Cara Guna Retinol Cream dengan Betul & Selamat

Admin Radarpena

Menggunakan produk penjagaan kulit (skincare) seperti vibrant glamour sebenarnya tidak boleh cuai.

Terdapat peraturan tertentu yang perlu anda fahami sebelum menggunakan produk penjagaan kulit, termasuk cara menggunakan retinol.

Bagi anda yang memakainya buat kali pertama, anda perlu berhati-hati.

Sebabnya, penggunaan retinol yang tidak betul boleh menyebabkan kerengsaan kulit berasa kering.

Untuk mengoptimumkan kerja produk penjagaan kulit ini, mula-mula mengenali peraturan penting untuk menggunakan retinol. Bagaimana sepatutnya? Jom simak!

Cara Guna Retinol Cream

Retinol adalah derivatif vitamin A, khususnya diperolehi daripada kumpulan retinoid.

Sebagai salah satu “aktor utama” dalam produk anti penuaan, retinol dikatakan mempunyai keupayaan untuk merangsang pengeluaran kolagen.

Bukan itu sahaja, retinol juga memainkan peranan dalam mempercepatkan proses penjanaan semula (pembaharuan) sel-sel kulit, serta menjadikan tekstur kulit lebih licin.

Walaupun ia mempunyai faedah yang menjanjikan, anda tidak boleh menggunakannya dengan cuai.

Berikut ialah beberapa cara untuk dipertimbangkan semasa menggunakan produk penjagaan kulit dengan kandungan retinol.

1. Gunakan Retinol Secukup Rasa

Apabila menggunakan produk penjagaan muka, anda mungkin menganggap bahawa lebih banyak jumlah yang digunakan, semakin nyata hasilnya. Malah, tidak semua produk adalah sama.

Anda tidak perlu terlalu menggunakan retinol hanya demi mendapatkan hasil yang cepat.

Terdapat beberapa kesilapan biasa dalam cara menggunakan retinol.

Kadang-kadang, anda menggunakannya dalam kuantiti yang terlalu banyak, terlalu kerap, atau kepekatan retinol terlalu tinggi.

Cara yang betul untuk menggunakan retinol mesti bermula dari kepekatan yang rendah, terutamanya bagi anda yang memakainya buat kali pertama atau mempunyai jenis kulit yang sensitif.

Jika kulit anda sudah terbiasa dengannya, anda hanya meningkatkan kepekatannya secara perlahan-lahan dan beransur-ansur.

Jom Baca : 7 Jenama Tuala Wanita Terbaik untuk Kesihatan

2. Gunakan Retinol pada Kulit yang Tidak Terdedah Air

Dalam peringkat penjagaan kulit, anda biasanya disyorkan untuk menggunakan toner penghidratan atau segera menggunakan satu siri produk apabila kulit masih lembap selepas mencuci muka anda.

Ini berguna untuk memudahkan penyerapan bahan penjagaan kulit aktif yang lain. Walau bagaimanapun, ini tidak terpakai kepada penggunaan retinol.

Apabila digunakan dengan air atau penghidratan toner, kemungkinan kulit berisiko kerengsaan dan cenderung kering.

Sebabnya, air membantu meningkatkan prestasi retinol dalam menembusi kulit.

Oleh itu, ia patut menggunakan retinol dalam keadaan kulit yang tidak terdedah kepada air.

Untuk mengurangkan risiko kerengsaan, anda boleh mengikuti cara menggunakan retinol dengan kaedah sandwic.

Gunakan pelembap atau pelembap terlebih dahulu. Selepas merendam, anda boleh memohon produk retinol. Tunggu beberapa saat, kemudian kot dengan pelembap.

3. Gunakan Retinol Pada Waktu Malam

Apabila diperhatikan, produk yang mengandungi retinol biasanya dibungkus dalam botol berwarna gelap. Ini bukan kebetulan hanya kerana ia mempunyai tujuan tersendiri.

Pembungkusan berwarna gelap berguna untuk mengekalkan kualiti retinol tidak rosak, terutamanya apabila terdedah kepada cahaya matahari.

Sebabnya, penyelidikan yang diterbitkan dalam International Journal of Pharmaceutics (2015) mendapati bahawa retinol adalah photolabile.

Kandungan ini boleh pecah atau rosak apabila terdedah kepada cahaya matahari langsung.

Kerana ia cenderung kurang stabil, produk retinol lebih disyorkan untuk digunakan pada waktu malam dan tidak boleh digunakan pada waktu pagi.

Anda boleh menggunakan retinol pada waktu pagi selagi anda menggunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 selepas itu.

Walau bagaimanapun, lebih baik menggunakan retinol pada waktu malam supaya tidak bimbang tentang kesan sampingan.

Jom Baca : [Penting] Cara Guna Pregnant Test dengan Betul

4. Kenali Bahan-bahan Yang Tidak Boleh digunakan dengan Retinol

Cara seterusnya untuk menggunakan retinol yang perlu anda perhatikan adalah apabila anda ingin mencampurkannya dengan bahan penjagaan kulit yang lain.

Produk yang mengandungi retinol tidak disyorkan untuk digunakan bersama dengan produk eksfoliasi, mahupun produk yang mengandungi benzoyl peroksida.

Contoh bahan dalam produk pengelupasan ialah asid alpha hydroxy (AHA) dan beta hydroxy acid (BHA).

Tidak tanpa sebab, campuran retinol dengan ketiga-tiga bahan penjagaan kulit berisiko menjadikan kulit kering, mengelupas, dan jengkel.

Penyelesaiannya, anda boleh menggunakan retinol pada masa yang berlainan dengan AHA, BHA, dan benzoyl peroksida untuk mengurangkan kemungkinan kesan sampingan.

5. Berhenti Menggunakan Retinol Semasa Mengandung

Produk penjagaan kulit sebelum anda hamil biasanya berbeza daripada penjagaan kulit apabila anda hamil.

Ini kerana tidak semua bahan penjagaan muka selamat digunakan semasa mengandung, termasuk produk yang mengandungi retinol untuk wanita hamil.

Buat masa ini, sebaiknya berhenti menggunakan retinol sehingga anda melahirkan anak.

Sebabnya, satu kajian yang diterbitkan oleh Birth Defect Research (2020) menyatakan bahawa penggunaan risiko retinol mengganggu pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim.

Penyelidikan ini juga menyatakan bahawa bayi mungkin mengalami kecacatan, seperti kecacatan jantung, kecacatan kepala atau tulang, dan keabnormalan sistem pembiakan dan perkembangan.

Lebih teruk lagi, risiko menggunakan retinol juga boleh mencetuskan kematian janin.

Cara yang betul untuk menggunakan retinol akan memberikan hasil yang optimum untuk kulit anda.

Walau bagaimanapun, produk yang merangsang pengeluaran kolagen seperti retinol pada dasarnya boleh mencetuskan kerengsaan kulit.

Oleh itu, terdapat beberapa perkara yang perlu anda elakkan semasa menggunakan bahan aktif ini supaya keadaan kulit kekal optimum.

Originally posted 2022-09-17 07:48:36.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment