√ 20 Tempat Bersejarah Di Perak

Admin Radarpena

Perak, negeri keempat terbesar di Malaysia, bukan hanya dikenal dengan kecantikan alam semula jadi, tetapi juga menawarkan pelbagai destinasi bersejarah yang menarik untuk dijelajahi.

Dalam artikel ini, kami akan mengetengahkan beberapa tempat bersejarah di Perak yang perlu dimasukkan dalam senarai lawatan anda.

Senarai Tempat Bersejarah Di Perak

1. Batu Bersurat (Pulau Pangkor, Perak)

Batu Bersurat Pulau Pangkor ialah sebuah batu besar yang mengandungi ukiran harimau yang sedang membawa seorang kanak-kanak serta perkataan VOC dan If Carlo 1743. Batu ini adalah saksi bisu kepada sejarah pulau dan pengaruh penjajah Belanda yang memukau.

Alamat : 32300 Pangkor Island, Perak, Malaysia

Baca Pula : √ 20 Tempat Bersejarah Di Pulau Pinang


2. Galeri Sultan Azlan Shah

Galeri Sultan Azlan Shah, di Kuala Kangsar, ialah muzium yang menggambarkan kehidupan Sultan Azlan Shah dari muda hingga pemerintahan.

Muzium ini memaparkan sejarah Perak dan Keluarga Diraja, menjadi destinasi bersejarah di Perak yang teristimewa.

Alamat : Jalan Istana, Bukit Chandan, 33000 Kuala Kangsar, Perak, Malaysia


3. Kota Belanda Pulau Pangkor

Kubu Belanda, juga dikenali sebagai Dutch Fort, adalah destinasi bersejarah di Perak. Ia tidak menawarkan aktiviti rekreasi, tetapi mempunyai nilai sejarah yang penting.

Dibina pada 1670 untuk menyimpan bijih timah, ia menyaksikan perlawanan tempatan terhadap penjajah Belanda dan kehancuran sebahagian besar kota pada 1690.

Walaupun usianya hampir 350 tahun, Kubu Belanda ini masih menarik untuk diterokai, terutamanya oleh peminat fotografi yang mencari subjek klasik di Pulau Pangkor.

Alamat : 32300 Pangkor Island, Perak, Malaysia

Baca Pula : √ 17 Tempat Bersejarah Di Melaka


4. Kellie’s Castle

Kellie’s Castle, sebuah tempat bersejarah yang terkenal di Perak, merupakan rumah agam tua yang dinaikkan oleh William Kellie Smith, seorang warga Scotland pada 1915 sebagai ungkapan cinta kepada isterinya.

Sayangnya, pembinaan terhenti selepas kematian Kellie akibat penyakit pneumonia.

Alamat : Lot 48436, Kompleks Pelancongan Kellie’s Castle, KM 5.5, Jalan Gopeng, 31000 Batu Gajah, Perak, Malaysia


5. Kompleks Sejarah Pasir Salak

Kompleks Sejarah Pasir Salak merupakan tempat bersejarah yang sarat dengan kenangan pejuangan heroik Melayu menentang penjajahan Inggeris.

Tempat ini memegang peranan penting dalam sejarah Malaysia yang tidak boleh diabaikan.

Alamat : Kompleks Sejarah, 36800 Kampung Gajah, Perak, Malaysia

Baca Pula : √ 17 Tempat Bersejarah Di Melaka


6. Galeri Arkeologi Lembah Lenggong

Muzium Arkeologi Lenggong yang terletak di Kota Tampan adalah lambang tapak arkeologi paleolitik di Malaysia.

Ia menampilkan artifak prasejarah termasuk rangka Perak Man, ditemui di Gua Gunung Runtuh dan berusia antara 10,000 hingga 11,000 tahun.

Alamat : Jabatan Warisan Negara Zon Tengah, Kota Tampan, 33400 Lenggong, Perak, Malaysia


7. Muzium Beruas

Muzium Beruas, terletak di Pekan Beruas, mempamerkan lebih daripada 300 artifak bersejarah dari zaman Kerajaan Gangga Negara dan Raja Beruas.

Ia memberikan wawasan yang mendalam mengenai sejarah kawasan ini.

Alamat : Jalan Besar, 32700 Beruas, Perak, Malaysia

Baca Pula : √ 15 Tempat Bersejarah Di Pahang


8. Muzium Perak

Muzium Perak, terletak di Taiping, merupakan muzium tertua di Malaysia yang dibina pada 1883.

Ia memamerkan pelbagai barang dan artifak sejarah Melayu di negeri Perak, memberikan wawasan tentang warisan bersejarah negeri ini.

