TERKINI 10 Senarai Jenama Minyak Urut Terbaik di Malaysia

Puteri

Terapi urut membantu mengurangkan ketegangan dan kesakitan otot. Ia juga melegakan badan yang letih dari hari bekerja.

Walau bagaimanapun, faedah urut akan dimaksimumkan apabila anda menggunakan minyak urut yang baik, anda tahu.

Sesetengah minyak urut, seperti minyak pati, juga boleh melegakan deria dan melegakan ketegangan otot. Ingin tahu apakah cadangan untuk minyak urut yang berkesan untuk melegakan keletihan? Lihat senarai di bawah!

Senarai Jenama Minyak Urut Terbaik di Malaysia

1. Sweet Almond Oid

Salah satu minyak urut yang berkesan dalam melegakan sakit badan ialah minyak badam. Minyak ini dengan antioksidan, vitamin, dan nutrien lain telah digunakan selama berabad-abad untuk kesihatan kulit dan rambut, anda tahu.

Oleh itu, pemilik kulit sensitif yang mahukan urutan boleh memilih minyak badam. Kerana minyak dari ekstrak badam ia adalah anti-radang yang baik untuk menenangkan kulit.

Selain melegakan keradangan, anda akan mendapat kulit yang lebih lembap dan badan yang berasa lebih santai.

Anda boleh mendapatkannya dengan harga bermula dari RM189.90.

Jom Baca : [Terkini] 10 Cadangan Jenama Minyak Argan Terbaik

2. Minyak Olive Oil

Selain digunakan dalam dunia masakan, minyak zaitun boleh digunakan sebagai minyak urut yang baik untuk kulit. Sebabnya, jenis minyak urut ini boleh membantu melegakan keradangan, bengkak, sakit, dan kekejangan otot.

Lebih-lebih lagi, ramai orang menggunakan minyak zaitun sebagai pertolongan cemas semasa terseliuh atau kekejangan otot. Malah urut dengan minyak zaitun memberikan nutrien kepada kulit, khususnya pemilik kulit kering.

Anda boleh mencampurkan minyak zaitun dengan vitamin E untuk menghasilkan kulit yang lebih lembut dan lembut semasa urutan. Menarik bukan? Boleh membelinya dengan harga yang berpatutan di sekitar RM9.98.

3. Minyak Eucalyptus Oil

Bukan rahsia lagi bahawa minyak kayu putih adalah minyak urut yang berkesan dalam memanaskan badan apabila diurut. Ini kerana kayu putih boleh menyasarkan gentian otot pusat dan sendi.

Akibatnya, urut dengan minyak kayu putih boleh mengurangkan keradangan, melegakan kesakitan, dan melegakan otot yang kaku.

Tidak hairanlah minyak kayu putih agak berkesan untuk minyak urut, terutamanya urut belakang dan bahu. Anda boleh membeli dengan harga sekitar RM14.80.

Jom Baca : [Terkini] 10 Senarai Jenama Minyak Zaitun Terbaik di Malaysia

4. Minyak Gosok

Minyak Wasp adalah minyak yang berasal dari Makassar, Sulawesi Selatan, Indonesia. Walaupun ia dipanggil minyak tawon, ia terdiri daripada pelbagai bahan yang pastinya tidak berasal dari serangga terbang ini, termasuk:

 • Minyak kelapa
 • Eucalyptus
 • Daun lada
 • Bawang
 • Halia
 • Kunyit

Bahan-bahan konstituen di atas yang mencipta ‘keajaiban’ apabila digunakan pada kulit yang lebam pada lebam.

Minyak ini menawarkan rasa hangat ke kawasan luka dan mempercepatkan proses pengeringan menjadikannya sesuai untuk minyak urut. Anda boleh membelinya dengan harga kira-kira RM14.25 – RM23.75.

5. Minyak Serai

Minyak serai adalah minyak yang diambil dari tumbuhan berumput yang mempunyai aroma sitrus yang kuat. Jenis minyak urut yang baik ini boleh didapati dalam sabun atau produk penjagaan kulit yang lain.

Selain kulit, minyak serai boleh digunakan untuk berehat badan semasa urutan. Anda boleh campurkan minyak ini dengan minyak urut lain, seperti minyak badam.

Ia bertujuan untuk mencipta gabungan minyak urut yang baik untuk kulit dan badan. Jika anda ingin membelinya, anda hanya perlu membelanjakan wang di sekitar RM11.00.

Jom Baca : [Terkini] 5 Garam Terbaik Untuk Kesihatan

6. Luoly Beauty Grapeseed Oil

Minyak biji anggur adalah salah satu minyak urut yang disyorkan untuk banyak ahli terapi urut. Sebabnya, minyak ini mengandungi vitamin E, dan asid lemak omega-6 yang terbukti bermanfaat untuk kulit.

Minyak biji anggur adalah minyak pembawa. Ini bermakna boleh mencampurkan minyak wain dengan minyak pati atau minyak urut lain untuk menambah aroma semasa urutan.

Di samping itu, minyak ini agak ringan jadi ia tidak begitu berminyak. Anda boleh membeli minyak biji anggur ini pada harga kira-kira RM12.50 – RM18.50.

7. Jojoba Oil

Perkataan minyak jojoba atau minyak jojoba selalunya boleh digunakan dalam rahim produk bayi. Bukan sahaja baik untuk kesihatan kulit yang baik, minyak jojoba boleh digunakan oleh anda untuk mengurut badan orang dewasa, anda tahu.

Terdapat pelbagai sebab mengapa minyak dari tumbuhan asal Amerika Utara ini dianggap hebat untuk urutan. Pertama, minyak jojoba sesuai untuk semua kulit kerana ia meniru sebum, atau minyak pelembap semulajadi badan.

Kemudian, minyak jojoba tidak akan berubah rancid dari masa ke masa kerana ia tidak mengandungi trigliserida. Akibatnya,

Anda boleh menyimpan minyak ini selama-lamanya atau memanaskan semula apabila mencuba urutan batu panas. Minyak ini sesuai untuk bekalan di rumah dan harga yang berpatutan, bermula dari RM34.90.

Jom Baca : 8 Cadangan Guard Lutut Terbaik untuk Kesihatan Maksimal!

8. Minyak Wijen Pure Sesame Oil

Penggunaan minyak bijan kebanyakannya untuk menambah aroma kepada hidangan, terutamanya masakan Asia. Walau bagaimanapun, Anda boleh mengalihkan penggunaan minyak ini sebagai minyak urut, anda tahu.

Terima kasih kepada sifat anti-radang di dalam, minyak bijan boleh membantu melegakan keradangan dan bengkak. Lebih-lebih lagi, minyak ini termasuk dalam kategori minyak komedogenik rendah supaya ia boleh digunakan pada semua jenis kulit.

Kemudian, minyak jojoba tidak akan berubah rancid dari masa ke masa kerana ia tidak mengandungi trigliserida.

Akibatnya, anda boleh menyimpan minyak ini selama-lamanya atau memanaskan semula apabila mencuba urutan batu panas. Minyak ini sesuai untuk bekalan di rumah dan harga yang berpatutan, bermula dari RM17.50.

9. Minyak Super Kimiri

Satu lagi minyak urut yang baik yang boleh dipertimbangkan oleh Anda ialah minyak hazelnut. Minyak ini, yang dianggap sebagai minyak tak tepu, sering digunakan sebagai aromaterapi dan terapi urut.

Ini kerana minyak hazelnut yang dicampur dengan minyak urut lain membantu melegakan tekanan, baik mental dan fizikal. Ini boleh berlaku kerana minyak hazelnut membantu melegakan saraf dan menyuburkan saluran kapilari.

Bukan sahaja untuk susunan mi pecan, tetapi banyak kegunaan lain selain untuk pesanan, apakah itu di sini sebagai tambahan kepada urutan:

 1. Kulit Kering
 2. Penyembuh Luka
 3. Gejala Psoriation
 4. Keguguran Rambut
 5. Antibakteria.

Minyak ini sesuai untuk bekalan di rumah dan harga yang berpatutan, bermula dari RM3.00 – RM4.50.

10. Minyak Kasturi Kijang

Minyak Kasturi adalah minyak yang berasal dari tumbuhan dari India yang berguna sebagai ubat tradisional untuk kulit, pencernaan dan juga boleh dibuat untuk minyak wangi.

Minyak urut dengan warna kuning pucat ini berfungsi dengan berkesan untuk mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh arthritis. Ini semua terima kasih kepada sifat anti-radang kacang kastor yang diekstrak ke dalam minyak.

Nah, itu adalah satu siri minyak urut yang baik dan berkuasa untuk badan yang lebih selesa dan santai. Selepas mengetahui apa minyak urut yang baik, rakan-rakan boleh memesannya dan segera membelinya dengan harga RM12.45 – RM29.90.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment