10 Shampoo Rambut Rosak, Gugur, Kering Terbaik Malaysia

Admin Radarpena

Memilih shampoo bukanlah perkara yang mudah, kerana semua orang boleh mempunyai pelbagai jenis rambut.

Pemilihan shampoo yang tidak betul sebenarnya boleh membuat rambut mudah rosak. Oleh itu, anda perlu lebih selektif dalam memilih jenis shampoo untuk digunakan.

Pada asasnya, semua shampoo mengandungi bahan-bahan yang mempunyai dua fungsi utama, iaitu membersihkan dan melembutkan rambut.

Pelbagai bahan lain juga ditambah dan disesuaikan dengan jenis rambut dan kulit kepala yang sepadan dengan shampoo.

Agar tak keliru, jom kita lihat maklumat tentang jenis shampoo dan shampoo terbaik untuk rambut berikut ni.

1. Natur Hair Fall Treatment

Kurangkan kehilangan dengan menguatkan akar rambut anda. Semua produk dalam rangkaian Natur Hair Fall Treatment mempunyai ekstrak Ginseng yang boleh membantu menguatkan akar rambut.

Selain mengandungi ekstrak ginseng, shampoo organik terbaik malaysia ini juga diperkaya dengan minyak zaitun yang melembutkan rambut dan memastikan ia lembap dan mudah diurus.

Bukan sahaja menguatkan akar rambut, shampoo kelemumur terbaik Tonik Hair Fall Treatment ini juga boleh merawat kesihatan kulit kepala supaya rambut kekal sihat dan kuat.

Jom Baca : 10 Serum Anti Aging Terbaik Wanita Malaysia [Terkini]


2. Dove Hair Fall Rescue

Dove Hair Fall Rescue Shampoo boleh menjadi pilihan untuk Wanita dan Lelaki yang ingin membeli shampoo rawatan keguguran rambut yang berpatutan dan mudah diperoleh.

Dipetik dari laman web rasmi Dove, shampoo terbaik untuk rambut rosak ini yang mengandungi Nutri Serum dan Dynazinc dapat menyuburkan sehingga akar rambut.

Shampoo rambut gugur terbaik dari watson ini juga didakwa mengurangkan keguguran rambut akibat kerosakan sehingga 99%.


3. L’Occitane Volume & Strength Shampoo

L’Occitane Volume & Strength Shampoo dirumus untuk menyerap minyak berlebihan pada kulit kepala yang menjadikan rambut anda ceroboh.

Hanya sembur beberapa kali dan urut kulit kepala selama 1 minit, rambut anda akan bebas daripada minyak dan akan kelihatan lebih besar.

Sesuai untuk rambut nipis dan juga kulit kepala jenis kering, shampoo anti hair fall terbaik L’Occitane Volume & Strength Shampoo ini cocok untuk korang ada masalah pada rambut rapuh.

Jom Baca : 7 Sabun Basuh Baju Baby Selamat Digunakan, Jom Simak


4. Aveda Invati Advanced Exfoliating Shampoo

Shampoo terbaik untuk rambut kering ini didakwa mengurangkan 90 peratus kerosakan pada rambut pecah dan berpecah dalam satu syampu sahaja.

Di samping itu, terdapat juga perlindungan intensif selama 8 jam pada warna rambut supaya ia tidak mudah pudar.

Pelbagai tuntutan manfaat ini diperoleh daripada kandungan minyak ekstrak akar kunyit, ginseng dan salicylic acid.

Harga shampoo shampoo terbaik di watson Aveda Invati Advanced Exfoliating Shampoo berharga sekitar rm159.90


5. Kerastase Resistance Therapiste Shampoo

Kerastase Resistance Therapiste Shampoo mengandungi bahan amino-acids dan wheat protein hydrolat. Shampoo terbaik untuk rambut gugur di watson ini boleh membaiki kerosakan yang disebabkan oleh sinaran UV dan haba.

Selepas menggunakannya, rambut dipercayai berasa lebih lembut dan berkilat. Rambut kering juga dianggap terhidrat tanpa menjadi ceroboh. Anda hanya perlu memohon dengan teliti pada rambut, kemudian bilas dengan teliti.

Jika anda ingin membeli Kerastase Resistance Therapiste Shampoo 250ml/1000ml, sediakan RM105.00 – RM255.00.

Jom Baca : 17 Jenama Sabun Mandi Terbaik dan Optimum untuk Kulit Kering


6. Grafen Root Booster Shampoo

Jika anda mempunyai rambut kusut dan tidak terkawal, shampoo terbaik di watson Grafen Root Booster Shampoo boleh menjadi penyelesaiannya.

Shampoo terbaik untuk lelaki ini mengandungi 22 jenis amino acids, ekstrak tumbuhan dan bebas silikon & paraben.

Seperti namanya, Grafen Root Booster Shampoo boleh menjadikan rambut lebih lembut dan lurus.

Di samping itu, shampoo terbaik untuk rambut gugur dan kelemumur ini juga menghalang rambut gugur, melicinkan rambut kasar, dan menjadikan rambut beralun lebih mudah diurus.


7. L’Oreal Paris Extraordinary Oil Premium Shampoo

Untuk mengekalkan rambut dan kulit kepala yang sihat, anda boleh memilih L’Oreal Paris Extraordinary Oil Premium Shampoo.

Shampoo keratin terbaik ini diperbuat daripada bahan semula jadi, iaitu minyak argan organik, minyak andiroba, minyak marula, ekstrak cherry blossom, Vvtamin C dan french rose essential oil yang menyuburkan kulit kepala dan rambut.

L’Oreal Paris Extraordinary Oil Premium Shampoo juga dianggap dapat meremajakan rambut rapuh sambil membuat rambut berasa lebih lembut. Tiada kandungan silikon, sulfat dan paraben di dalamnya supaya ia selamat digunakan.

Untuk mendapatkan L’Oreal Paris Extraordinary Oil Premium Shampoo, anda perlu menyediakan bajet RM40.72.

Jom Baca : 7 Jenama Tuala Wanita Terbaik untuk Kesihatan


8. Moist Diane Extra Volume and Scalp Shampoo

Produk setersunya dalam ulasan shampoo anti kelemumur terbaik ini adalah varian untuk keguguran rambut, iaitu Moist Diane Extra Volume dan Syampu Scalp.

Dalam shampoo ini untuk keguguran rambut terdapat kandungan minyak argan organik, biotin, anagain, minyak plum tulen, minyak mustard, dan keratin volumizing yang boleh menguatkan akar rambut supaya mereka tidak mudah gugur.

Shampoo Diane untuk keguguran rambut ini juga didakwa menjadikan rambut lebih gebu dan kurang ceroboh, menambah kelantangan pada rambut nipis, dan menjaga kulit kepala sensitif.

Harganya sama dengan varian lain, shampoo terbaik untuk kelemumur Moist Diane Extra Volume and Scalp Shampoo 450 ml berharga RM32.72


9. Moist Diane Extra Fresh and Hydrate Shampoo

Dalam ulasan Shampoo Diane ini, salah satu varian yang tidak boleh dilepaskan ialah Shampoo Moist Diane Extra Fresh dan Hydrate untuk rambut kering.

Shampoo ini dirumus dengan minyak argan organik, minyak rosemarry, minyak pokok teh, minyak pudina, dan keratin bulu.

Penggunaannya juga didakwa menjadikan kulit kepala ke hujung rambut berasa segar selama 48 jam, anda tahu!

Shampoo Diane untuk rambut kering ini juga boleh mengekalkan rambut lembap, menghidrat kulit kepala daripada kering, dan membaiki hujung kering dan rosak.

Harga Shampoo Diane ini adalah sama dengan varian sebelumnya. Untuk membawa pulang Moist Diane Extra Fresh and Hydrate Shampoo 450 ml, anda perlu membelanjakan sekitar RM32.72.


10. Pantene Micellar Detox & Purify Shampoo

Shampoo penjagaan rambut Pantene yang patah, iaitu Kawalan Kejatuhan Rambut, mengandungi Esen Minyak Beras dari Jepun, Pro-Vitamin, dan pelembap mikro yang didakwa dapat menyuburkan rambut, menguatkan helai rambut, dan mengatasi kehilangan akibat rambut yang patah.

Walau bagaimanapun, beberapa ulasan di ruang siber memanggil tuntutan produk ini tidak memuaskan.

Walau bagaimanapun, prestasi setiap produk akan sentiasa berbeza dari satu orang ke orang lain, jadi syampu ini masih boleh menjadi pertimbangan anda.

Baca Pula

Leave a Comment