5 TOP Program Affiliate di Malaysia

Ertugrul

Salah satu cara lagi untuk membuat duit secara online ialah dengan melalui sertai program ‘affiliate’ 

Apa itu Affiliate Marketing?

Rujuk sesiapa sahaja untuk membeli produk atau perkhidmatan dalam talian, dan dapatkan komisen daripada pembelian yang dibuat atas nasihat anda. Selamat datang ke dunia (pemasaran afiliasi), bentuk sebenar pemasaran digital di internet.

Syarikat lebih suka pemasaran gabungan kerana ia dapat mengurangkan perbelanjaan yang tidak perlu untuk pengiklanan.

Lebih-lebih lagi, bagi syarikat yang baru ditubuhkan, adalah mungkin untuk mengalihkan penggunaan sumber yang ada ke sektor lain, dan bukannya perlu melabur beribu-ribu dolar dalam jumlah pelanggan yang terhad.

Syarikat yang lebih suka pemasaran gabungan berbanding media konvensional seperti media Cetak, Televisyen, atau Radio, telah melihat pertumbuhan pendapatan mereka yang luar biasa.

Satu contoh yang baik ialah program pemasaran gabungan terbesar di Amerika Syarikat, Amazon.

Di Malaysia terdapat pelbagai program affiliate yang dijalankan oleh syarikat/brand dalam mempromosi serta menjual produk/servis mereka.

Di bawah ini dinyatakan antara program-program affiliate yang anda boleh sertai untuk menambah poket secara sambil-sambil. Mana tahu ianya jadi ‘full time‘ pendapatan anda nanti.


Program Affiliate Lazada

Lazada menduduki tempat pertama dalam senarai program afiliasi di Malaysia, menyediakan pasaran terbesar di negara ini untuk penggunanya.

Ini membolehkan anda mencari dan memperoleh komisen dari pelbagai jenis produk, serta menjamin pengalaman membeli-belah dalam talian yang selamat dan cepat.

Mereka menawarkan segala-galanya dari elektronik hingga peralatan rumah, makanan bayi hingga kesihatan dan kecantikan, mereka mempunyai semua itu. Anda boleh mendapat komisen sehingga 12% untuk setiap jualan.

Di atas, mengapa lazada? Mereka berada di puncak industri kerana mereka mempunyai pasaran dalam talian yang luar biasa besar, secara serantau.

Ia terkenal di luar Malaysia juga kerana pelbagai peluang dan peluang komisennya.


Program Affiliate Shopee

Shopee adalah program pemasaran gabungan yang menyaingi Lazada, yang secara kompetitif menawarkan perkhidmatan yang sama seperti Lazada, baik untuk pembeli dan penjual yang melabur dalam perniagaan membeli-belah dalam talian.

Walaupun Lazada telah mengambil gelaran pasaran dalam talian terbesar, kedudukan Shopee masih meningkat dan menunjukkan pertumbuhan yang ketara sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Sekiranya Lazada berada di puncak, Shopee juga tidak jauh ketinggalan.

Baca Juga : 20 Senarai Kursus IKBN Yang di Tawarkan!

Kadar komisen stabil pada 2.1% hingga 7% untuk setiap jualan, berbeza dari produk ke produk. Produk yang ditawarkan termasuk dalam jenis yang sama seperti sebelumnya, mulai dari barang elektronik, bekalan bayi, kesihatan dan kecantikan hingga peralatan rumah tangga, makanan haiwan peliharaan, baucar, dan lain-lain.

Shopee terkenal di pasaran dalam talian, menawarkan pelbagai jenis produk yang disertakan dengan promosi dan baucar besar-besaran untuk memastikan minat pelanggan.


Program Affiliate Zalora

Zalora sedikit di belakang tetapi terhad kepada fesyen. Platform ini adalah peruncit fesyen terbesar di malaysia, dan kini berkembang ke jenama tempatan dan antarabangsa, menawarkan hampir 50,000 produk dari kasut hingga beg, pakaian dan pakaian dan jam tangan.

Oleh kerana platform ini hanya memberi tumpuan kepada fesyen, penonton mereka cenderung terhad, tetapi Zalora masih merupakan pasaran fesyen terbesar di negara ini, menawarkan pelbagai pilihan pada harga yang berpatutan.

Zalora juga mempunyai kalendar kempen, menyediakan maklumat promosi biasa untuk pengguna. Platform ini menawarkan komisen sebanyak 6% untuk pelanggan baru dan 4% untuk pelanggan sedia ada.

Oleh kerana populariti dan kepelbagaiannya dalam jenama fesyen, pelanggan mempunyai kecenderungan untuk memesan terus dari Zalora.


Program Affiliate HotelsCombined

Sekiranya topik yang anda bawa di blog atau media sosial anda berkaitan dengan penyertaan program afiliasi ini.

HotelsCombined adalah tempat untuk membandingkan harga hotel yang ditawarkan oleh beberapa laman tempahan seperti Booking.com, Expedia, hotel.com, agoda dan banyak lagi.

Dengan menyertai program affiliate ini, ia memastikan anda tidak akan kehilangan komisen daripada link yang diberikan.

Tak kiralah pengguna nak booking dari Booking.com, hotel.com. agoda atau sebagainya.

Dibandingkan jika anda menyertai affiliate salah satu daripada booking site tersebut contohnya Booking.com.

Terdapat kemungkinan pengguna tak buat book daripada laman tersebut, kerana mungkin tawaran dekat laman lain contohnya agoda atau hotel.com lebih baik.

Disamping anda menceritakan pengalaman anda, buat review dan sebagainya selitkan sekali link affiliate.

Untuk mendaftar gunakan link berikut:


Program Affiliate Photobook Malaysia

Semua orang minat bergambarkan, tapi selalunya orang akan simpan samaada dalam gajet handphone ataupun di dalam komputer.

Photobook menawarkan khidmat print gambar-gambar anda menjadi sebuah buku foto untuk dijadikan kenangan.

Pelbagai rekaan buku foto yang anda boleh buat sesuai samaada untuk foto majlis istimewa ataupun foto percutian anda.

Untuk program affiliate photobook, ia menawarkan komisyen 15% atas setiap jualan yang berjaya anda bawa masuk ke laman web mereka.

Untuk program affiliate ini, photobook menggunakan platform involve asia untuk pengurusan sistem affiliate mereka. Info lanjut, sila klik pada link ini


Demikian Informasi mengenai cara nak ikur Program Affiliate di Malaysia, semoga bermanfaat, terimakasih.

Originally posted 2022-05-22 13:34:39.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment