10 Senarai Tali Gitar Akustik Terbaik di Malaysia

Admin Radarpena

Gitar akustik terbaik mempunyai dua jenis, tali dan nilon. Kedua-dua jenis tali gitar akustik digunakan bergantung kepada keperluan muzik yang dimainkan. Kedua-dua jenis tali gitar akustik terbaik juga mempunyai kelebihan tersendiri.

Barrage gitar menjadi elemen penting kewujudan gitar itu sendiri. Kerana barrage adalah sumber bunyi dalam instrumen laced. Sekiranya tidak ada barrage, pasti gitar tidak akan membuat bunyi yang indah.

Apabila memilih tali gitar akustik terbaik, tentu saja, anda perlu memilih yang berkualiti, dan jenama tali adalah salah satu pertimbangan untuk kualiti bunyi yang dihasilkan.

Walau bagaimanapun, keperluan untuk bunyi warna muzik yang dihasilkan adalah lebih penting. Berikut adalah beberapa jenama tali gitar akustik terbaik yang mungkin anda ingin cadangkan.

1. Senar Gitar Akustik Elixir

Jenama pertama tali gitar akustik ialah Elixir. tali gitar akustik Elixir membuktikan bahawa tali yang mereka hasilkan adalah luar biasa, baik dalam akustik dan elektrik.

Jenama tali gitar akustik ini memberikan penyeragaman tali yang lebih tinggi daripada gitar akustik senae.

Contohnya ialah Elixir NANOWEB Coating dan Light Nanoweb 80/20 tali adalah antara tali gitar akustik terbaik pengeluaran mereka di seluruh dunia dan didambakan oleh pemain gitar terkenal.

Tali Nanoweb Coating diperbuat daripada fosforus gangsa dengan kebolehmainan 4.5 daripada 5 bintang dan Light Nanoweb 80/20 diperbuat daripada gangsa, juga dengan kebolehmainan 4.5 daripada 5 bintang.

2. Senar Gitar Akustik Martin

Jenama tali gitar akustik terbaik seterusnya ialah Martin. Dua jenis tali gitar akustik terbaik dari Martin ialah Martin M140 dan Martin MSP4100 S.

Tali gitar akustik ini diperbuat daripada gangsa dan gangsa fosforus yang mempunyai kebolehmainan 4.5 daripada 5 bintang.

Watak yang terhasil daripada tali gitar akustik ini bergantung pada saiz dan ketegangan yang dipilih. Tali gitar ini sempurna apabila membuat persembahan secara langsung di atas pentas atau untuk rakaman.

3. Senar Gitar Akustik D’Addario

Jenama tali gitar akustik ini tidak dapat dinafikan dalam kualiti. D’Addario berada di barisan hadapan dan terbaik dalam menghasilkan kedua-dua tali gitar akustik dan elektrik.

Salah satu tali gitar akustik terbaik untuk jenama ini ialah siri EJ16-3D dan EJ17-3D. Tali ini diperbuat daripada fosfor gangsa dan mempunyai ukuran sederhana cahaya.

Bunyi tali yang dihasilkan adalah hangat, terang dan seimbang dan juga masa yang lama.

4. Senar Gitar Akustik Ernie Ball

Walaupun Ernie Ball dikenali sebagai jenama tali gitar terbaik untuk elektrik, siri akustik mereka tidak kurang berkualiti. Memandangkan pada harga yang berpatutan tetapi kualiti yang sangat luar biasa, bola Ernie layak dipuji.

Tali slinky Ernie Ball 2150 Extra adalah salah satu tali gitar akustik terbaik dengan saiz sederhana dan kebolehmainan 4.45 daripada 5 bintang.

Senar ini diperbuat daripada fosforus gangsa dan mempunyai jangka hayat yang agak panjang.

5. Senar Gitar Akustik Pyramid

Tali gitar akustik terbaik terakhir dalam senarai ini ialah Piramid. Jenama tali gitar ini adalah yang paling popular di kalangan pemain gitar pemula.

Tali gitar akustik jenama piramid adalah penyelesaian bagi anda yang mempunyai anggaran yang sangat terhad.

Jenama ini adalah salah satu tali gitar terbaik kerana ia murah tetapi berkualiti. Tali gitar akustik ini juga mempunyai bunyi yang cukup baik untuk dilekatkan pada gitar rendah, dan mempunyai rintangan yang agak tahan lama.

6. Ernie Ball Aluminium Bronze

Sepanjang hayat perkhidmatannya, satu set tali gitar pasti mengalami penurunan kualiti.

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkannya, mulai dari perubahan suhu, kelembapan, atau kerana anda terdedah kepada jari berpeluh anda.

Oleh itu, pengeluar tali gitar kini menawarkan tali gitar yang telah disalut atau disalut untuk mengurangkan kesan kakisan.

Walau bagaimanapun, kaedah ini kurang menarik di mata sesetengah orang kerana ia boleh menjejaskan kualiti bunyi yang dihasilkan.

Untuk menyelesaikan masalah ini, tali gitas akustik Gangsa Aluminium Bola Ernie mempunyai penyelesaian yang berbeza.

Tali ini menggunakan pembalut aluminium oksida dan bukannya salutan untuk menawarkan perlindungan daripada kakisan tanpa menjejaskan unjuran bunyi tali.

Tali ini mempunyai ciri bunyi yang terang, sesuai untuk anda yang suka memetik gitar satu persatu semasa memainkannya.

7. Gibson Masterbuilt Premium

Gibson bukan sahaja dikenali sebagai pengeluar gitar akustik premium seperti J-45 atau Hummingbird. Mereka juga meletakkan satu siri tali gitar untuk mengiringi gitar premium. Gibson Masterbuilt Premium adalah salah satu daripadanya.

Meneruskan siri tali gitar bertemakan gangsa phospor, tali ini mempunyai watak fizikal yang lebih tebal berbanding jenama lain.

Walaupun tebal, anda masih akan mendapat nada dengan kecerahan yang baik dan tali berkualiti yang boleh hidup lebih lama. Pakej yang mampu untuk sebarang jenis pemain gitar.

8. Ernie Ball Earthwood Phospor Gangsa

Nama Ernie Ball sememangnya dihormati sebagai pengeluar tali gitar berkualiti dan digunakan oleh ramai pemain gitar profesional di luar sana.

Siri Earthwood ini mempunyai pasaran sendiri sebagai tali gitar yang menawarkan kekuatan dan kejelasan bunyi yang dihasilkan daripada satu siri tali gangsa phospor. Tali ini mempunyai keseimbangan yang bagus antara frekuensi treble dan bassnya.

Terdapat banyak pemain gitar pro yang secara khusus menggunakan tali ini, mulai dari Paul McCartney, John Mayer, dan Brad Paisley.

9. DR Strings Tali Gitar Akustik

Kerana bapanya sentiasa mahu membina kemudahan pembuatan tali, Mark menetapkan untuk mencipta yang terbaik.

Dalam kes ini, apa yang dilakukan oleh DR Strings adalah revolusioner: mereka membawa balik tali buatan tangan ke pasaran.

Cerapan daripada membina gitar akustik bertaraf dunia membolehkan DR Strings membalikkan kejuruteraan proses pembuatan tali.

Tetapi bolehkah manusia membuat perbezaan berbanding mesin moden? Menurut syarikat itu, tiada mesin boleh membuat pelarasan kecil yang diperlukan untuk tali unggul.

DR Strings kedengaran hebat kerana ia dibuat dengan sempurna menggunakan bahan terbaik yang ada. Terlepas dari gaya yang anda mainkan, anda tidak akan menyesal membeli sebungkus DR Strings.

10. Tali Gitar Akustik La Bella

Sama seperti Thomastik-Infeld mendapat pengiktirafan untuk bekalan tali instrumen klasik mereka, La Bella adalah salah satu pilihan terbaik untuk tali nilon di dunia hari ini.

Walaupun tidak begitu dikenali sebagai D’Addario, kedua-dua syarikat bermula pada abad ke-17 dan berasal dari Salle, di Itali.

Model sutera & keluli La Bella, gangsa fosforus, dan bersalut perak boleh bersaing dengan set syarikat besar lain.

Di samping itu, set Vapor Shield mereka adalah langkah berani dan mereka adalah tali berlapis tanpa lapisan.

Itu adalah cadangan untuk jenama tali gitar akustik terbaik yang boleh anda pilih untuk digunakan dan bermain pada gitar akustik anda. Semoga berjaya!

Baca Pula

Tags

Leave a Comment