[Penting] Cara Pakai Contact Lens Dengan Betul Mengikut Doktor

Admin Radarpena

Kita tahu bahawa contact lens yang baik boleh meningkatkan fungsi penglihatan.

Jika digunakan dan diselenggara dengan betul, contact lens juga boleh melindungi mata berharga daripada kerosakan penglihatan jangka panjang.

Inilah sebabnya mengapa memilih contact lens yang baik dengan penyelenggaraan yang mudah adalah sangat penting

Berbanding dengan cermin mata, contact lens terbukti semakin digunakan kerana mereka dianggap dapat mengimbangi dan menyokong aktiviti pengguna mereka.

Kebanyakan pengguna contact lens berada dalam lingkungan umur 25 hingga 44 tahun, dan mereka adalah myopic yang menggunakan contact lens mereka setiap hari.

Tabiat ini pastinya boleh menyebabkan gangguan kesihatan mata jika anda tidak mempunyai contact lens yang baik dan tidak menjaganya dengan baik.

Cara Memilih Contact Lens Yang Baik

Sekarang, semakin banyak jenama melancarkan pembungkusan contact lens pakai buang dengan tempoh penggunaan yang singkat, contohnya, hanya satu hari, jadi anda masih boleh berasa selamat kerana anda menggunakan contact lens yang sentiasa bersih.

Membeli apa-apa bekalan perubatan, termasuk dalam memilih contact lens yang baik, perlu dilakukan dengan berhati-hati.

Berikut ialah beberapa petua yang membantu memilih contact lens mengikut keperluan keadaan anda:

1. Contact Lens lembut atau Keras

Terdapat dua jenis contact lens yang terdapat di pasaran, lembut dan keras.

Kebanyakan pengguna kanta lekap memilih untuk memakai jenis lembut.

2. Tempoh Penggunaan Contact Lens

Terdapat contact lens yang boleh dipakai selama dua minggu hingga tiga bulan.

Contact Lens jenis ini memerlukan penjagaan khas seperti dibuang dan dibersihkan pada waktu malam dan diganti mengikut jadual penggunaan yang telah ditetapkan.

Pengguna mesti mematuhi dan sentiasa membersihkan contact lens mengikut arahan kerana jika tidak dirawat dengan betul, softlen jenis ini boleh menyerap objek dan bahan asing seperti kotoran dan habuk di mata.

Di samping itu, terdapat juga contact lens pakai buang atau satu hari.

Contact Lens jenis ini cukup untuk memberikan kepraktisan, keselesaan, dan menjamin kesihatan mata dengan lebih baik jika rawatan dan penggunaan dilakukan dengan sewajarnya.

Anda hanya boleh menyediakan sepasang contact lens baru setiap kali anda akan memakai.

Jom Baca : Bacaan Doa Keselamatan Saat Bepergian atau Perjalanan

3. Mengikut Keadaan Mata

Cara pilih power contact lens yang baik juga perlu disesuaikan dengan keadaan mata.

Sesetengah jenis kanta lekap, seperti yang diperbuat daripada silicone hydrogel, boleh menjadi pilihan untuk memakai kanta lekap yang baik.

Contact Lens jenis ini boleh membantu oksigen melalui kornea dan lebih selesa dipakai.

Sesetengah jenis contact lens juga boleh memberikan perlindungan terhadap matahari.

Tetapi anda harus berunding dengan pemilihan contact lens dengan pakar spesialis mata atau optometrist mengikut keadaan mata anda sebelum membelinya.

Bagi orang yang mengalami masalah penglihatan, kanta lekap adalah alat yang berkesan, kerana kanta nipis ini boleh muat dengan selesa di permukaan kornea anda jika digunakan dengan betul.


Cara Pakai Contact Lens yang Betul

Contact Lens sendiri diperbuat daripada campuran plastik khas dengan air.

Bahan asas inilah yang akan membiarkan oksigen melalui kanta ke kornea mata anda untuk memastikan mata berasa selesa, tidak kering, dan memastikan mereka sihat.

Sekiranya anda tidak mendapat oksigen yang mencukupi, kornea mata boleh membengkak, mengganggu penglihatan, dan juga mengembangkan gangguan lain yang lebih serius, seperti keratitis.

Cara pakai contact lens untuk pertama kali hendaklah digunakan, dibersihkan dan disimpan mengikut arahan optometris atau pakar oftalmologi atau arahan yang ditunjukkan pada pembungkusan.

Oleh itu, anda akan mengurangkan risiko melekat kuman kepada contact lens yang boleh menyebabkan jangkitan pada mata dan mata anda untuk menjadi lebih terjamin kesihatan.

Penggunaan contact lens juga mempunyai hadnya. Contact lens tidak disyorkan untuk digunakan semasa tidur, melainkan jika disyorkan oleh pakar oftalmologi atau optometris, dan harus diganti secara berkala.

Penjagaan contact lens juga penting untuk mengekalkan keselamatan dan keselesaan untuk mata anda.

Ingat, sepasang contact lens baru bermakna risiko jangkitan mata lebih kecil, rawatan lebih mudah kerana anda tidak perlu membersihkannya dengan kerap, dan tentu saja ia lebih selesa di mata.

Sebelum membeli dan menggunakan contact lens, termasuk yang digunakan untuk mencantikkan rupa mata atau sebab kosmetik anda, adalah wajar berunding dengan doktor atau optometris terlebih dahulu.

Melembutkan yang baik dan selamat untuk mata masih memerlukan preskripsi dan cadangan daripada doktor atau optometris.

Menggunakan contact lens dengan cuai dan tidak membersihkannya dengan betul boleh menyebabkan jangkitan mata berbahaya, terutamanya jika anda pernah mengalami gangguan mata sebelum ini.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment