6 Prosedur Kena Buat Kad Cimb Hilang (Update 2022)

Kehilangan kad ATM CIMB bukanlah fenomena luar biasa, hal ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Dan kenyataannya bahawa kejadian ini telah menimpa banyak orang, oleh itu jika tiba-tiba masalah ini datang, Anda tidak perlu terlalu risau. Kenapa?

Kerana kad ATM memiliki PIN, perkhidmatan pusat panggilan Cimb bank sangat mudah dihubungi. Hanya dengan menggunakan telefon, Anda tidak perlu datang ke pejabat cawangan bank CIMB, Anda boleh meminta bank untuk menyekat melalui sambungan telefon.

Dengan cara tersebut kad Debit/Kredit CIMB tidak dapat digunakan oleh sesiapa sahaja yang menjumpainya. Baki dalam akaun pun akan selamat.

Atas sebab ini, jika kad ATM CIMB Anda hilang, segera buat baru. Mengenai cara gantian kad baru dan syarat yang mesti Anda penuhi, tidak banyak dan rumit seperti dahulu yang memerlukan Anda membawa sijil kehilangan dari polis.

Dan mengenai kad ATM baru sebagai gantian, Anda tidak perlu menunggu berhari-hari untuk mendapatkannya.

Atau dengan kata lain pada hari itu Anda juga boleh membawa pulang kad ATM CIMB baru.

Ingin mengetahui dengan lebih terperinci bagaimana prosedurnya? Teruskan membaca sehingga habis.

Apa Nak Buat Bila Kad Bank Hilang?

Jadi, mari kita tengok apa yang kita kena buat bila kita perasan kad bank kita hilang.

1. Cari / Double Check

Kadang-kadang boleh jadi kad terselit di celah-celah dompet kita atau tercicir di sekitar rumah.

Tapi jangan cari berhari-hari okay. BAHAYA!

Terus ke langkah seterusnya kalau memang tak jumpa.

Kalau diragut, tak perlu cari dah, kita boleh terus ke langkah seterusnya.

2. Check Online Banking Kita

Kalau ada sebarang transaksi terkini yang tak dikenali,

Jangan lupa catat segala maklumat berkaitan – contoh; jumlah transaksi, masa dan tarikh.

Jangan ambil remeh walaupun transaksi hanya melibatkan bilangan yang kecil seperti RM5, sebab boleh jadi itu satu trick sebelum satu transaksi yang lebih besar dibuat oleh si pencuri.

3. Segera Call Customer Service

JANGAN BERTANGGUH!

Beritahu pegawai bank yang kad kita hilang dan minta mereka batalkan kad itu serta merta – jangan ambil remeh ya!

Walaupun pencuri tu tak tahu no pin kita, zaman sekarang dah canggih, pakai PayWave pun dah boleh guna.

Mulakan dengan kad yang paling penting, banyak duit dan aktif. Kemudian, bertindak satu persatu untuk batalkan yang lain.

P/S: Pastikan website tempat kita rujuk untuk dapatkan no telefon customer service itu website yang betul – jangan terbuka website scammer pula tau.

4. Siapkan Dokumen Untuk Kad Baharu

Jangan lupa tanya dokumen apa yang bank perlukan untuk pembaharuan kad.

Sesetengah bank perlukan dokumen seperti laporan polis, salinan kad pengenalan atau sijil kelahiran.

Jika mereka perlukan laporan polis – teruskan ke step seterusnya. Jika tidak diperlukan, boleh skip langkah ke-5.

5. Buat Laporan Polis

Setelah call customer service, kebiasaannya kita dah boleh tahu langkah seterusnya yang kita perlu ambil.

Tapi kalau kehilangan kad bank tu disebabkan ragut, segeralah ke balai polis berdekatan untuk melaporkan kejadian.

Laporan polis tu diperlukan juga untuk perbaharui kad pengenalan nanti.

6. Pergi Ke Cawangan Bank Terdekat

Akhir sekali, bolehlah pergi ke cawangan bank berdekatan. Beritahu pegawai bank itu yang kad kita dah hilang dan minta untuk buat kad baru.

Kemungkinan sikit cas akan dikenakan untuk menggantikan kad yang hilang itu, jadi siapkan sedikit tunai.

Biasanya nak buat kad bank baru tak ambil masa yang lama pun, namun bergantung juga kepada polisi bank masing-masing terutamanya dalam tempoh PKP ini.

Baca Juga : 5 Cara Semak Baki Akaun CIMB Melalui Online, SMS, Cimbclicks, ATM


Nombor Panggilan Untuk Laporkan Kad Bank Hilang

Di sini disenaraikan bank dan nombor terkini (2022) pusat panggilan Pusat Kad / Customer Service untuk bank yang berkaitan:

Nombor Panggilan Untuk Laporkan Kad Bank Hilang

  1. Maybank: 1-300 88 6688
  2. CIMB : 03-6204 7788
  3. RHB: 03-92068118
  4. BSN: 1300-88-1900
  5. Public Bank: 03-2179 5000
  6. Bank Rakyat: 03- 2692 4600
  7. Bank Islam: 03-26 900 900

Baca Juga : CIMB Clicks Tak Boleh Login, Ini Penyebabnya!


Kad Bank Cimb Hilang Bayar Berapa?

Ramai korang yang tanya, adakah caj kalau kad bank Cimb hilang?

Sebagai makluman, jika kad ATM debit/kredit hilang caj RM12 akan dikenakan untuk penggantian kad disebabkan hilang atau rosak.

Sila hubungi 0362047788 dan minta agar kad kredit Anda disekat.

Selepas itu, sila minta penggantian kad kredit baru. Harap maklum bahawa terdapat caj RM12 untuk gantian pertama dan RM50 untuk setiap gantian seterusnya.

Dan sekiranya kalau buku akaun simpanan CIMB hilang macam mana? caj RM15.90 akan dikenakan untuk penggantian kad disebabkan hilang.

Bagi penjelasan selanjutnya berkenaan caj tersebut, Anda boleh merujuk kepada kaunter cawangan Cimb bank terdekat.

Baca Juga : [Update] Cara Dapatkan Bank Statement CIMB Bank Terbaru

Cara Buat Baru Kad Cimb

Cara buat kad Cimb baru mudah sahaja,

  1. sila pergi ke pejabat cawangan Cimb berdekatan untuk memohon kad ATM debit/kredit baru.
  2. Siapkan Dokumen yang perlu Anda bawa iaitu kad pengenalan sah dan buku bank Cimb sahaja.
  3. Selepas itu, pegawai bank akan melakukan pengesahan data seperti bertanya nama ibu kandung dan tarikh lahir Anda untuk memastikan bahwa Anda adalah pemilik akaun sebenar.

Untuk makluman, kad Cimb gantian boleh diperolehi dari mana-mana cawangan berhampiran.

Itulah cara mudah buat baru kad Cimb kalau kad ATM debit/credit hilang atau rosak.


X CLOSE
Advertisements
X CLOSE
Advertisements

Leave a Comment