Cara Memilih Saiz Basikal Berdasarkan Ketinggian

Admin Radarpena

Kemudian aktiviti berbasikal menjadi rife di beberapa bandar. Basikal pelbagai jenama dan saiz boleh didapati dengan mudah di jalanan.

Kedai basikal juga menjadi sesak dengan pembeli. Malangnya, tidak semua orang sudah biasa dengan basikal yang sesuai dengan keperluan mereka. Selagi anda boleh berjalan, basikal dibawa pulang terus.

Walaupun terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membeli basikal. Terutama berkaitan dengan saiz kerana ia boleh menjejaskan keselesaan semasa berbasikal.

Pelbagai saiz basikal adalah salah satu maklumat penting yang perlu diketahui, terutamanya jika anda bercadang untuk membeli basikal dalam masa terdekat.

Artikel di bawah akan mengkaji tentang pelbagai size basikal, serta petua memilih basikal yang sesuai dengan keperluan anda. Apa yang kelihatan seperti ulasan? Lihat penerangan berikut!

Petua untuk Memilih Basikal

Membeli basikal adalah sama seperti membeli barang lain, anda perlu memberi perhatian kepada perkara yang kemudiannya akan memberi keselesaan atau keuntungan.

Bergantung pada penjaga kedai atau pemilik untuk memaklumkan dan memberi nasihat kadang-kadang berakhir dengan mengecewakan.

Oleh itu, berikut adalah beberapa petua yang anda perlukan semasa membeli basikal.

1. Perhatikan Saiz Bingkai / Bingkai Basikal

Perkara yang paling penting apabila membeli basikal ialah memberi perhatian kepada saiz bingkai atau bingkai basikal.

Bingkai adalah di mana semua komponen basikal dipasang, seperti tayar dan lain-lain. Bingkai pada basikal berbeza-beza bergantung pada jenisnya.

Pada basikal klasik, bingkai biasanya terdiri daripada dua bentuk segi tiga, iaitu segitiga utama dan segitiga belakang secara berpasangan.

Sementara itu, pada basikal lumba, sudut dan bentuk tube akan berbeza. Begitu juga dengan basikal gunung.

Mengetahui saiz bingkai atau bingkai basikal yang sesuai untuk anda adalah dengan mengukur inseam dan kemudian menyesuaikannya dengan julat basikal. Inseam sendiri adalah panjang saiz dari tapak kaki (lantai) ke pangkal paha.

2. Memilih Contact Point  Yang Ideal

Contact point  atau titik hubungan dalam basikal bermaksud bahagian basikal yang bersilang dengan pengguna.

Terdapat sekurang-kurangnya tiga titik hubungan yang mesti dipertimbangkan, iaitu pelana, pedal dan hendal. Setiap elemen ini sepadan dengan saiz badan anda.

Mengukur hendal sebagai contoh. Cengkaman pada basikal yang ideal harus sesuai dengan panjang bahu. Jika tidak, ia pasti akan mengurangkan keselesaan.

Pada lelaki saiz bahu biasanya berkisar antara 40-42 cm, manakala pada wanita ia adalah 36-38 cm panjang.

Teruskan dengan memilih pijakan. Pilih pijakan yang boleh meningkatkan kecekapan mengayuh, jadi anda tidak perlu membuang terlalu banyak kuasa semasa mengisar basikal. Selepas memilih hendal dan pijakan, teruskan untuk memilih pelana.

Pelana adalah salah satu elemen basikal yang paling peribadi. Ia cenderung sukar untuk dipilih dan tidak sama antara satu pengguna dan yang lain.

Yang lain fikir ia mudah, anda tidak fikir begitu. Memilih pelana memerlukan helah sendiri. Kata kunci adalah dalam perkataan yang selesa.

3. Perhatikan Pilihan Komponen

Petua seterusnya untuk memilih basikal adalah memberi perhatian kepada komponen pada basikal.

Sebelum membeli, anda mesti terlebih dahulu menentukan komponen yang dikehendaki. Sama ada komponen terbaik dalam kelas atau disesuaikan dengan keperluan anda.

Sebagai pemula, tidak ada salahnya memilih basikal dengan komponen standard terlebih dahulu.

Selepas mahir, kemudian gantikan basikal dengan komponen terbaik. Tentukan komponen mana yang akan menyokong aktiviti berbasikal anda.

4. Bike fitting

Petua ini terutama bagi anda yang telah lama berbasikal. Melakukan pemasangan basikal adalah bersamaan dengan mengetahui saiz basikal yang sesuai dengan anda.

Ini boleh dilakukan setiap tahun kerana keadaan badan akan cenderung berubah dalam tempoh masa itu.

Bike fitting akan membantu anda menentukan basikal yang betul mengikut postur. Kemudian ini akan menjejaskan keselesaan semasa berbasikal.

Sudah tentu anda tidak mahu terganggu kerana bingkai terlalu besar untuk badan kecil anda, bukan?

Pelbagai Saiz Basikal dan Jenis Basikal

Mengetahui saiz basikal yang berbeza menjadi penting apabila anda memutuskan untuk membeli basikal.

Salah, basikal yang dibeli boleh menjadi tidak digunakan dan akhirnya menjadi berlebihan. Daripada itu, adalah idea yang baik untuk mendengar maklumat di bawah.

1. Saiz Basikal Mountain Bike

gambar basikal gunung

Pelbagai saiz basikal kita mulakan dengan saiz basikal gunung. Untuk basikal gunung bersaiz S, ia sesuai untuk pengguna dengan ketinggian kira-kira 152.5 cm – 165 cm.

Melihat ketinggian, basikal gunung saiz S juga sesuai untuk wanita. Kemudian saiz M untuk pengguna adalah antara 162.5 cm – 175 cm tinggi.

Sekiranya anda mempunyai ketinggian lebih daripada itu, iaitu 172.5 cm – 185 cm, pilih saiz Basikal Gunung L.

Walaupun jika ketinggiannya hampir sehingga 2 meter, iaitu 182.5 cm – 195 cm pilih saiz basikal gunung XL.

2. Saiz Basikal Jalan / Basikal Road Bike

gambar basikal road bike

Berikut adalah jenis basikal yang kini terdapat secara meluas di jalanan basikal roadbike. Nak untuk membelinya?

Beri perhatian kepada saiz yang sesuai dengan anda. Padankan ketinggian dengan saiz standard basikal jalan raya, iaitu saiz XS untuk pemilik ketinggian antara 150 cm – 160 cm dan saiz S untuk sesiapa sahaja dengan ketinggian 160 cm – 170 cm.

Manakala saiz M akan sesuai untuk anda yang mempunyai ketinggian antara 165 cm – 175 cm.

Sekiranya anda mempunyai ketinggian lebih daripada itu, atau berada pada 170 cm – 180 cm, anda mesti memilih saiz basikal L.

Road juga tersedia untuk saiz XL dan XXL, iaitu 175 cm – 185 cm dan 180 cm – 190 cm, masing-masing.

3. Saiz Basikal Touring

gambar basikal taouring

Pelbagai saiz basikal seterusnya adalah untuk Basikal Touring. Basikal Touring ialah sejenis basikal yang digunakan untuk lawatan atau perjalanan jauh.

Biasanya ia direka untuk dapat membawa beban yang lebih berat. B

aik! Jika anda berminat untuk membeli Basikal Touring kerana pada bila-bila masa anda bercadang untuk melakukan perjalanan menggunakan basikal, perhatikan saiz basikal touring berikut!

Basikal Touring saiz S sesuai untuk anda dengan badan setinggi 150 cm – 163 cm.

Teruskan dengan saiz M yang sesuai untuk sesiapa sahaja dengan ketinggian 163 cm – 175 cm.

Kemudian terdapat basikal touring saiz L yang sesuai untuk ditunggang oleh anda yang mempunyai ketinggian 175 cm – 188 cm.

4. Saiz Basikal Wanita

gambar basikal perempuan

Bagi wanita yang menggunakan basikal, berikut adalah saiz basikal yang boleh menjadi rujukan anda.

Itulah saiz XS untuk wanita dengan badan kecil dengan ketinggian kira-kira 145 cm – 155 cm.

Kemudian terdapat saiz S untuk wanita dengan ketinggian 155 cm – 165 cm.

Teruskan dengan saiz M yang akan sangat selesa dipakai oleh anda dengan ketinggian 165 cm – 175 cm.

Adakah hanya itu? Tentu saja tidak. Basikal Wanita biasanya juga tersedia untuk wanita dengan ketinggian kira-kira 170 cm – 180 cm.

Ketinggian akan betul untuk menggunakan basikal bersaiz L, pastikan anda membelinya kemudian, pastikan ia mesti sepadan dengan ketinggian anda!

5. Saiz Basikal Bandar

gambar basikal bundar

Membeli Basikal Bandar untuk digunakan untuk berjalan-jalan petang atau pagi di sekitar kompleks atau kawasan taman di bandar anda, juga harus memberi perhatian kepada saiz.

City Bike saiz S disediakan untuk pembeli yang mempunyai ketinggian antara 150 cm – 160 cm.

Untuk saiz M, ia akan menjadi selesa dipakai untuk sesiapa sahaja dengan ketinggian 160 cm – 170 cm.

Sementara itu, bagi anda yang tinggi melebihi dua saiz yang disebutkan sebelum ini, anda boleh menggunakan saiz City Bike L.

Kerana saiz ini dibuat khas untuk pemilik ketinggian 170 cm – 180 cm. Laraskannya ke ketinggian anda untuk menjadikan berbasikal lebih selesa!

6. Saiz Basikal Kanak-kanak

gambar basikal kanak kanak

Berhasrat untuk membeli basikal budak? Anda perlu memberi perhatian kepada ketinggiannya dan juga umurnya.

Bagi kanak-kanak berumur 2 – 5 tahun dan kira-kira 80 cm – 110 cm tinggi, basikal yang sesuai adalah saiz 12″.

