14 Tempat Shopping di Pulau Pinang

Admin Radarpena

Apabila pulang dari Pulau Pinang, pasti ada rasa kekurangan tanpa membawa cenderahati. Walaupun mudah, memberi cenderahati kepada keluarga atau rakan-rakan adalah tradisi penting.

Nasib baik, cenderamata Pulau Pinang banyak dan berpatutan. Jika anda ingin mengetahui tempat-tempat membeli-belah cenderamata khas di Pulau Pinang, berikut adalah maklumat.

Pulau Pinang menawarkan pelbagai pilihan tarikan membeli-belah, dari pusat membeli-belah ke pasar tradisional, malah pasar malam yang menarik.

Di bawah ini, kami membentangkan senarai cadangan untuk tempat membeli-belah murah dan terbaik di Pulau Pinang.

Senarai Tempat Shopping Di Penang

Berikut adalah senarai tempat membeli belah di penang yang BEST dan Wajib Cuba.

1. Prangin Mall

Prangin Mall di Pulau Pinang adalah tempat yang ideal untuk membeli cenderamata.

Pusat membeli-belah ini sering dikunjungi oleh rakyat Malaysia dan pelancong untuk membeli pakaian berjenama dan pelbagai cenderahati tipikal Pulau Pinang yang boleh digunakan sebagai cenderahati.

Alamat :  Prangin Mall, No 33, Jalan Dr Lim Chwee Leong, George Town, 10100 George Town, Pulau Pinang, Malaysia

Baca : √ 33 HOTEL & Tempat Penginapan Di Pulau Pinang


2. Chew Jetty

Lokasi ini adalah destinasi popular bagi pelancong di Pulau Pinang, yang dikenali sebagai tarikan pelancong dan tempat makan yang sentiasa sesak.

Di samping itu, pelbagai penjual cenderamata Pulau Pinang biasa juga boleh didapati di sini pada harga yang sangat berpatutan.

Anda akan menemui banyak cenderahati unik dan barangan menarik. Bagi mereka yang mahir berunding, ada peluang untuk mendapatkan tawaran istimewa di sini.

Alamat : 45, Pengkalan Weld, George Town, 10300 George Town, Pulau Pinang, Malaysia


3. Sunway Carnival

Sunway Carnival adalah destinasi membeli-belah murah di Pulau Pinang yang sesuai untuk memburu cenderamata.

Di Tempat Shopping di penang, anda akan menemui pelbagai pakaian dan kasut pada harga yang berpatutan. Di samping itu, banyak cenderahati juga boleh didapati dengan harga yang mesra poket.

Menariknya, beberapa cawangan di pusat membeli-belah ini membolehkan anda tawar-menawar, menjadikannya tempat yang unik untuk membeli-belah.

Alamat : Sunway Carnival Mall 3068, Jalan Todak Pusat Bandar Seberang Jaya, Seberang Jaya, 13700 Perai, Pulau Pinang, Malaysia

Baca : √ 20 Tempat Bersejarah Di Pulau Pinang


4. Little India

Little India di Pulau Pinang adalah destinasi utama untuk cenderamata dengan pelbagai pilihan tawar-menawar, termasuk pakaian, knick-knacks dan keperluan lain.

Ia adalah syurga membeli-belah yang berpatutan di Pulau Pinang, menjadikannya tempat yang sempurna untuk pelancong yang ingin membeli-belah dengan bajet.

Selain membeli-belah, Little India juga menawarkan pengalaman masakan yang menarik.

Alamat : Lebuh Pasar, George Town, 10450 George Town, Pulau Pinang, Malaysia


5. Campbell Street Market

Salah satu destinasi membeli-belah cenderamata yang berpatutan di Pulau Pinang ialah Campbell Street Market.

Pasar ini mempunyai bangunan khas Bahasa Inggeris Victoria yang unik. Di sini, anda boleh menemui banyak tawar-menawar, termasuk pastri yang lazat.

Harga cenderahati Pulau Pinang biasa di pasaran ini pasti mengikut bajet anda. Adalah penting untuk datang lebih awal kerana pasaran ini hanya dibuka sehingga sebelum jam 12 tengah hari.

Alamat : 4, Lebuh Campbell, George Town, 10100 George Town, Pulau Pinang, Malaysia

Baca : 20 Klinik Gigi Pulau Pinang Terbaik Malaysia


6. Pasar Chowrasta

Pasar Chowrasta di Pulau Pinang merupakan destinasi utama untuk cenderamata buah-buahan Pulau Pinang pada harga yang berpatutan.

Kemuncak pasaran ini ialah jingga masam terkenal di Pulau Pinang. Di samping itu, anda juga boleh menemui pelbagai cenderahati dan pastri yang sesuai sebagai cenderahati.

Pasar ini menawarkan pengalaman membeli-belah yang asli di Pulau Pinang.

Alamat : Lot 124, Jln Penang, George Town, 10100 George Town, Pulau Pinang, Malaysia


7. Komtar

Komtar, bangunan ikonik tertinggi di Pulau Pinang, adalah destinasi membeli-belah utama di pulau ini.

Menawarkan pelbagai barangan berjenama, cenderahati Pulau Pinang biasa, dan cenderamata, tempat ini adalah syurga bagi peminat membeli-belah.

Harga yang berpatutan menjadikannya satu kemestian untuk pelancong yang ingin membawa pulang kenangan istimewa Pulau Pinang.

Alamat : Lebuh Tek Soon, George Town, 10100 George Town, Pulau Pinang, Malaysia

Baca : [Terkini] 7 Klinik Mata Pulau Pinang Terbaik


8. Gurney Plaza

Plaza Gurney, salah satu pusat membeli-belah terbesar di Pulau Pinang, adalah syurga membeli-belah yang terkenal dengan cenderamata Malaysia.

Di samping itu, pusat membeli-belah ini menawarkan pengalaman pawagam yang selesa dan dikenali sebagai hab elektronik Pulau Pinang.

Oleh itu, lawatan di sini adalah gabungan sempurna membeli-belah dan hiburan.

Alamat : 170, Gurney Dr, Pulau Tikus, 10250 George Town, Penang, Malaysia


9. 1st Avenue

1st Avenue, bersebelahan dengan Prangin Mall di Pulau Pinang, adalah destinasi yang ideal untuk membeli pakaian dan cenderamata Pulau Pinang pada harga yang mesra bajet.

Dengan lokasinya yang strategik, pengunjung dapat menikmati pengalaman membeli-belah yang selesa dan berpatutan sambil mencari kenangan tipikal di Pulau Pinang.

Alamat : 182, Jalan Magazine, 10300 George Town, Pulau Pinang, Malaysia

Baca : 10 Kedai Emas Paling Lengkap & Dipercayai Di Pulau Pinang


10. Batu Ferringhi Night Market

Rancang malam yang tidak dapat dilupakan di Pulau Pinang dengan lawatan ke Pasar Malam Batu Ferringhi.

Dibuka hanya pada waktu malam, pasar ini menawarkan pelbagai cenderamata Pulau Pinang dan pengalaman masakan yang tidak dapat dilupakan.

Semasa membeli kenangan istimewa, nikmati juga hidangan Pulau Pinang yang lazat yang terdapat di sini. Suasana malam yang unik dijamin menjadikan perjalanan anda lebih berwarna-warni.

Alamat : Jalan Pantai Batu, Taman Pantai Batu, 11200 Tanjong Bungah, Pulau Pinang, Malaysia


11. Queensbay Mall

Queensbay Penang adalah syurga untuk barangan berjenama yang berpatutan di Pulau Pinang.

Dikenali sebagai salah satu pusat membeli-belah terbesar di pulau itu, Queensbay mempunyai lebih daripada 400 cawangan yang menjual pakaian dan cenderamata.

Terdapat juga restoran dan kafe untuk berehat. Harga yang berpatutan dan kemungkinan untuk tawar-menawar menjadikannya destinasi membeli-belah yang sempurna di Pulau Pinang.

Alamat : Queensbay Mall, 100, Persiaran Bayan Indah, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang, Malaysia


12. Mall Marina Selat Quay

Straits Quay Marina Mall, yang terletak di sepanjang Jalan Seri Tanjung Pinang dengan pemandangan marina yang indah, merupakan destinasi gaya hidup yang unik.

Selain butik tempatan yang menarik, tarikan utama adalah pelbagai restoran dan bar terkenal, seperti Blue Reef Fish &; Chips, Healy Mac Irish Bar &; Restaurant, Nomiya American Izakaya, dan Subway.

Pusat membeli-belah ini juga menawarkan kemudahan seperti Penang Performing Arts Centre, Thai Odyssey Spa, dan salon kecantikan yang menjadikan pengalaman membeli-belah lebih istimewa.

Alamat :  Jalan Seri Tanjung Pinang 10470 Tanjong Tokong, Penang Malaysia, Malaysia

Baca : 10 Senarai Pulau Di Malaysia Yang Menarik Untuk Percutian


13. Pulau Plaza

Island Plaza, yang terletak berhampiran dengan Batu Ferringhi di Pulau Pinang, adalah pusat membeli-belah yang tidak boleh ditukar ganti.

Kedai serbaneka, Metrojaya, dan pasar raya, Cold Storage, menjadi magnet utama. Di dalamnya, pelbagai butik tempatan dan jenama antarabangsa seperti Quiksilver, CK Jeans, MNG, Nike dan Body Glove menawarkan pelbagai pilihan.

Walau bagaimanapun, Island Plaza bukan hanya untuk pembeli. Dengan kemudahan seperti panggung wayang dan pusat kecergasan, ia juga merupakan tempat yang sempurna untuk berehat dan menikmati masa lapang.

Alamat : 118, Jln Tanjung Tokong, Seri Tanjung Pinang, 10470 George Town, Penang, Malaysia


14. Alun-Alun Penang Times

Penang Times Square, yang terletak di tengah-tengah Jalan Dato Keramat, kira-kira 1 km dari Komtar, adalah destinasi pelbagai fungsi.

Dengan tiga tingkat butik pakaian, salun kuku, kedai teknologi, muzium, dan salun kecantikan, serta pelbagai restoran, tempat ini mempunyai semua yang anda perlukan.

Di samping itu, bagi peminat kehidupan malam, Penang Times Square juga dikenali sebagai rumah kepada Soju, salah satu kelab malam paling terkenal di pulau ini.

Alamat : 144, Jalan Dato Keramat, George Town, 10150 George Town, Penang, Malaysia

Baca Pula

Tags

Leave a Comment