[Terkini] 10 Cadangan Blood Pressure Monitor Terbaik

Admin Radarpena

Mempunyai blood pressure moinitor terbaik di rumah adalah salah satu langkah yang baik untuk mengekalkan kesihatan keluarga.

Dengan memeriksa tekanan darah dengan kerap, anda boleh mengetahui dengan lebih cepat jika terdapat penurunan atau peningkatan tekanan melebihi nilai normal.

Tekanan darah adalah salah satu tanda penting dalam badan selain suhu, kekerapan pernafasan, dan nadi.

Nilai tekanan darah yang tidak normal boleh menunjukkan masalah kesihatan, jadi anda perlu menyemaknya dengan kerap untuk mengambil langkah-langkah yang diperlukan.

1. Omron Upper Arm Blood Pressure Monitor JPN500

Jenis sphygmomanometer Omron ini adalah salah satu yang paling dicari kerana ciri-ciri lengkapnya, jadi ia boleh menunjukkan keadaan kesihatan keseluruhan.

Selain dapat mengukur tekanan darah, alat ini juga boleh menunjukkan irama degupan jantung yang tidak teratur. Hasil pengukuran juga boleh disimpan sehingga 30 kali.

Semasa proses pengukuran sedang dijalankan, pada skrin akan ada penunjuk pergerakan badan yang akan menyala jika badan bergerak. Kerana, pergerakan boleh membuat hasil pengukuran kurang tepat.

Jom Baca : 5 Cadangan Alat Cek Kolesterol Terbaik di Malaysia

2. Cofoe Digital Blood Pressure Monitor USB Tri-color

Sphygmomanometer digital ini dilengkapi dengan teknologi oscillometry untuk mengukur tekanan darah dengan cuff yang luas. Anda juga boleh menggunakannya untuk mengukur kadar denyutan jantung.

Bagi mereka yang biasa mengukur tekanan darah secara teratur, alat ini boleh menyimpan sehingga 90 kenangan, jadi anda dapat melihat corak tekanan darah naik dan turun dengan lebih tepat.

3. ROSSMAX Automatic Blood Pressure Monitor Model Z1

Sphygmomanometer digital Rossmax adalah peranti pengukur tekanan darah yang sesuai disimpan dengan selesa di rumah. Penggunaannya yang mudah dan ciri-ciri yang luas membolehkan anda melakukan monitor kesihatan yang baik.

Selain mengukur tekanan darah, alat ini juga dilengkapi dengan pengesan nadi tidak teratur yang boleh menjadi gejala gangguan jantung.

Hasil pengukuran terakhir juga akan direkodkan pada alat, jadi jika anda lupa merakam kali terakhir anda mengukur, anda masih dapat melihat hasilnya.

Saiznya yang tidak terlalu besar dan ringan menjadikannya mudah untuk disimpan dan digunakan.

Jom Baca : 8 Cadangan Guard Lutut Terbaik untuk Kesihatan Maksimal!

4. Andon Wearable Blood Pressure Monitor BP5 Rechargeable 800mAh

Sphygmomanometer pergelangan tangan siri asas ini boleh menjadi pilihan jika anda hanya ingin mengetahui tentang tekanan darah dan irama kadar jantung. Dengan bentuk dan penggunaan praktikalnya, alat ini mudah dibawa dan boleh menyimpan 30 kali pengukuran menghasilkan ingatannya.

5. WATSONS ADVANCE BLOOD PRESSURE MONITOR

Pelompat Watsons jensi ini disertakan dengan ciri bacaan suara. Saiznya yang kecil menjadikan alat ini praktikal dan mudah dibawa, termasuk ketika anda berada di luar bandar.

Sphygmomanometer digital ini dapat menyimpan keputusan ujian sehingga 99 kali ke belakang, jadi anda boleh merakam pergerakan tekanan darah anda dengan kerap. Adalah berguna untuk mengetahui corak keadaan kesihatan peribadi secara umum.

Jom Baca : [Terkini] 10 Senarai Vitamin C Lulus KKM

6. Yuwell YE660D Arm Electric Blood Pressure Monitor

Sphygmomanometer yang dipasang pergelangan tangan adalah pilihan praktikal bagi anda yang perlu mengambil alat ini di sana sini.

Dengan ciri cuff intelliwrap dan garis panduan pemasangan cuff yang jelas, hasil pengukuran juga boleh tepat.

Alat ini juga akan menyimpan hasil pengukuran tekanan darah purata yang diambil pada waktu pagi satu minggu, serta hasil purata 2-3 pengukuran dalam 10 minit terakhir.

Kerana, untuk menentukan sama ada seseorang mempunyai hipertensi atau tidak, hasil pengukuran purata diperlukan dan bukan hasil pengukuran sekali sahaja.

7. Dr Haus Intelligent Type Digital Blood Pressure Monitor DH-B100

Sphygmomanometer jenis ini mempunyai ciri penyegerakan data, supaya darah yang diukur dalam peranti boleh disimpan dalam aplikasi Omron dan boleh diakses melalui telefon pintar.

Saiz alat pengukur darah ini kecil dan mudah dipasang pada pergelangan tangan dengan proses pengukuran berlaku hampir tanpa sebarang bunyi.

Jom Baca : TOP 10 Jenama Oximeter Terbaik Diluluskan MDA/KKM

8. Aolon Arm Automatic Blood Pressure Monitor BP

Aolon dapat mengukur dan mengesan tekanan darah serta keadaan fibrilasi atrium yang dicirikan oleh irama degupan jantung yang tidak teratur.

Dalam fibrilasi atrium, pengesanan awal perlu dilakukan kerana jika dibiarkan, risiko strok dan kegagalan jantung boleh meningkat.

Dengan mengetahui tanda-tanda gangguan irama jantung, anda dapat melihat doktor lebih cepat untuk dapat menerima rawatan.

Sphygmomanometer ini juga akan memberikan maklumat tentang purata pengukuran 3x dalam 10 minit terakhir, supaya hasilnya dapat lebih tepat.

Di samping itu, alat ini juga boleh menyimpan hasil 2 pengguna sebanyak 100x setiap pengukuran.

9. Bplife Blood Pressure Monitor Arm Type Electronic

Bplife adalah salah satu jenama peranti pengukur tekanan darah digital yang paling banyak dipilih kerana cirinya yang boleh menyimpan hasil pengukuran sehingga empat orang, sesuai untuk penyimpanan di rumah untuk kegunaan keluarga.

Hasil yang boleh disimpan oleh setiap orang adalah sehingga 120 ukuran. Dengan cara ini, anda boleh memantau keadaan kesihatan keluarga anda dengan lebih mudah.

Sphygmomanometer digital ini juga mempunyai ciri dapat mengesan kadar denyutan jantung yang tidak teratur.

Dalam perumpamaan perubatan, keadaan ini dirujuk sebagai aritmia dan boleh menjadi salah satu gejala penyakit jantung. Arrhythmias boleh dikawal dengan baik jika anda menjalani rawatan awal.

Pada skrin, terdapat juga penunjuk warna yang boleh menunjukkan hasil pengukuran anda adalah normal, rendah atau melebihi purata.

10. Medisana BU512 Blood Pressure Meter

Medisana adalah sejenis sphygmomanometer digital yang sesuai untuk disimpan di rumah kerana ciri-ciri dan cara mudah menggunakannya. Ciri standardnya ialah dapat mengukur tekanan darah serta kadar denyutan jantung.

Julat pengukuran juga luas, iaitu antara 20-280 mmHg, supaya ia dapat mengesan tekanan darah rendah hingga tinggi dengan baik. Sementara itu, untuk bacaan degupan jantung, alat ini mampu mengukur 40-200 denyutan seminit.

Baca Pula

Leave a Comment