10 Cadangan Jenama Unsalted Butter Malaysia Lulus KKM

Admin Radarpena

Mentega unsalted adalah bahan makanan penting untuk pelbagai menu dalam makanan pelengkap. Mentega yang tidak dijual itu sendiri adalah mentega yang diperbuat daripada susu lembu tanpa penambahan garam.

Walaupun tidak sedap seperti mentega biasa yang mengandungi garam, mentega unsalted menghasilkan rasa dan aroma tersendiri yang akan menyerlahkan rasa makanan.

Nah, setelah mengetahui selok-belok mentega unsalted yang baik untuk makanan pelengkap, jenama mana yang terbaik? Semak cadangan berikut.

1. Peanut Butter

Peanut butter in jar and spoon and scattered peanuts on wooden background. Alternative butter concept; Shutterstock ID 1419694937; Job (TFH, TOH, RD, BNB, CWM, CM): TOH

Mentega kacang adalah jenama mentega unsalted yang terkenal di kalangan ibu untuk digunakan sebagai bahan dalam makanan pelengkap. Mentega unsalted dari Mentega Kacang dibuat 82% lemak tanpa garam.

Dibuat dengan teknik pasteurisasi, yang merupakan proses pemanasan yang berfungsi untuk membunuh kuman penyakit, menjadikan mentega ini lebih selamat untuk dimakan. Teksturnya sangat lembut dan aroma boleh membangkitkan selera lelaki kecil itu.

Untuk memudahkan ibu menyediakan makanan pelengkap, mentega unsalted dari Mentega Kacang datang dalam pembungkusan hidangan tunggal dengan dos 10 gr setiap cawan. Saiz ini tepat untuk memenuhi bahagian yang disyorkan mentega yang tidak dijual untuk bayi.

Walau bagaimanapun, anda juga boleh memilih pembungkusan blok yang lebih besar pada harga yang lebih ekonomik mengikut keperluan anda.

Jom Baca : Jenama Roti Terbaik di Malaysia yang Terkenal & Sedap!

2. Anchor Unsalted Butter

Anchor adalah produk tenusu yang terkenal dengan kualitinya. Mentega unsalted dari Anchor dibuat di New Zealand dengan krim pasteur gred tinggi supaya ia mempunyai warna kuning semulajadi.

Teksturnya lembut, aroma juga memikat. Walaupun, bau mentega sauh tidak sekuat Elle & Vire. Walau bagaimanapun, kerana aroma ringannya, terdapat juga banyak hidangan yang lebih sesuai apabila dicampur dengan mentega yang tidak dijual ini.

Di samping itu, mentega yang tidak dijual Anchor mempunyai kelebihan dalam kandungannya. Mentega yang tidak dijual mengandungi omega 3, beta karotena, dan vitamin A yang bermanfaat untuk kesihatan dan perkembangan bayi.

Harga unsalted butter malaysia ini bermula dari RM14.60 sahaja.

3. Orchid Unsalted Butter

Jika anda sedang mencari mentega unsalted keluaran tempatan, anda boleh mencuba mentega unsalted Orkid sebagai pilihan. Dihasilkan oleh Indofood, Orkid berada di sini untuk memenuhi keperluan lemak untuk makanan pelengkap bayi.

Mentega unsalted orkid diperbuat daripada lemak susu berkualiti tinggi, dengan penambahan kandungan vitamin yang baik untuk bayi, seperti vitamin A dan E.

Sebagai tambahan kepada makanan pelengkap, rasa dan tekstur mentega unsalted orkid yang tersendiri menjadikannya pelbagai fungsi, sama ada sebagai penyebaran atau bahan asas untuk membuat pastri.

Harga mentega unsalted Orkid juga agak berpatutan berbanding jenama import.

Jom Baca : 10 Jenama Coklat Kegemaran Rakyat Malaysia!

4. Westgold unsalted Butter

Mentega unsalted Westgold diperbuat daripada krim segar tulen yang dihasilkan oleh lembu terbaik New Zealand. Lembu-lembu ini dibesarkan di padang rumput yang subur dan disediakan dengan makanan yang berkualiti. Proses ini menghasilkan susu mentega dengan rasa yang kaya.

Mentega unsalted dari Westgold dibuat menggunakan kaedah Fritz Churn tradisional. Kaedah ini akan menjadikan susu menjadi krim pekat yang disejukkan, supaya lemak susu mengkristal menghasilkan tekstur mentega lembut di dalam mulut.

Westgold mempunyai rasa berkrim yang unik dengan paparan warna kuning keemasan yang menarik. Tekstur dan rasa sesuai untuk diproses menjadi pelbagai hidangan daripada makanan pelengkap kepada campuran pastri.

5. St Auvent Unsalted Butter

St. Auvent adalah mentega unsalted yang unik kerana ia biasanya dipanggil campuran mentega atau campuran mentega dan marjerin. Mentega unsalted asal Belgium mempunyai komposisi 99% marjerin dan 1% mentega.

Dalam setiap gram mentega St. Auvent, 78% lemak sayuran terkandung yang sesuai digunakan dalam menu diet. Terima kasih kepada kandungannya, produk ini mempunyai tahap kolesterol yang lebih rendah berbanding dengan mentega lain yang tidak dijual.

Tekstur mentega St Auvent yang tidak dijual lembut dan ringan dengan rasa enak yang unik. Sesuai untuk campuran menu makanan pelengkap atau campuran bahan kek.

Jom Baca : 12 Jenama Beras di Malaysia Murah dan Berkualiti!

6. Lurpak Unsalted Butter

Mentega unsalted Lurpak mempunyai kandungan lemak yang tinggi, jadi ia boleh membantu meningkatkan berat badan kanak-kanak.

Mentega unsalted Lurpak diperbuat daripada bahan semula jadi dan berkualiti tinggi, iaitu 100% susu segar dari ladang lembu di Denmark. 

Selain susu segar, mentega unsalted juga diberi kultur asid laktik tambahan dan minyak rapeseed atau apa yang kita boleh tahu minyak ascanola.

Minyak yang berasal dari benih tumbuhan ini diketahui mempunyai pelbagai manfaat untuk perkembangan bayi.

Rasa mentega unsalted juga terasa sangat semula jadi supaya ia tidak akan mengubah rasa makanan si kecil anda.

7. Elle & Vire Beurre Gastronomique Unsalted Butter

Elle & Vire Beurre Gastronomique adalah jenama mentega unsalted yang terkenal di kalangan ibu untuk digunakan sebagai bahan dalam makanan pelengkap. Mentega unsalted dari Elle & Vire dibuat 82% lemak tanpa garam.

Dibuat dengan teknik pasteurisasi, yang merupakan proses pemanasan yang berfungsi untuk membunuh kuman penyakit, menjadikan mentega ini lebih selamat untuk dimakan. Teksturnya sangat lembut dan aroma boleh membangkitkan selera lelaki kecil itu.

Untuk memudahkan Ibu menyediakan makanan pelengkap, mentega unsalted dari Elle & Vire datang dalam pembungkusan hidangan tunggal dengan dos 10 gr setiap cawan. Saiz ini tepat untuk memenuhi bahagian yang disyorkan mentega yang tidak dijual untuk bayi.

Walau bagaimanapun, anda juga boleh memilih pembungkusan blok yang lebih besar pada harga yang lebih ekonomik mengikut keperluan anda.

Jom Baca : 8 Jenama Madu Asli di Pasaran Malaysia Terbaik

8. Tatura Unsalted Butter

Satu lagi mentega yang tidak dijual, Tatura Unsalted Butter. Tatura Unsalted Butter sendiri adalah pengeluar produk tenusu, seperti keju, yang telah lama wujud.

Tatura Unsalted Butter mempunyai rasa yang lazat dan lebih enak daripada kebanyakan mentega lain yang tidak dijual. Teksturnya lembut dengan aroma mentega yang cukup kuat untuk menjadi lebih menyelerakan.

Mentega unsalted ini dibungkus dalam pakej pelindung khas yang dapat mengekalkan kesegaran dan rasanya.

9. Emborg Unsalted Butter

Perlu mentega unsalted untuk memasak secara besar-besaran? Anda boleh memilih mentega unsalted daripada Emborg Unsalted Butter. Dibungkus dalam tin 2 kg, mentega unsalted ini sesuai untuk anda yang mempunyai perniagaan masakan.

Mentega unsalted diperbuat daripada campuran kaya mentega dan marjerin.

Emborg Unsalted ini mempunyai aroma wangi dan mudah dicampur dengan pelbagai bahan penaik. Rasanya tidak terlalu kuat tetapi boleh memberi kesan berkrim kepada setiap hidangan.

Jom Baca : Jenama Biskut di Malaysia Selamat di Makan Paling Terkenal!

10. SCS Unsalted Butter

Satu lagi produk yang menyediakan mentega unsalted berkualiti, SCS Unsalted Butter sendiri adalah pengedar makanan organik dan sihat yang telah lama ditubuhkan.

SCS Unsalted Butter diperbuat daripada susu lembu yang diberi makan rumput, yang merupakan lembu yang dibiarkan bebas, tanpa disuntik dengan antibiotik atau hormon di peringkat awal. Baka lembu seperti itu akan menghasilkan susu berkualiti tinggi.

UB dari SCS Unsalted Butter juga diperkaya dengan vitamin A, D, E, dan kalsium yang baik untuk perkembangan tubuh kanak-kanak.

Anda boleh menggunakan mentega unsalted ini sebagai bahan dalam makanan pelengkap, bahan mentah untuk produk penaik, roti sebarkan atau baluran daging bakar.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment