[BEST] 10 Tempat Hiking Di Negeri Sembilan

Puteri

Negeri Sembilan merupakan sebuah negeri yang kaya dengan keindahan alam semula jadi, menawarkan pengalaman mendaki yang tak terlupakan bagi para pencinta alam.

Dengan gunung-gunung yang memukau seperti Gunung Datuk dan Bukit Batu Putih, serta hutan-hutan yang hijau dan subur, dan menjadi syurga bagi para pendaki, setiap langkah membawa anda lebih dekat kepada pemandangan yang memukau dan kepelbagaian biodiversiti yang memukau.

Jadi, sarung kasut hiking anda dan nikmati pengembaraan yang mendalam di destinasi mendaki yang tak terlupakan ini. Mari kita bahas lokasi hiking di syorkan di Negeri Sembilan.

Senarai Tempat Hiking Terbaik Di Negeri Sembilan

1. Gunung Datuk

Gunung Datuk ialah gunung yang terletak di Negeri Sembilan, Malaysia, dengan ketinggian 884 meter, merupakan salah satu destinasi pendakian yang popular.

Pendaki akan menemui loket pendaftaran dan kemudahan tandas sebelum memulakan pengembaraan melalui tangga pelangi yang mengesankan dan melintasi empangan kecil dan sungai.

Rintangan terakhir adalah batu setinggi dua tingkat dengan tangga besi dan tali bantuan di puncak, panorama 360 darjah Selat Melaka yang mengagumkan, dan terdapat tapak perkhemahan dengan bayaran masuk yang dikenakan.

Alamat : Kota, Negeri Sembilan, Malaysia

Baca Pula : 9 BEST Tempat Hiking Di Melaka


2. Bukit Kepayang Hiking Trail

Bukit Kepayang adalah destinasi hiking yang menakjubkan, menawarkan cabaran dan pemandangan yang luar biasa di puncaknya, Perjalanan ke puncak melibatkan medan berbatu, panjat tebing, dan penggunaan tali.

Di sini, terdapat kawasan luas dengan meja dan bangku yang sesuai untuk berpiknik atau bersantai menikmati keindahan alam.

Yang istimewa tentang Bukit Kepayang ialah peluang untuk menyaksikan matahari terbit atau terbenam yang mengagumkan, mencipta pengalaman yang tidak dapat dilupakan dengan warna langit yang menakjubkan.

Alamat : Jln Tmn Bkt Kepayang Besar 1, Taman Bukit Kepayang, 70200 Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia


3. Bukit Batu Sawa

Pendakian di Bukit Batu Sawa menawarkan pengalaman yang mencabar dengan pemandangan yang indah, Perjalanan bermula di jalan tanah sempit, melewati perkebunan getah, daerah datar, dan lereng landai hingga mencapai padang rumput dan pendakian yang curam.

Puncaknya menawarkan tapak perkhemahan kecil dengan pemandangan gunung biru dan lembah hijau yang luas dan untuk pengalaman yang terbaik, mulakan pendakian di waktu pagi untuk menikmati pemandangan awan yang memukau.

Bukit Batu Sawa adalah tempat yang sesuai untuk pemula dan keluarga untuk menikmati pemandangan dengan pendakian yang mudah.

Alamat : Peradong, Negeri Sembilan, Malaysia

Baca Pula : [BAHARU] 10 Tempat Hiking Di Johor


4. Bukit Senaling Hiking Trail

Bukit Senaling merupakan pendakian yang menawarkan pemandangan lautan awan dan matahari terbit yang menakjubkan.

Pendakian bermula dari jalan perkebunan yang luas dan berlanjut ke jalan berbatu dan berpasir dengan sungai kecil yang perlu dilalui, walaupun mencabar pendakian ini diuruskan dengan baik, menyediakan titik pandang ke gunung terdekat, dan puncaknya memberikan pemandangan 360 darjah.

Disyorkan untuk memulakan pendakian lebih awal selepas hujan malam untuk peluang terbaik melihat lautan awan, terletak di 72000 Kuala Pilah, Negeri Sembilan, Malaysia, trek ini popular sepanjang tahun untuk hiking, berlari, dan berjalan.

Alamat : 72000 Kuala Pilah, Negeri Sembilan, Malaysia


5. Gunung Berembun Trailhead

Pendakian Gunung Berembun di Negeri Sembilan menawarkan pengalaman mencabar yang memperkaya para pendaki, rute dimulai dari Gunung Berembun Jelebu (Kampung Pantai) dan memerlukan pendaftaran serta izin.

Pejalan kaki akan menemui berbagai jenis tanaman tropis dan bunga liar sepanjang jalan setapak, cocok untuk pengamat burung.

Jalur ini memiliki panjang 9,7 km dan terletak dekat Kuala Klawang, Negeri Sembilan. Meskipun dianggap menantang dengan waktu rata-rata 4 jam 46 menit, jalur ini sangat populer untuk pengamat burung, berkemah, dan hiking sepanjang tahun.

Alamat : Loji Rawatan Air Pantai, Mukim Pantai,, 71770 Pantai, Negeri Sembilan, Malaysia

Baca Pula : [Kemaskini] 20 Aktiviti & Tempat Menarik Mersing


6. Bukit Taisho

Laluan ke Bukit Taisho yang berdekatan dengan Taman Meranti adalah destinasi yang sesuai untuk keluarga, dengan panjang 2,9 km terletak di Bahau Negeri Sembilan.

Laluan ini dianggap mencabar dengan waktu purata sekitar 1 jam 17 minit, di puncak Bukit Taisho anda dapat menikmati pemandangan langit yang mengagumkan dan pada waktu yang baik melihat lautan awan yang menakjubkan.

Lokasi ini amat popular untuk aktiviti mendaki, berlari, dan berjalan kaki, jadi anda mungkin akan bertemu dengan pengunjung lain semasa menjelajah, laluan ini sentiasa terbuka sepanjang tahun dan menawarkan pengalaman yang indah pada bila-bila masa.

Alamat : 72100 Bahau, Negeri Sembilan, Malaysia


7. Trans Naning Trail

Laluan pendakian Trans Naning adalah pengembaraan yang mencabar yang merangkumi 7 puncak termasuk Gunung Datuk, Gunung Rembau, Gunung Gagak, Puncak 701, Puncak 705, Gunung Tampin Utara, dan Gunung Tampin Selatan.

Pendaki perlu membayar bayaran masuk dan terdapat tali pengaman di bahagian curam, selepas mencapai Puncak 701 terdapat kem perkhemahan yang popular di kalangan pendaki.

Laluan ini mencabar mengambil masa kira-kira 7 jam 39 minit dan sesuai untuk birdwatching, berkhemah, dan hiking buka sepanjang tahun dan indah untuk dikunjungi bila-bila masa, terletak di F6V5+5C, 71350 Tampin, Negeri Sembilan, Malaysia.

Alamat : F6V5+5C, 71350 Tampin, Negeri Sembilan, Malaysia

Baca Pula : 15 Tempat Menarik Di Johor Bahru Untuk Bercuti


8. Melati Hill Trail

Melati Hills ialah laluan hiking yang popular di belakang Taman Desa Melati, menawarkan pengalaman menjelajah pelbagai medan dengan landmark seperti Eagle Hill, Monkey Hill, Cobra Hill, Mosquito Hill, dan Centipede Hill.

Terdapat juga pokok-pokok palma yang menjulang tinggi sepanjang laluan dengan tali keselamatan yang disediakan semasa hujan, tandas awam dan bilik mandi juga disediakan untuk pejalan kaki.

Dengan panjang 3.5 km laluan ini dianggap mencabar dan mengambil masa purata 1 jam 12 minit untuk dilalui tapak ini popular untuk hiking, berlari dan berjalan sepanjang tahun, terletak di Bandar Baru Nilai Negeri Sembilan, Malaysia.

Alamat : Bandar Baru Nilai, 71800 Nilai, Negeri Sembilan, Malaysia


9. Bukit Batu Putih

Pendakian ke Bukit Batu Putih dan Rumah Api Tanjung Tuan di Hutan Lipur Tanjung Tuan merupakan satu pengalaman yang menakjubkan.

Laluan ini melalui hutan yang kaya dengan flora dan fauna menawarkan pemandangan panorama bukit-bukit dan laut yang menakjubkan, laluan sejauh 3.9km ini mencabar namun sesuai untuk memerhati burung, mendaki dan berlari sepanjang tahun.

Dari rumah api anda boleh pergi ke Pantai Tanjung Tuan untuk berehat, berenang, dan menikmati naungan pokok rendang, bukit Batu Putih adalah destinasi yang luar biasa.

Alamat : Puncak Bukit Batu Putih, Tanjung Tuan, Malaysia

Baca Pula : 15 Tempat Bercuti Di Kota Tinggi Baharu


10. Gunung Angsi

Gunung Angsi merupakan gunung yang terletak di Malaysia dengan ketinggian mencapai 825 meter dan boleh didaki.

Pendakian biasanya mengambil masa empat jam melalui trek sepanjang 4.5 kilometer di sepanjang Sungai Batang Terachi, dari puncaknya pengunjung dapat menikmati pemandangan Seremban dan gunung-ganung berdekatan seperti Telapa Buruk, Berembun, Datuk, dan Tampin.

Ini adalah pendakian yang mencabar, memerlukan pengalaman dengan laluan hutan dan laluan yang mencabar.

Alamat : Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia

Itulah sebahagian daripada perkongsian kami mengenai tempat-tempat mendaki di Negeri Sembilan. Untuk pengembara yang merancang melawat tempat-tempat ini, amat penting untuk memastikan anda membawa kelengkapan yang mencukupi dan bekalan air yang mencukupi untuk menjaga diri anda daripada dehidrasi.

Selain itu, sangat disyorkan untuk mengikuti laluan yang telah disediakan agar tidak mengganggu alam sekitar dan tidak menyusahkan pendaki lain yang akan datang selepas anda. Selamat menjelajah!

Baca Pula

Tags

Leave a Comment