Alamat : Jalan Taming Sari, 34000 Taiping, Perak, Malaysia


9. Port Weld

Port Weld adalah bekas stesen keretapi pertama di Tanah Melayu yang menghubungkan Taiping.

Walaupun hanya tinggal pondok tiket dan beberapa papan tanda sebagai kenangan, tempat ini memegang nilai sejarah penting dalam perkembangan keretapi Malaysia.

Alamat : Kuala Sepetang, Perak, Malaysia

Baca Pula : √ 13 Tempat Bersejarah Di Kuala Lumpur Wajib Tahu


10. Istana Kenangan, Kuala Kangsar

Istana Kenangan atau Istana Kota Lama adalah sebuah istana di Kuala Kangsar, Perak, Malaysia.

Ia dibangunkan pada 1887 sebagai Istana Raja Perak pertama dan digunakan sebagai istana rasmi hingga 1917. Kemudian, ia menjadi tempat persinggahan keluarga raja-raja Perak.

Istana Kenangan memperlihatkan arsitektur Victorian yang unik, menjadi salah satu bangunan kolonial terakhir di Malaysia.

Ia dibina pada 1926 oleh tukang kayu Melayu bernama Encik Sepian. Dikenali juga sebagai Istana Lembah kerana lokasinya berdekatan dengan lembah.

Alamat : 33000 Kuala Kangsar, Perak, Malaysia


11. Malaya First Rubber Tree (Kuala Kangsar, Perak)

Pokok getah merupakan produk penting yang dihasilkan di Kuala Kangsar dan sekitar Perak, Malaysia. Banyak daripadanya berusia melebihi 100 tahun.

Pemerintah setempat mengambil inisiatif untuk menjaga warisan budaya dan sejarah dengan menjaga pokok-pokok getah ini melalui pelbagai program pemeliharaan, melibatkan komuniti tempatan.

Alamat : Jalan Raja Chulan, Kampung Penaga, 33000 Kuala Kangsar, Perak, Malaysia

Baca Pula : 17 Tempat Bersejarah Di Kelantan yang Wajib Tahu


12. Time Tunnel Ipoh

Time Tunnel Ipoh adalah galeri yang membebaskan anda merasai nostalgia era 70-an dan 80-an di Ipoh.

Ia menampilkan peralatan rumah, peralatan dapur, kedai gunting rambut, dan peralatan sekolah dari era tersebut. Terletak di Jalan Panglima Ipoh.

Alamat : Jalan Panglima, 30000 Ipoh, Perak, Malaysia


13. Ipoh World at Han Chin Pet Soo

Han Chin Pet Soo adalah salah satu bangunan bersejarah pertama di Leech Street, memperingati zaman gemilang Negeri Perak selepas Kebakaran Besar Ipoh. Dulu, Perak dikenali dengan pertambangan bijih timah.

Muzium ini menceritakan sejarah industri timah dan koleksi antik yang unik.

Alamat : 3, Jalan Bijeh Timah, 30000 Ipoh, Perak, Malaysia

Baca Pula : √ 20 Tempat Bersejarah di Kedah yang Wajib Tahu


14. Muzium Ho Yan Hor

Muzium Ho Yan Hor terletak bersebelahan dengan Han Chin Pet Soo. Ia mengisahkan kehidupan Dr. Hoi Kai Cheong serta proses pembuatan teh herba Ho Yan Hor dan herba tradisional lain yang digunakan olehnya.

Dr. Hoi Kai Cheong adalah pakar herba terkenal yang menjadi produsen farmasi terkemuka di Malaysia.

Alamat : 1, Jalan Bijeh Timah, 30000 Ipoh, Perak, Malaysia


15. Masjid Ubudiah, Perak

Masjid Ubudiah di Bukit Chandan, Kuala Kangsar, memukau dengan senibina yang hebat. Dibina pada 1907 untuk membayar nazar Sultan Idris Murshidul Adzam Shah I, ia menonjol dengan empat menara setinggi 124 m yang mengelilingi kubah keemasan.

Pemandangan dalam masjid ini sungguh memukau, walaupun ruangannya tidak sebesar Masjid Negara.

Bersebelahan dengan masjid terdapat makam-makam diraja, dan ia berdekatan dengan pelbagai tempat menarik di Kuala Kangsar seperti Galeri Sultan Azlan Shah, Muzium Diraja Perak, dan Istana Iskandariah. Masjid Ubudiah adalah destinasi menarik untuk mengagumi senibina dan struktur bangunannya yang memukau.

Alamat : Jalan Istana, 33000 Kuala Kangsar, Perak, Malaysia

Baca Pula : √ 15 Tempat Bersejarah Di Johor yang Wajib Tahu


16. Menara Condong Teluk Intan

Menara Condong Teluk Intan di Perak adalah destinasi menarik dengan strukturnya yang ikonik.

Walaupun nampak biasa dari jauh, menara ini sebenarnya condong sedikit apabila dilihat dari sudut tertentu. Anda boleh menaiki 110 anak tangga yang curam untuk menikmati pemandangan dari atas.

Dahulunya digunakan sebagai menara jam dan tempat penyimpanan air, kini ia menjadi mercu tanda utama Teluk Intan dan Perak.

Di sekitarnya terdapat lapangan batu dan kedai-kedai makanan. Pada hari Sabtu dan Ahad, terdapat pasar malam yang menarik, dan pemandangan menara ini pada waktu senja sangat memukau.

Alamat : Lot 1&2, Komplex Menara Condong, Jalan Bandar, Pekan Teluk Intan, 36000 Teluk Intan, Perak, Malaysia


17. Muzium Geologi Ipoh

Menara Condong Teluk Intan di Perak adalah destinasi menarik dengan strukturnya yang ikonik.

Walaupun nampak biasa dari jauh, menara ini sebenarnya condong sedikit apabila dilihat dari sudut tertentu. Anda boleh menaiki 110 anak tangga yang curam untuk menikmati pemandangan dari atas.

Dahulunya digunakan sebagai menara jam dan tempat penyimpanan air, kini ia menjadi mercu tanda utama Teluk Intan dan Perak.

Di sekitarnya terdapat lapangan batu dan kedai-kedai makanan. Pada hari Sabtu dan Ahad, terdapat pasar malam yang menarik, dan pemandangan menara ini pada waktu senja sangat memukau.

Alamat : Jalan Sultan Azlan Shah, 30820 Ipoh, Perak, Malaysia

Baca Pula : ✓ 12 Tempat Hiking Di Perak yang BEST


18. Gua Tempurung

Jika anda belum pernah meneroka gua batu kapur, Gua Tempurung adalah pilihan yang terbaik. Ia berbeza daripada gua-gua terkenal di Sarawak atau Sabah kerana mudah diakses dengan kenderaan tanpa melalui hutan atau bot.

Gua ini dilengkapi dengan platform, lampu, dan kemudahan lain untuk keselesaan pengunjung. Terletak hanya 18 km dari Bandaraya Ipoh, Gua Tempurung adalah destinasi mesra keluarga.

Pelbagai pakej lawatan ditawarkan, termasuk aktiviti kering dan basah. Terdapat juga kawasan bersungai yang mengujakan untuk penggemar aktiviti lasak.

Tempoh lawatan dan pakej berbeza-beza, dengan aktiviti paling ekstrem mengambil masa sehingga 4 jam. Untuk lawatan biasa, hanya mengambil masa 30-40 minit

Alamat : Jln Gua Tempurung, 31600 Gopeng, Perak, Malaysia


19. Masjid Sutan Idris Shah II

Masjid Negeri Perak di Bandaraya Ipoh adalah satu-satunya dengan lebih daripada 40 kubah menarik di atas bangunannya. Terletak berdekatan dengan tarikan lain seperti Menara Jam Birch, Padang Ipoh, dan Stesen Keretapi Ipoh.

Terdapat 44 kubah, termasuk satu kubah utama yang besar. Dibuka pada tahun 1968 oleh Sultan Idris Shah II dan batu asasnya diletakkan oleh Tun Abdul Razak pada 1967.

Jika anda merancang lawatan ke Padang Ipoh atau mencari makanan enak, singgah di masjid ini untuk solat atau berehat sebentar. Satu masjid unik di Perak dengan kemudahan lengkap untuk jemaah.

Alamat : 32200 Lumut, Perak, Malaysia


20. Masjid Muhammadiyah Ipoh

Masjid Muhammadiyah, yang juga dikenali sebagai Masjid Cina Ipoh, adalah sebuah masjid unik yang dibuka pada 2008.

Ia menarik perhatian pelancong dengan senibina bergaya Cina, walaupun terdapat sentuhan Islamik seperti bulan sabit.

Terletak di Taman Tasek Jaya, Ipoh, masjid ini memaparkan harmoni seni bina yang menarik.

Alamat : Jalan Musim Bunga, Taman Tasek Jaya, 31400 Ipoh, Perak, Malaysia

Baca Pula

Tags

Leave a Comment