[Terkini] 5 Garam Terbaik Untuk Kesihatan

Istinganah March 8, 2023

Sesungguhnya, pengambilan garam terlalu banyak juga boleh menyebabkan anda mengalami beberapa keadaan kesihatan seperti tekanan darah tinggi.

Walau bagaimanapun, anda perlu tahu jenis garam yang ada hari ini. Berikut adalah senarainya.

1. Garam Meja

Garam meja adalah garam yang biasanya anda gunakan semasa memasak.

Garam ini telah melalui banyak pemprosesan supaya ia mempunyai tekstur yang sangat halus dan juga telah diperkaya dengan mineral iodin yang penting untuk badan.

Kekurangan pengambilan iodin boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami keadaan kesihatan seperti kelewatan mental dan hipotiroidisme.

Dengan penambahan iodin kepada garam, penyakit yang disebabkan oleh kekurangan iodin boleh dicegah.

Garam meja mengandungi natrium klorida tulen iaitu 97% atau lebih tinggi.

Biasanya, garam meja ditambah dengan agen anti-caking untuk mengelakkan pengumpalan. Anda boleh mencirikannya dalam bijirin halus yang tidak melekat bersama.

2. Garam Laut

Garam laut dibuat dengan menyejat air laut. Tidak jauh berbeza dengan garam meja, garam laut juga mengandungi banyak natrium klorida (semula jadi) tetapi mengandungi sedikit mineral.

Walau bagaimanapun, kandungan mineral juga bergantung kepada di mana garam dituai dan bagaimana garam diproses.

Biasanya garam laut mengandungi beberapa jenis mineral seperti kalium, besi, dan zink (zink).

Kerana ia dibuat semata-mata di laut, garam laut juga boleh tercemar dengan bahan logam (seperti plumbum) akibat pencemaran persekitaran marin.

Semakin gelap warna garam laut, semakin tinggi kandungan kekotoran serta unsur mineral dalam garam.

Kelemahannya ialah rasa garam laut berbeza dengan garam meja, terutamanya jika anda tidak pernah memakannya.

Kekotoran dan mineral dalam garam laut juga boleh menjejaskan rasa. Rasa garam laut mungkin lebih kuat daripada garam meja.

3. Garam Himalaya

Jarang dikenali, garam Himalaya adalah garam yang berasal dari lombong garam kedua terbesar di dunia yang dipanggil Khewra Salt Mine di Pakistan, bukan dari pergunungan Himalaya seperti yang anda rasa.

Garam ini mempunyai warna merah jambu yang berasal dari kandungan besi dalam garam. Garam Himalaya mengandungi mineral natrium yang lebih rendah daripada garam meja.

Walau bagaimanapun, garam jenis ini mengandungi kira-kira 84 mineral penting yang diperlukan oleh badan, termasuk kalsium, besi, kalium, dan magnesium.

Kerana kandungannya, garam Himalaya dipercayai membantu mengurangkan kekejangan otot, mengawal paras gula darah, dan mengekalkan kesihatan asid-bes dalam sel.

4. Garam Kosher

Garam kosher mempunyai tekstur yang lebih kasar seperti kristal tidak teratur, berbeza dengan garam meja yang biasanya anda dapati.

Perbezaan lain ialah garam kosher tidak mengandungi agen anti-caking jadi lebih mudah untuk coagulate dan juga tidak mengandungi iodin.

Walau bagaimanapun, garam kosher mempunyai rasa yang tidak jauh berbeza dengan garam meja, tetapi ia lebih ringan.

5. Garam Celtic

Garam ini mempunyai warna kelabu, tidak biasa bagi orang untuk mengetahuinya sebagai garam kelabu. Garam Celtic mengandungi sedikit air supaya ia kekal lembap.

Di samping itu, garam ini mengandungi sejumlah mineral, tetapi ia mempunyai kandungan natrium yang lebih rendah daripada garam meja.

Garam ini mempunyai sifat alkali dan boleh digunakan untuk mencegah kekejangan otot.

Leave a Comment

Artikel Terkait