[Terkini] Kos Bersalin di Hospital Kerajaan & Swasta

Admin Radarpena

Mengalu-alukan kehadiran kanak-kanak pastinya merupakan salah satu harapan terbesar selepas berkahwin.

Banyak persediaan dibuat sejak lama sebelum kehamilan benar-benar datang. Terutamanya apabila ia menghampiri Anggaran Hari Kelahiran.

Anda dan pasangan anda mesti sibuk dengan persediaan sebelum penghantaran. Dari pelbagai persiapan yang dibuat, ada satu perkara yang tidak kurang penting untuk disediakan, iaitu mengetahui lokasi, kaedah dan kos melahirkan anak. Sebabnya ialah hampir setiap tahun kos bersalin cenderung berubah dan meningkat.

Buat masa ini, anggaran kos melahirkan anak pada tahun 2023 adalah dalam lingkungan RM60 hingga RM200 bagi hospital kerajaan, beza kalau nak hospital swasta iaitu berkisar RM3,000 hingga RM10,000 untuk penghantaran biasa.

Sementara itu, bagi penghantaran caesarean, anggaran kos adalah dalam lingkungan RM6,000 hingga RM15,000. Sudah tentu, harga ini bergantung kepada setiap polisi dan kemudahan hospital.

kos bersalin hospital swasta 2021

Kos Bersalin Hospital di Malaysia

Berikut adalah beberapa maklumat mengenai anggaran kos melahirkan pada tahun 2023 di hospital kerajaan juga swasta.

CatatanKos Bersalin Hospital SwastaKos Bersalin Hospital Kerajaan
Pemeriksaan bulanan (Monthly checkups)Sekitar RM3,000Percuma
Imbasan (Scans)Sekitar RM1,000Percuma
Bersalin normalSekitar RM3,000 sehingga RM10,000Sekitar RM60 sehingga RM200
Bersalin Pembedahan C-SectionSekitar RM6,000 sehingga RM15,000Sekitar RM100 sehingga RM800

Nah, itulah anggaran kos bersalin di hospital swasta dan kerajaan pada tahun 2023 . Harga yang disenaraikan di atas hanyalah penghampiran ya.

Nak pergi ke hospital ? Jom baca Cukup 2 Bag, Cara Packing Baju Baby, Ibu & Suami ke Hospital!

Untuk mengetahui harga terperinci seperti pakej harga dan kos termasuk caj wad bersalin baik di hospital salam, oriental, umra, hkl, uitm, pusrawi, columbia, kpj, ppum, columbia asia medical centre, anda dinasihatkan untuk menghubungi terus ke setiap hospital ini. Semoga Berjaya!

Baca Pula

Tags

Leave a Comment