5 Cara Jimat Minyak Kereta, Paling Berkuasa

Admin Radarpena April 4, 2024

Cara jimat minyak kereta automatik boleh digunakan untuk pemilik kenderaan dengan transmisi automatik yang agak dielakkan oleh orang ramai kerana stigma yang membazir.

Di samping itu, sesetengah orang juga masih berfikir bahawa penyelenggaraan kereta automatik jauh lebih sukar daripada kereta manual.

Walaupun perkembangan teknologi membolehkan kecekapan penggunaan bahan api dalam kereta automatik, itu tidak bermakna kita boleh memandu secara santai.

Terdapat beberapa petua yang boleh dimaksimumkan supaya penggunaan bahan api dalam kereta automatik boleh menjadi lebih cekap.

Sewenang? Lihat cara berikut untuk menjimatkan bahan api untuk kereta automatik yang boleh menjadikan penggunaan bahan api lebih cekap.

Petua Cara Jimat Minyak Kereta

Petua ni bisa korang guna untuk semua jenama kereta, baik tu jenama alza, myvi atau lain lain.

1. Kekalkan RPM pada 2,000

Kereta automatik, apatah lagi CVT, sering membuat pemandu berpuas hati supaya RPM terus meningkat tanpa menyedarinya, terutamanya jika jalannya sunyi.

Jadi, ini mesti dipertimbangkan kerana RPM pada 2000-an adalah keadaan yang ideal untuk penjimatan bahan api.

Di dalam kereta tertentu, apabila keadaan ideal ini dicapai, terdapat penunjuk yang menyala, dan biasanya pada penunjuk yang dikatakan ECO atau sesuatu.

2. Kurangkan Penggunaan Brek

Kurangkan penggunaan brek untuk tidak penting. Sekiranya ia dirancang untuk mengurangkan kelajuan, lebih baik untuk menurunkan (mengurangkan kelajuan perlahan).

Di dalam kereta automatik, jika anda memijak brek untuk perkara-perkara yang tidak terlalu penting, biasanya pemandu akan memijak gas sekali lagi untuk memandu, penggunaan bahan api secara automatik pasti akan lebih membazir.

Dengan melangkah pada brek apabila benar-benar perlu, selain menjimatkan bahan api, ia juga akan menjimatkan pad brek.

Jom Baca : Senarai Saiz Tayar Kereta, Cara Membaca, & Penjelasan

3. Tingkah Laku dan Gaya Memandu

Kenali kereta anda dengan baik dan sesuaikan gaya pemanduan anda untuk mendapatkan keadaan yang ideal untuk menjimatkan bahan bakar.

Perhatikan bahawa terdapat kereta automatik yang menggunakan model automatik AGS, yang tentunya perlu dirawat secara berbeza daripada automatik konvensional atau CVT.

Cara untuk menjimatkan bahan api untuk kereta automatik yang juga boleh dicuba adalah dengan memberi perhatian kepada beberapa tabiat yang baik untuk menjimatkan bahan bakar.

Beberapa contoh termasuk sentiasa cuba meletak kereta di bawah naungan supaya apabila anda ingin menggunakannya lagi, anda tidak perlu menggunakan penghawa dingin terlalu sejuk, kemudian isi bahan api apabila suhu udara tidak panas (lebih disyorkan pada waktu pagi), gunakan tekanan tayar yang sesuai, dan lain-lain.

4. Gunakan Minyak Sintetik

Minyak Hitam memainkan peranan penting dalam mengurangkan geseran antara komponen enjin.

Semakin kecil geseran yang berlaku, tentu saja, semakin cekap prestasinya dan akhirnya adalah penjimatan bahan api.

Secara umum, minyak sintetik lebih mampu memberikan penjimatan bahan api, selain tahan lebih lama daripada minyak mineral.

Jom Baca : Jangka Hayat Tayar Kereta yang Betul & Tandannya!

5. Bersihkan Penapis Udara dengan Kerap

Penapis udara adalah penapis yang membersihkan udara yang akan memasuki kebuk pembakaran.

Nama itu juga penapis, dia akan memegang kotoran yang masuk supaya dia sendiri akan menjadi kotor.

Pada tahap tertentu penapis boleh dibersihkan dan digunakan semula. Tetapi apabila ia mencapai hadnya, sudah tentu ia perlu diganti.

Jadi, nasib baik cuba menjimatkan bahan api untuk kereta automatik di atas.

Originally posted 2022-09-02 00:01:01.

Leave a Comment

Artikel Terkait