Beza Katil Single dan Super Single! Jom Kenali Saiz Katil Anda

Admin Radarpena

Adakah anda tahu, mood yang baik dan kesihatan sepanjang hari ditentukan dari katil? Kualiti tidur yang buruk menjejaskan mood sepanjang hari serta mengganggu metabolisme dan stamina badan.

Oleh itu, sangat penting untuk memilih tempat tidur yang betul. Bukan sahaja bahan katil mesti selesa, tetapi saiz tilam juga boleh menyokong kualiti tidur.

Bercakap tidur yang berkualiti, keselesaan adalah kunci utama. Gaun malam yang sejuk, lampu bilik yang malap, katil yang sesuai atau saiz tilam, itu adalah salah satu faktor.

Nah, anda sudah tahu saiz tilam? Atau adakah ia masih keliru? Jangan takut, kali ini radarpena akan memberikan maklumat mengenai katil.

Saiz Tilam Malaysia

Size Tilam Single

Pada asasnya di Malaysia, saiz tilam single ialah 90 cm X 200 cm. Tilam ini bertujuan untuk satu orang. Biasanya jenis saiz tilam tunggal ini boleh dipilih untuk kanak-kanak berumur sekolah rendah hingga menengah.

Sebagai alternatif, saiz katil bujang juga boleh ditempah untuk bilik tetamu atau bilik asrama. Tilam ini hanya untuk 1 orang, bukan untuk 2 orang, kerana ia akan berasa sempit.

Size Tilam Super Single

Seperti namanya, saiz tilam super single boleh diduduki oleh dua orang. Tilam Double Size atau juga dikenali sebagai katil berkembar, mempunyai saiz 200 cm x 120 cm. Ia biasanya digunakan di bilik hotel.

Kelebihan tilam ini ialah ia mempunyai lebar yang agak luas untuk digunakan untuk tidur bersendirian, tetapi ia tidak terlalu sempit jika digunakan oleh dua orang sekaligus. Selain sering digunakan di hotel, katil ini juga sesuai untuk bilik tidur yang tidak terlalu luas.

Selain dikenali sebagai katil berkembar, tilam bersaiz double ini juga sering dipanggil saiz super tunggal. Beza Katil Single dan Super Single adalah bahawa ia hanya 20 cm berbeza dalam saiz dari jenis katil single.

Bagi yang mempunyai badan yang sedikit besar, jenis tilam sangat sesuai, kerana ia tidak terlalu kecil. Oh ya, tilam double juga dirujuk sebagai saiz tilam nombor 3.

Size Tilam Queen

Seperti ratu, saiz katil queen ini sesuai untuk yang memerlukan bilik wiggle tambahan. Dengan Size Tilam Queen Malaysia, akan mendapat saiz yang lebih besar daripada saiz katil super single.

Saiz katil queen adalah 160 cm X 200 cm dan menjadi saiz standard untuk dua orang. Dikenali sebagai saiz tilam nombor 2. Saiz berganda mempunyai lebar 30 sentimeter lebih besar daripada saiz tilam single

Bagi yang mahukan katil yang luas tetapi saiz bilik tidak terlalu luas, katil saiz queen pasti cukup.

Anda boleh memilih katil bersaiz queen untuk mengelilingi bilik tidur dengan kawasan yang terhad.

Tilam jenis ini sesuai untuk dua orang yang kecil, atau bersendirian. Biasanya, katil bersaiz queen menjadi pengisi di bilik tidur utama yang mempunyai saiz bilik tidur terbesar.

Size Tilam King

Sekarang untuk yang ingin tidur dengan orang yang mereka sayangi, saiz king adalah pilihan yang tepat. Mengukur 180 cm x 200 cm, saiz king sesuai untuk dua orang bersaiz besar.

Bukan itu sahaja, King Size ini dapat membina kualiti tidur yang selesa. Kerana ia menyediakan ruang yang cukup besar untuk anda atau pasangan, jadi lebih mudah untuk jatuh ke dalam tidur yang mendalam.

Size Tilam Super King

Sekiranya anda ingin mempunyai tilam yang sangat besar seperti super king, saiz tilam super king adalah jawapannya. Tilam saiz Super King adalah tilam saiz terbesar yang dijual di pasaran.

Saiznya ialah 200 cm x 200 cm, ia boleh memuatkan dua orang, tiga orang atau dua orang dewasa dengan seorang kanak-kanak. Jika mahukan tilam yang sangat luas, maka saiz super king adalah pilihan yang tepat.

Baca Juga : 15 Jenama Tilam Terbaik Paling Top Tahun 2022!

Tilam ini digunakan di bilik tidur utama. Sementara itu, jika ia berada di hotel, ia biasanya boleh didapati di bilik jenis bilik keluarga. Di samping itu, tilam ini dilengkapi dengan kotak spring untuk memegang berat tilam.

Bagi saiz, ia mempunyai 110 sentimeter yang lebih besar berbanding saiz tilam biasanya.

Dengan kawasan sedemikian, saiz katil ini boleh menyokong kualiti tidur yang lebih baik dan lebih baik.

Nah, bagaimana? Adakah anda sudah tahu perbezaan antara jenis saiz tilam ini? Mudah-mudahan, anda telah mendapat inspirasi dalam memilih katil yang betul.

Originally posted 2022-06-04 08:06:40.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment