5 Jenama Kopi Malaysia Terbaik dan Paling Sedap!

Admin Radarpena November 28, 2023

Kopi telah menjadi minuman popular untuk ramai orang.

Selain rasa yang lazat, kopi juga menawarkan pelbagai faedah untuk badan.

Pada masa ini, anda boleh menikmati kopi dengan memproses terus dari produk green coffee terbaik malaysia dan alasan kopi terbaik.

Walau bagaimanapun, produk mana yang sesuai dengan citarasa anda?

Anda pasti biasa dengan jenama terkenal Nescafe, Boncafe, dan Essenso.

Walau bagaimanapun, agar tidak membuat pilihan yang salah, beberapa faktor penting dalam memilih kopi perlu dipertimbangkan.

Bermula dari cara memilih kopi, serta cadangan untuk biji kopi terbaik dan versi alasan kopi PickyBest kita akan membincangkan dalam artikel ini. Selamat membaca!

5 Jenama Kopi Paling Sedap di Malaysia

Jom simak, jenama kopi di malaysia yang paling sedap berikut ini.

1. OldTown White Coffee

OldTown White Coffee adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia, dan sering dianggap sebagai “The Real White Coffee”.

Kopi ini berasal dari kawasan OldTown di Ipoh, di mana penanaman white coffee di negara ini dilahirkan.

Campuran kopi putih 3-dalam-1 adalah salah satu yang paling laris bukan sahaja di Malaysia tetapi di Hong Kong dan Singapura juga, dan ia sudah dieksport ke lebih daripada 20 negara di seluruh dunia.

Kopi ini dibuat dengan hanya biji kopi liberica, Robusta, dan Arabica terbaik, semuanya diproses dalam nisbah suhu dan masa yang sempurna.

Kegemaran utama di kalangan pencinta kopi putih adalah rasa Hazelnuts, yang mengeluarkan rasa White Coffee yang kaya dan berkrim dan rasa badan penuh, dibuat lebih lazat oleh rasa dan aroma hazelnut yang berbeza.

Varian lain kopi premix ini termasuk Gula Tebu Semulajadi, Mocha, dan Teh Susu Putih.

Mungkin kopi ini tidak sesuai untuk para pecinta kopi hitam yang benar, sekali lagi perkara keutamaan peribadi. Untuk harga, kopi ini berharga RM31.20 atau Rp 107,766.98.

2. Ah Huat

Tiada siapa yang boleh menandingi persona mesra bapa saudara ah huat yang baik untuk membawa senyuman di muka, dan kopi yang lazat terus ke meja anda.

Ah Huat, jenama yang dimiliki oleh Power Root, menawarkan pelbagai produk yang memenuhi pelbagai citarasa tempatan.

Salah satu produk terlaris jenama itu ialah Ah Huat Kopi-O with Sugar.

Kopi instan ini diperbuat daripada biji kopi premium yang dipanggang dalam persekitaran dengan suhu ringan dan rendah.

Rasanya tidak terlalu pahit atau terlalu masam, tetapi ia betul, dan tidak membuat perut sakit. Sekiranya anda peminat kopi hitam manis, varian kopi ini akan sesuai untuk anda.

Sebaliknya, jika anda seorang ahli White Coffee yang benar, kopi ini nampaknya tidak sesuai. Harga kopi ini adalah RM10.69 sahaja.

3. OWL

Jenama kopi paling OWL yang berpangkalan di Singapura ditubuhkan pada tahun 1956.

Syarikat ini pertama kali mengkhususkan diri dalam membuat kopi panggang dan serbuk di bawah nama Sin Hup Huat Co.

Pada tahun 1994, syarikat itu ditubuhkan, menjadi OWL International Pte Ltd. Sejak itu, OWL telah menjadi nama jenama yang berbeza, yang sangat dihormati kerana tradisi pembuatan kopi yang berkekalan.

Salah satu kopi terlarisnya ialah White Coffee Tarik – Kopi segera 3in1 asli, yang menggabungkan rasa kopi putih yang kaya dan berkrim dengan rasa kopi yang berani dan lebih lengkap.

Kopi ini diperbuat daripada kacang Arab Araba Sumatera Mandheling, yang ditanam di lereng Gunung Leuser di Indonesia.

Gabungan perisa Indonesia dan Singapura ini boleh dibeli pada harga RM13.99.

4. Aik Cheong

Salah satu jenama kopi paling popular di Malaysia, Aik Cheong bermula di sebuah kedai kecil di sepanjang Temple Street di Bandar Melaka Lama.

Kerja keras membuat mereka berjaya berkembang, dan kini pencinta kopi dimanjakan untuk pilihan apabila memilih kopi Aik Cheong mana yang hendak dibeli.

Syarikat itu memanggang kira-kira 3 tan biji kopi setiap hari.

Mereka menawarkan 12 jenis produk kopi yang berbeza, termasuk kopi segera Aik Cheong Cafe Art 3in1 Cappuccino yang paling laris.

Jom Baca : Saiz Pizza di Pizza Hut, Domino’s, dan PHD, Jom Simak!

Jenama kopi terbaik ini diperbuat daripada kacang Robusta dan Arabica dan dicampur dengan gula dan krimer. Rasanya seimbang, dan aroma boleh membuat anda ketagih.

Kopi ini juga mempunyai rasa yang kuat dan penuh dengan tekstur yang kaya dan berbuih. Setiap sachet dilengkapi dengan sebungkus bijirin coklat yang boleh anda taburkan di atas kopi anda.

Harga itu sendiri agak berpatutan pada RM15.90 sahaja.

5. Boncafe

Pada hari-hari awal penggunaan kopi di Malaysia, minum kopi tanpa kafein hampir tidak pernah didengar. Tidak ada hal seperti kopi tanpa kafein sebelumnya.

Dengan pengenalan minuman tanpa kafein ke pasaran, perlahan-lahan tetapi pasti minat mula muncul, terutamanya bagi mereka yang ingin menikmati minum kopi tetapi perlu mengehadkan pengambilan kafein mereka atas sebab kesihatan atau pilihan peribadi.

Jom Baca : Jenama Roti Terbaik di Malaysia yang Terkenal & Sedap!

Jenama kopi yang bagus untuk diet, yang ditubuhkan di Singapura pada tahun 1962, menawarkan sebilangan kopi panggang dan serbuk gourmet, termasuk salah satu kopi tanpa kafein terbaik yang boleh anda dapati di Malaysia.

Boncafé Decaffeinated Freeze-Dried Instant Coffee adalah produk premium yang mengekalkan aroma asli dan rasa kopi panggang dengan kandungan kafein 97 peratus lebih rendah daripada kopi biasa.

Untuk menikmati kopi tanpa kafein ini, anda boleh membayar RM23.15.

Mereka adalah lima jenama kopi malaysia yang harus anda cuba.

Walaupun ia hanya mempunyai jumlah kopi asli yang terhad, Malaysia masih mempunyai pelbagai kelebihan dalam dunia kopi yang harus anda cuba secara peribadi.

Originally posted 2022-07-22 02:00:04.

Leave a Comment

Artikel Terkait