[Terkini] 10 Senarai Mata Kail Terbaik Untuk Memancing

Admin Radarpena

Anda boleh menggunakan hobi memancing sebagai cara untuk melegakan tekanan. Walau bagaimanapun, satu aktiviti produktif ini memerlukan banyak wang.

Terdapat banyak peralatan yang perlu anda sediakan. Contohnya termasuk batang, kekili, tali, dan juga cangkuk. Terutama untuk cangkuk, anda perlu memilih mata kail terbaik agar bisa memancing dengan betul.

Mengapa?

Jika anda memilih mata kail mengikut asal, maka jangan mengharapkan aktiviti memancing anda berakhir dengan tangkapan yang memuaskan.

Setiap kawasan dan jenis ikan yang anda mahu ikan mesti menggunakan cangkuk yang berbeza.

Pada masa ini, terdapat banyak jenis cangkuk memancing yang boleh anda beli di luar talian atau dalam talian. Adakah anda memerlukan cadangan? Pastikan anda membaca ulasan ini hingga akhir!

1. Carbon Plus

Jenama mata pancing pertama ialah Carbon Plus yang mempunyai pelbagai saiz karbon antara 0.1 hingga 20. Cangkuk memancing jenama ini mempunyai ciri-ciri tidak terlalu fleksibel, jadi ia sesuai untuk memancing di kawasan sungai.

Sesetengah kawasan sungai mungkin mempunyai koleksi ikan yang besar, tetapi anda mesti ingat bahawa mata cangkuk ini lebih sesuai untuk ikan bersaiz kecil dan sederhana. Cangkuk ini dijual dengan harga bermula dari RM 1.40 setiap beg.

Jom Baca : 10 Kedai Pancing Ipoh Terbaik dan Murah

2. Daiichi

Pilihan kedua adalah jenama dari Jepun, iaitu Daiichi. Produk mata cangkuk memancing ini mempunyai komposisi bahan-bahan yang berkualiti. Tidak hairanlah harganya lebih mahal daripada pilihan pertama, yang bermula dari RM 2.67 setiap beg.

Mata pancing ini mempunyai hujung yang agak tajam, tidak mudah membosankan, agak kaku, dan sedikit lentur.

Dengan ciri-ciri ini, dijamin bahawa cangkuk memancing ini kuat dan tahan lama. Kawasan yang sesuai untuk penggunaan mata cangkuk ini ialah paya, takungan, sungai atau kolam dengan ikan bersaiz kecil dan sederhana.

3. Maguro Premium

Cangkuk ini boleh didapati dalam saiz 1 hingga 12. Ciri-cirinya kuat dan tajam. Ketajaman juga tahan lama dan tidak terdedah kepada berkarat.

Harga yang ditawarkan oleh cangkuk memancing jenama Maguro Premium ini adalah dalam lingkungan RM 2.25.

Mata cangkuk ini sesuai untuk memancing di kawasan berpaya, sungai, takungan, dan kolam dengan ikan bersaiz sederhana dan kecil. Jika anda terdedah kepada beban berlebihan, maka anda berisiko pecah.

Jom Baca : TOP 5 Senarai Kedai Pancing Batu Pahat Murah & Berkualiti!

4. Decoy

Anda yang mempunyai hobi memancing mesti mencuba cangkuk memancing jenama Decoy. Bahan mata kail udang galah terbaik ini diperbuat daripada logam berkualiti supaya cangkuk ini mempunyai rintangan yang agak sukar.

Tidak seperti mata cangkuk sebelumnya, cangkuk Decoy ini lebih sesuai untuk Galatama dan memancing ikan besar di laut. Saiz yang ada juga berbeza-beza, iaitu 1 hingga 2/0.

Harga yang ditawarkan di pasaran agak berbeza tetapi masih agak menjimatkan dan setara dengan ketahanan cangkuk ini. Harga purata cangkuk Decoy ini adalah sekitar RM 9.83 setiap beg.

5. Carbon Hooks

Jenama cangkuk memancing terbaik ini diperbuat daripada karbon tinggi yang tebal, tajam, tidak mudah membosankan, tidak fleksibel, dan tidak mudah diluruskan. Saiz mata cangkuk ini terdapat di pasaran antara 0.1 hingga 20.

Ramai pemancing menggunakan cangkuk Karbon Campuran Jenis Marusode untuk mencari ikan bersaiz besar dan kecil di dalam sungai.

Anda boleh mendapatkan pengalaman memancing yang mengagumkan dengan menggunakan mata cangkuk ini. Hanya dengan membayar RM 1.26 setiap pek, anda boleh membawa pulang cangkuk Marusode Carbon Mix.

Jom Baca : 10 Kedai Pancing di Penang Murah dan Berkualiti!

6. Sabpolo

Satu lagi jenama cangkuk memancing berkualiti ialah Sabpolo Idumezina Ring. Watak yang mempunyai mata cangkuk ini agak menonjol ke luar jadi adalah sesuai jika ia digunakan untuk memancing tanpa umpan atau tekan

Bahan ini diperbuat daripada kualiti karbon tinggi, kuat, tegar, tidak mudah diluruskan, tidak fleksibel, dan juga tidak mudah pecah.

Dengan mata cangkuk ini, anda boleh memancing ikan dari semua saiz, dari ikan kecil hingga ikan besar.

Harga cangkuk ini bermula pada sekitar RM 3.51 setiap pek.

7. Loomis

Jenama mata cangkuk loomis sudah biasa di kalangan pemancing. Slogan beliau yang berbunyi “pro cut” adalah selaras dengan kualiti bahan yang digunakan.

Malah, produk ini didakwa sebagai cangkuk dengan bahan berkualiti tinggi berbanding jenama lain. Dengan menggunakan cangkuk Loomis yang berfungsi dengan berkesan, permainan tidak lagi akan dikeluarkan.

Saiz yang tersedia berbeza-beza, antara 1 hingga 12. Anda boleh membawa pulang mata cangkuk tajam ini dengan membayar bermula dari hanya RM 5.62.

Jom Baca : 10 TOP Kedai Pancing Bangi Terbaik dan Berkualitas

8. Sasame

Mata cangkuk ini diperbuat daripada bahan karbon yang lebih nipis dengan ketajaman sederhana.

Ia bersifat lentur sedikit dan mudah meluruskan. Anda boleh menggunakan pancing ini di dalam kolam dengan ikan kecil dan sederhana.

Jenis cangkuk memancing Sasame ini dijual bermula pada harga RM 7.59.

9. Major Craft

Mata cangkuk seterusnya ialah Major Craft Assist Hook. Anda perlu membayar sedikit banyak untuk cangkuk ini kerana ia dijual lengkap dengan utiliti cangkuk bantuan bersama-sama dengan cincin pepejal.

Di sesetengah pasaran, produk ini dijual daripada RM 25.29 kepada RM 40.74 Tetapi anda tidak perlu risau, kerana selain mendapatkan set lengkap, kualiti mata cangkuk ini tidak perlu diragui.

Walaupun ia digunakan berulang kali untuk memancing di sungai, paya, atau kolam, cangkuk tidak akan berkarat dengan cepat kerana ia diperbuat daripada bahan terpilih yang berkualiti.

Jom Baca : 10 Kedai Pancing Kota Kinabalu Moden dan Terkini

10. Gamakatsu Fishing

Mata cangkuk Gamakatsu jenis Maruseigo Ring Eye mempunyai tahap fleksibiliti yang baik sehingga mudah diluruskan. Walau bagaimanapun, mata cangkuk pada yang satu ini tidak mudah pecah, tidak mudah membosankan dan sangat tajam.

Saiz yang ada juga berbeza dari saiz 1 hingga 12. Anda boleh membeli cangkuk ini dengan harga bermula dari RM 9.83. Sesetengah kedai mungkin mengambil lebih banyak keuntungan dengan meletakkan lebih banyak harga daripada ini.

Walau bagaimanapun, harganya berbaloi dengan pengalaman memancing yang memuaskan kerana ia menggunakan mata cangkuk mewah berkualiti tinggi.

Daripada 10 jenama cangkuk memancing yang disyorkan di atas, mana yang paling anda cari untuk aktiviti memancing anda yang seterusnya?

Pastikan anda memilih cangkuk mengikut rupa bumi nelayan dan saiz ikan yang akan ditangkap. Ini akan menjadi strategi penting supaya tangkapan anda tidak mengecewakan. Selamat memancing!

Baca Pula

Tags

Leave a Comment