amaron ialah jenama bateri kereta yang baik dari India. Bateri direka khas untuk iklim panas jadi tidak perlu menambah air bateri. Dilengkapi dengan perak dan teknologi aloi dalam sel baterinya.

Teknologi ini membantu arus elektrik menjadi lebih stabil daripada menggunakan sel bateri biasa.

Bateri Amaron mempunyai dua jenis, iaitu Hi Life Pro dan Hi Life Duro.

Bateri jenama Amaron Go ini merupakan antara yang terbaik dalam pasaran kerana sesuai untuk mereka yang memiliki kereta buatan Malaysia iaitu jenama Perodua. 

Bateri kereta yang terbaik ini bukan hanya untuk kereta Alza, tapi untuk pemilik kereta Axia, Bezza, Myvi, Viva, Kembara, Kancil dan Kelisa juga.

Jom Baca : [Best] 10 Jenama Polish Kereta Terbaik, Murah & Berkualiti!

7. Bosch Battery NS60LS Car Batter

Tambahan pula, terdapat Bosch Battery sebagai salah satu bateri kereta terbaik yang agak di seluruh dunia.

Ini termasuk produk siri AMS Bosch AM Hightec Sliver yang banyak kegemaran kerana ia bebas penyelenggaraan.

Kelebihan bateri Bosch ialah mereka mempunyai aloi perak dengan ketumpatan tinggi.

Tujuannya adalah untuk memaksimumkan kekonduksian supaya kuasa yang dihasilkan jauh lebih besar. Kuasa starter juga lebih kuat dan risiko kereta rosak agak kecil.

Selain sesuai untuk kereta Vios, bateri jenis ini juga boleh digunakan untuk kereta Toyota Altis, Nissan Grand Livina dan Almera. 

8. GePRO WET Car Battery NS40ZL

Inginkan bateri kereta yang bagus? Bateri kereta terbaik 2019 iaitu GePro WET pilihan yang tepat bagi anda yang memiliki kereta Kancil, Kembara, Kia Picanto atau Honda Jazz kerana merupakan produk yang dikilangkan di Jepun. 

Kapasiti bateri GePRO WET ialah 12 volt G5 amperes dengan tempoh jaminan yang biasanya sehingga 6 bulan.

Selain sesuai untuk kereta Perodua dan Hyundai i10, bateri ini juga boleh digunakan pada kenderaan keluaran Honda yang lain seperti Honda Freed, Honda City dan Honda BR-V.

Jom Baca : 13 Jenama Sport Rim Kereta Terbaik, Murah dan Berkualiti!

9. Yuasa

Yuasa adalah salah satu jenama bateri kereta terbaik yang boleh anda pilih.

Sebabnya ialah bateri kereta Yuasa memang dibuat menggunakan bahan mentah yang berkualiti dan melalui proses pemasangan yang sistematik dan mempunyai ketepatan yang tinggi.

Ia tidak berhenti di sana, salah satu cadangan bateri kereta terbaik juga mempunyai sambungan plat bateri yang tepat dan sempurna untuk menjamin kualiti produk ini sendiri.

Di samping itu, anda juga boleh terus menggunakan bateri kereta yuasa tanpa perlu mengenakan kuasa tambahan.

Di pasaran, bateri kereta Yuasa terdapat dalam tiga jenis, iaitu Pafecta Baru, Penyelenggaraan Percuma AMB, kepada DIN Type yang biasanya digunakan dalam kereta Eropah.

10. Nagoya NS 40

Pengguna jalan raya yang memilki kereta nasional Proton memang digalakkan untuk mendapatkan bateri jenama Nagoya buatan Malaysia. 

Saiz bateri ini berkisar antara 215 x 141 x 257 mm. Nagoya NS 40 pernah menjadi langganan bateri kereta myvi, alza dll.

Nagoya NS 40 adalah jenis cas kering dengan voltan sebanyak 1,260 volt dan 35 Ah. Tempoh jaminan boleh mencapai 6 bulan panjang.

Leave a Comment

Artikel Terkait