Bagi kanak-kanak berumur 4 -6 tahun dan ketinggiannya telah mencapai 100 cm – 125 cm, saiz basikal yang betul ialah 16″.

Tambahan pula, untuk kanak-kanak berumur 5-8 tahun yang telah mencapai ketinggian 120 cm – 130 cm, basikal yang sesuai untuk mereka ialah 20″.

Kemudian jika anda ingin membeli basikal untuk kanak-kanak berumur 7 – 11 tahun dan 127 cm – 142 cm tinggi, saiz basikal yang betul ialah 24 “.

Terakhir untuk kanak-kanak berumur lebih dari 10 tahun tetapi ketinggiannya telah mencapai 140 cm – 158 cm, pilih basikal bersaiz 26″.

7. Basikal Lipat

Basikal lipat jenis ini ialah basikal boleh lipat yang memudahkan pengguna menyimpan atau membawanya ke mana-mana sahaja.

Basikal lipat jenis ini juga sesuai untuk laluan pendek dan jalan berturap. Basikal jenis ini juga sesuai untuk anda pergi ke tempat kerja, kolej, atau hanya untuk bersiar-siar.

Basikal lipat jenis ini dibahagikan kepada beberapa saiz, iaitu saiz standard adalah pada 16 inci dan 20 inci, dan saiznya yang besar adalah pada 24 inci.

Apabila ia datang kepada harga, ia bergantung kepada jenama. Kerana terdapat jenis basikal lipat pada harga yang hebat.

Tetapi sekali lagi, laraskannya dengan keperluan dan kegunaan basikal lipat itu sendiri.

8. Basikal Fixie

Basikal pixie jenis ini biasanya digunakan secara meluas di kalangan remaja, kerana reka bentuknya yang unik dan berwarna-warni.

Dari segi penglihatan, basikal fixie ini sebenarnya mempunyai roda seperti roda basikal lumba.

Malah bingkai basikal ini juga kelihatan seperti basikal lumba. Hanya saja, fungsi basikal fixie jenis ini tidak sama dengan basikal gunung

9. Basikal BMX

Basikal BMX atau Bike Motocross ini adalah basikal yang direka untuk tarikan dan gaya bebas.

Basikal BMX jenis ini adalah salah satu sukan popular terkenal dari California, Amerika Syarikat pada tahun 1960-an.

Malah, Malaysia pernah menghantar atlet lelaki berbasikal BMX untuk bertanding dalam Sukan Olimpik Rion pada 2018.

Basikal BMX jenis ini sememangnya agak popular di kalangan milenium hari ini.

Malah, kerajaan juga telah menyediakan banyak kemudahan bermain atau latihan yang baik untuk peminat basikal BMX.

Basikal BMX tidak mempunyai roda yang begitu besar, dengan bingkai kecil dan sedikit condong, serta tempat duduk yang rendah.

Oleh itu, memastikan pengguna basikal ini seimbang walaupun mereka melakukan tindakan yang melampau.

10. Basikal MTB

Basikal jenis MTB atau Mountain Bike ini sesuai digunakan di kawasan pergunungan dengan rupa bumi yang kasar.

Melihat sejarahnya, basikal MTB atau Mountain Bike ini pertama kali dicetuskan kepada orang ramai pada tahun 1970 di bukit San Francisco.

Basikal MTB ini biasanya mempunyai bingkai yang diperbuat daripada paip besar supaya basikal itu kuat dan kukuh berbanding basikal biasa yang lain.

Saiz roda basikal MTB jenis ini biasanya 26 inci. Tapak tayar basikal jenis ini biasanya lebar supaya ia mempunyai keupayaan untuk mencengkam tanah dan batu di kawasan berbukit.

Di samping itu, basikal MTB mempunyai 3 gear depan dan 10 gear belakang.

Basikal MTB jenis ini juga bergantung pada ketegangan dan rupa bumi yang dilalui.

Saiz basikal MTB biasanya menggunakan garis panduan jarak antara pbottom bracket (titik poros crank)  ke bahagian atas tiub tempat duduk (batang pelana).

Setiap pengeluar biasanya menggunakan corak pengukuran yang berbeza. Berikut ialah jadual garis panduan saiz basikal secara umum.

11. Basikal Trek

Basikal Cyclo-Cross ini adalah sejenis basikal lumba dengan trek pelbagai keadaan.

Biasanya perlumbaan basikal jenis ini bukan sahaja memerlukan kelajuan penunggang, tetapi juga memerlukan teknik yang indah dalam menakluki kontur trek berlumpur, tanah liat, berpasir, dan batu.

Tidak seperti kes dengan basikal jalan raya yang cenderung berlumba di trek yang agak rata.

Komponen basikal jenis ini direka untuk menjadi lebih kuat daripada basikal lumba lain. Bahan basikal ini juga diperbuat daripada keluli tebal dengan kekuatan maksimum.

Pelbagai jenis basikal yang wujud dibuat dengan tujuan yang berbeza. Oleh itu, sebelum membeli basikal, anda mesti terlebih dahulu mengenali apa keperluan anda.

Originally posted 2022-07-09 05:35:30.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment