Cara Pasang MYTV dengan Betul & Baik

Malaysia kini beralih sepenuhnya kepada siaran TV digital. Transformasi ini memberikan perkhidmatan penyiaran TV dan radio dengan siaran yang lebih jelas dan audio yang lebih baik tanpa sebarang bayaran bulanan.

Untuk mendapatkan siaran digital, anda memerlukan dekoder DVB-T2 atau TV digital (IDTV) yang dilengkapi dengan penala digital (digital tuner).

Untuk mendapatkan sambungan internet maksimum, terdapat beberapa cara yang perlu Anda lakukan terlebih dahulu.

Salah seorang daripada mereka adalah dengan melakukan setting. Bercakap tentang decoder, ada satu jenis decoder yang kami sangat menyarankan untuk Anda, yaitu MyTv Broadcasting.

Sesiapa yang belum ada MYTV, boleh buat permohonan di laman sesawang MYTV Broadcasting.

Pastikan anda layak untuk menerima MYTV secara percuma, boleh baca di laman sesawang tersebut untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

MYTV Siaran Digital myFreeview Percuma

Bagi sesiapa yang belum tahu, MYTV merupakan siaran TV digital percuma di Malaysia yang disediakan oleh pihak MYTV Broadcasting.

Tanpa bayaran bulanan, tanpa sebarang kos tersembunyi, tiada kontrak sampai bila-bila, dan tak perlukan sambungan internet atau wifi.


Peralatan Untuk Siaran Digital MYTV

Sebelum boleh nikmati siaran digital MYTV ni, kena sediakan dulu peralatan-peralatan diperlukan untuk pemasangan.

  1. TV Biasa atau TV Digital
  2. Set Dekoder MYTV atau DVB-T2
  3. Kabel RCA (3 Warna) atau HDMI
  4. Antena Digital UHF ‘Tulang Ikan’

Jom Baca : TOP 10 Jenama TV Terbaik dan Terlaris Tahun 2022


Cara Ukur Jarak Pemancar MYTV

Gunakan Google Maps versi web di PC atau laptop.

  • Buka peta kawasan liputan MYTV.
  • Tekan simbol pencawang yang berdekatan dengan lokasi anda.
  • Tekan simbol anak panah (putih-merah) untuk buka di Google Maps.
  • Set lokasi rumah anda di Google Maps.
  • Klik kanan pada mouse di titik lokasi rumah anda dan tekan ‘Measure distance‘.
  • Klik kanan pada titik lokasi pemancar MYTV dan tekan ‘Distance to here‘.
  • Google Maps akan paparkan berapa KM jarak atas udara dari lokasi rumah anda ke lokasi pemancar MYTV.
  • Lepas dah tahu jarak, bolehlah pilih antena digital UHF yang sesuai, sama ada jenis 5E atau 14E.

CONTOH :

Jarak antara rumah mak dan abah aku dengan pemancar MYTV yang paling dekat ialah 52.11 km. Jadi, antena yang sesuai adalah jenis 5E sebab boleh dapat signal hingga 80km.

Nak guna antena 14E pun boleh. Takda masalah. Cuma harga antena 14E lebih mahal daripada 5E.

Kenapa perlu bayar lebih? Sedangkan dengan antena 5E pun dah cukup untuk dapatkan siaran digital MYTV.


Cara Pemasangan MYTV

Dah ada kesemua peralatan yang diperlukan, jom semak cara pasang mytv tv lama/baru mudah sahaja jika masih gagal cube beberapa cara di bawah ni.

  1. Masukan kabel power(warna hitam).
  2. Masukan kabel warna merah, putih dan kuning,
  3. Masukan juga kabel Antena.
  4. Untuk bahagian belakang TV lihat cara pasangnya seperti ni.
  5. Tekan ON power pada dekoder MYTV.
  6. Secara automatic Channel list mytv sudah ada.

NOTA :

Jika channel list mytv tidak ada silakan lakukan hal ini :

  1. Cek lokasi pemancar di kawasan rumah Anda sama ada jauh atau dekat.
  2. Cuba letakan erier tv di tempat yang lebih tinggi.
  3. Lakukan auto scan, kalau xboleh try manual scan.
  4. Mungkin tempat Anda tidak dapat signal dari pelancar, cuba beli erier digital yang dapat menarik signal lebih jauh.
  5. Call help center untuk bantuan jika Anda mendapat masalah.

Jika perlu, Anda beli Antenna TV model terbaru sehingga kekuatan frekuensi stabil dan gambar tidak sangkut-sangkut.

Itu saja cara pasang dekoder mytv sendiri di rumah. Mudah kan? Tak perlu keluar duit bayar upah orang untuk pasangkan. DIY lebih jimat.

2 thoughts on “Cara Pasang MYTV dengan Betul & Baik”

Leave a Comment