[Kemaskini] Senarai Kos Bina Lift Dalam Rumah Malaysia

Admin Radarpena

Bukan sahaja di bangunan, anda kini boleh memasang lift di rumah berkat inovasi teknologi sedia ada.

Malah, harga memasang lift di rumah bukan lagi projek pengubahsuaian yang mahal dan rumit dulu.

Walaupun begitu, lift termasuk dalam kategori barangan mewah yang akan menjadi sangat berharga apabila dipasang di kediaman.

Selain memaparkan kesan mewah, kewujudan lift membantu ahli keluarga, terutama mereka yang berusia atau mempunyai keperluan khas.

Sekiranya anda memerlukan pengangkut ini, periksa model dan butiran kos bina lift dalam rumah di sini!

Model Lift di Rumah

Selain mengangkut barangan berat, kehadiran lift di dalam rumah ternyata menawarkan manfaat yang besar bagi penduduk rumah.

Sebagai contoh, pengumpul barang antik atau lukisan yang memerlukan kesempurnaan dalam kerja mereka menggunakan lift untuk dibawa ke atas.

Sebaliknya, lift di dalam rumah juga membantu orang kurang upaya dan orang tua apabila mereka ingin pergi ke tingkat 2 atau tingkat seterusnya.

Sebelum melihat bagaimana butiran harga memasang lift di rumah, mari kita lihat terlebih dahulu jenis lift yang boleh digunakan di kediaman.

Lif Rumah Minimalis

Seiring dengan perkembangan teknologi, kewujudan lift di rumah minimalis ternyata agak banyak.

Model lift Itali ini sesuai untuk kediaman dengan kawasan terhad. Dengan model yang pelbagai dan menarik, lif minimalis ini akan menambah estetika ke rumah.

Anda boleh menyesuaikan warna dan model dengan rakan serumah. Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk memberi perhatian kepada jenis lift berbanding dengan bilangan lantai dan kapasiti kerana ini akan sangat berpengaruh.

Jom Baca : [Kemaskini] Senarai Kos Servis Aircond Rumah Malaysia

Lif Pengguna Kerusi Roda

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, fungsi lift bukan sahaja menjadikan rumah mewah, tetapi berguna untuk mereka yang menggunakan kerusi roda.

Malah, terdapat lift khas untuk pengguna kerusi roda yang boleh dipasang di rumah, anda tahu.

Model lift yang dipanggil lift kerusi roda ini sememangnya berharga pada harga yang lebih murah daripada lift rumah yang lain.

Walaupun begitu, lift ini boleh meningkatkan beban berat sehingga 250 kg dengan pelbagai model menarik yang boleh disesuaikan oleh anda.

Stair Lift atau Chair Lift

Jika anda tinggal bersama lansia atau kerusi roda dan ingin menaiki lif dengan bajet yang terhad, anda boleh memilih lift tangga.

Model lif ini terdiri daripada kerusi yang akan membawa orang yang duduk di atas kerusi ke tingkat sebelah dengan rel yang dipasang pada tangga.

Bukan sahaja praktikal, saiz lif rumah ini tidak mengambil ruang jadi sesuai untuk rumah tingkat 2 yang mempunyai kawasan yang terhad.

Jom Baca : 6 Tip Cara Jimat Buat Rumah Sendiri [Tak Rugi]

Lif Besi Moden

Jika anda mahukan model lif besi yang serupa dengan pejabat, anda boleh menggunakan lif model motor skru.

Lift jenis ini menggunakan kaedah benang bergerak berputar supaya pangkalan penumpang di dalam lif boleh bergerak.

Untuk anda yang mempunyai rumah 2-5 tingkat, anda boleh memilih lift besi moden.

Lif ini juga tidak memerlukan bilik enjin yang berasingan dan tidak perlu membongkar lantai untuk membuat lubang.

Malangnya, kos lift rumah 2 tingkat jenis besi ini cenderung lebih mahal daripada model lain.

Vacuum Lift

Seperti namanya, lif vakum mempunyai bentuk dan pergerakan seperti vakum. Lif ini jatuh ke dalam kategori lif vakum pneumatik (PVE).

Iaitu, lif vakum mengambil kesempatan daripada tekanan udara untuk menaikkan dan menurunkan kereta angkat, tidak seperti lif tradisional yang bergantung pada peralatan berat.

Selain menjimatkan ruang, penyelenggaraan lif vakum agak mudah sehingga sesuai digunakan di kediaman.

Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui dan bertanya lebih lanjut mengenai harga memasang lif satu rumah ini kerana ia bergantung kepada model dan kontraktor pemasang.

Jom Baca : [Mudah] Cara Pemasangan CCTV Wireless di Rumah

Galaxy Lift

Galaxy Lift adalah model lif rumah yang unik, berani, dan kontemporari.

Lif ini meletakkan teknologi LED ke hadapan dalam menyalakan ruang di dalam lif. Dengan cara itu, anda boleh berasa seperti terbang di galaksi Bima Sakti.

Harga lif rumah mini ini sebenarnya tidak jauh berbeza dengan jenis lain, tetapi kos akan berubah bergantung pada aksesori yang dipasang.

Perkara yang unik mengenai lif ini ialah lampu yang muncul di ruang dan boleh diselaraskan mengikut atmosfera melalui WiFi.


Senarai Harga Lift Dalam Rumah

Selepas mengetahui model lif apa yang boleh disesuaikan di kediaman, sudah tiba masanya untuk anda menyediakan belanjawan pembelian.

Malah, terdapat pelbagai jenama lif rumah terbaik yang terdapat di pasaran, hanya anda yang memilih mana yang betul mengikut bajet. Berikut adalah butirannya!

1. Lif Rumah Nikiase

PT Nikiase Torinodo Perdana adalah syarikat lif yang bekerjasama dengan jenama lif rumah terbaik di Jepun, seperti Fuji Elevator Jepun.

Sebagai tambahan kepada lif biasa, Nikiase menawarkan pelbagai model lif rumah yang boleh disesuaikan dengan citarasa penduduk. Ini memperincikan harga lif rumah dari Nikiase.

SpesifikasiKapasitiJulat Harga*
Lif 2 tingkat – garis rambut keluli tahan karat4 orangRM81949
Lif 3 tingkat – garis rambut keluli tahan karat4 orangRM87600
Lif 4 tingkat – garis rambut keluli tahan karat4 orangRM93252

2. Lif Rumah Siglen

Siglen Elevator adalah jenama lif rumah yang memberikan kualiti lif terbaik terima kasih kepada ujian ketepatan yang ketat kepada komponen elektronik terkecil.

Walaupun begitu, kos yang ditawarkan oleh Siglen tidak jauh berbeza dengan lif rumah lain.

SpesifikasiJulat Harga*Bayaran Pemasangan*Kos Penghantaran*
Siglen lif 2 tingkatRM84775RM5651RM1695
Siglen lif 3 tingkatRM87600RM7347RM1695
Siglen lif 4 tingkatRM93252RM8760RM1695

3. Lif Rumah Sword

Sword adalah salah satu pengeluar lif dari Hangzhou, China, yang juga menghasilkan lif rumah pada harga yang agak berpatutan.

Selain menawarkan harga yang kompetitif, satu lif ini terdiri daripada pelbagai varian yang pin boleh menyesuaikan diri dengan keperluan anda.

SpesifikasiJulat Harga*Bayaran Pemasangan*Kos Penghantaran*
Lift Sword 4 lantaiRM81949MenyesuaikanBergantung Kepada Rantau
Lift Sword 6 lantaiRM87600MenyesuaikanBergantung Kepada Rantau
Lift Sword 8 lantaiRM93252MenyesuaikanBergantung Kepada Rantau

Jom Baca : Kos dan Upah Cat Rumah Luar Dalam Malaysia

4. Lif Rumah Fujita

Selain Nikiase, satu lagi jenama lif rumah di Malaysia ialah Fujita. Syarikat lif profesional ini menawarkan pelbagai produk lain, seperti lif, eskalator, berjalan kaki bergerak, untuk melengkapkan bahagian lif. Berikut adalah butiran harga lif rumah dari Fujita.

SpesifikasiJulat Harga*Bayaran Pemasangan*Kos Penghantaran*
Home Lift 2 lantaiRM73471RM6782RM2825
Home Lift 3 lantaiRM76297RM7347RM2825
Home Lift 4 lantaiRM81949RM7629RM2825
Home Lift 5 lantaiRM84775RM8194Rp10.0RM282500.00

Nah, itu adalah beberapa cadangan untuk jenama lif rumah terbaik bersama dengan butiran harga yang boleh dipertimbangkan oleh anda. Mudah-mudahan berguna, ya!

Baca Pula

Tags

Leave a Comment