10 Cadangan Pembersih Telefon Terbaik di Malaysia

Admin Radarpena

Fail cache atau fail yang tidak digunakan pada telefon pintar Android boleh menjadi salah satu punca memori dalaman penuh.

Untuk itu, kami akan menyediakan cadangan untuk aplikasi pembersih sampah RAM dan cache terbaik pada Android yang boleh anda gunakan.

Cache ialah salinan data penting daripada apl yang membolehkan pengguna membuka semula apl dengan lebih pantas.

Pada asasnya, Android menyediakan sejumlah memori untuk menyimpan data daripada setiap aplikasi.

Setiap apl Android yang dipasang pada peranti mempunyai sedikit memori yang tersedia. Walau bagaimanapun, kapasiti berbeza mengikut aplikasi. Kandungan yang disimpan juga hanya fail yang dianggap penting oleh aplikasi.

Dengan cara ini, jika apl ditutup atau ditutup secara tidak sengaja, kandungan sedia ada dalam bentuk cache tidak perlu dimuat semula.

Sebenarnya terdapat banyak aplikasi untuk membersihkan RAM dan cache yang terdapat di Gedung Google Play. Tetapi daripada anda keliru untuk memilih, kami telah memilih beberapa yang terbaik.

1. CCleaner

CCleaner ialah aplikasi pembersih Android terbaik yang sudah agak popular. Keupayaannya untuk mengosongkan cache sudah terbukti pada banyak platform, seperti Windows, Linux, dan juga Android.

Aplikasi pembersihan HP terbaik ini mempunyai banyak ciri yang sangat berguna, seperti memadam fail sampah, melegakan RAM, memantau sistem telefon pintar, dan juga membuat anda melayari internet pada telefon pintar anda dengan lebih selamat.

Jom Baca : 10 Senarai Telefon Oppo Paling Best & di Syorkan

2. Booster for Android

Apl pembersihan RAM seterusnya yang juga boleh anda gunakan ialah Booster untuk Android. Aplikasi yang satu ini bukan sahaja mempunyai ciri pembersih cache, tetapi juga pelbagai ciri berguna lain.

Penggalak untuk Android membawa sekumpulan ciri seperti pembersih sampah Android terbaik, cache, pemecut memori, pengoptimum bateri dan pengecasan pintar.

Ciri pembersih cache akan memudahkan anda membersihkan fail cache lapuk yang mengisi telefon pintar, dan berpotensi menjadikan prestasi telefon pintar lebih perlahan. Tidak salah jika aplikasi pembersih cache Android ini menjadi tulang belakang ramai orang.

3. 1Tap Cleaner

Mencari cara mengosongkan cache pada telefon pintar anda tanpa sebarang masalah? Anda boleh mencuba apl pembersih Android terbaik yang dipanggil 1Tap Cleaner.

1Tap Cleaner dipanggil untuk menjadi aplikasi penyingkiran cache terbaik dengan hanya satu ketikan.

Bukan sahaja anda boleh menyingkirkan fail sampah, aplikasi ini juga boleh memadam sejarah panggilan, sejarah penyemak imbas, dan sebagainya.

Jom Baca : 10 Senarai Telefon Vivo Paling Best & di Syorkan

4. Pembersih AVG

Selain dapat membersihkan cache yang tersarang di telefon pintar, aplikasi AVG Cleaner juga didakwa dapat menjadikan telefon anda berjalan lebih cepat dan lancar.

Bukan sahaja memadam fail sampah dari telefon pintar, aplikasi pembersihan cache ini juga boleh digunakan untuk memadam aplikasi bloatware yang tertanam dalam telefon pintar Android anda.

5. Pembersih Nox

Nox Cleaner ialah RAM terbaik dan apl pembersihan cache pada Android dengan penarafan yang cukup baik.

Aplikasi ini berguna untuk membersihkan fail sampah yang akan mempercepatkan prestasi telefon Android anda.

Di samping itu, Nox Cleaner juga boleh melindungi telefon anda daripada ancaman privasi, membersihkan fail pendua, dan membantu memanjangkan hayat bateri telefon pintar.

Menariknya, Nox Cleaner boleh mengimbas telefon anda untuk ancaman virus dalam masa nyata. Boleh dikatakan, aplikasi ini untuk mengosongkan cache Android menawarkan banyak ciri untuk pengguna.

Jom Baca : [Terkini] 10 Cadangan Telefon Samsung Murah dan Terbaik

6. Droid Optimizer

Droid Optimizer adalah aplikasi pembersihan sampah terbaik seterusnya pada telefon pintar anda yang boleh anda harapkan untuk membersihkan fail sampah pada telefon pintar anda. Ia membantu anda meningkatkan prestasi telefon yang anda miliki.

Aplikasi ini juga mempunyai beberapa ciri lain seperti menghentikan aplikasi yang berjalan di latar belakang secara automatik, menguruskan kebenaran setiap aplikasi, dan sebagainya.

7. Avira Optimizer

Satu lagi RAM Android terbaik dan aplikasi pembersih cache yang boleh anda gunakan ialah Avira Optimizer.

Bukan sahaja membersihkan cache, aplikasi ini juga mempunyai ciri-ciri lain dalam bentuk pembersih RAM, pembersih memori, penggalak bateri, dan sebagainya.

Avira Optimizer ialah aplikasi pembersihan fail sampah pada telefon anda yang agak berguna. Terdapat banyak ciri dan pastinya akan memudahkan anda.

Jom Baca : [Terkini] 10 Cadangan Telefon Android Terbaik

8. Clean Droid

RAM terbaik seterusnya dan apl pembersih cache pada Android ialah Clean Droid. Aplikasi ini boleh memadam pelbagai fail sampah dengan hanya satu ketikan.

Dengan memadam pelbagai fail sampah yang terdapat di telefon, prestasi peranti dipastikan juga meningkat. Di samping itu, ruang storan juga boleh didapati dengan lebih bijak daripada sebelumnya.

9. Files By Google

Seterusnya ialah fail mengikut apl Google. Malah, ini adalah aplikasi pengurus fail, tetapi di dalamnya terdapat ciri yang berfungsi sebagai pembersih untuk fail sampah pada hp.

Fail oleh Google sangat boleh dipercayai sebagai RAM dan aplikasi pembersihan cache untuk telefon pintar Android.

Di samping itu, aplikasi ini juga mempunyai pelbagai ciri seperti menghantar fail ke luar talian, menyandarkan fail ke awan, dan sebagainya.

Jom Baca : 10 Cadangan Soundcard Terbaik Paling di Syorkan

10. Phone Cleaner

Aplikasi pembersih RAM dan cache terbaik seterusnya ialah Pembersih Telefon.

Aplikasi ini boleh membantu mengosongkan aplikasi yang tidak digunakan dalam RAM dan mengeluarkan pelbagai fail sampah pada telefon pintar.

Di samping itu, Phone Cleaner juga mempunyai ciri-ciri lain seperti CPU Cooler, 1 Tap Boost, dan juga Notification Cleaner.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment