10 Jenama Minyak Hitam Kereta Terbaik di Malaysia!

Admin Radarpena December 1, 2023

Agar enjin kereta kesayangan anda bertahan, adalah penting untuk memilih minyak hitam kereta yang terbaik dan berkualiti.

Terdapat banyak jenama minyak hitam kereta dengan kualiti yang baik yang boleh anda pilih untuk memastikan enjin tahan lama, tentu saja pada harga yang berpatutan.

Untuk maklumat, memilih minyak hitam yang baik dapat memastikan prestasi enjin stabil, tidak mudah rosak, dan terasa seperti baru.

Agar tidak membuat pilihan yang salah, berikut adalah beberapa cadangan untuk minyak hitam terbaik untuk kereta kegemaran anda bersama-sama dengan petua memilihnya. Dengar baik-baik, ya.

Jenama Minyak Hitam Kereta Terbaik

1. Minyak Hitam Petronas

Oil treatment terbaik untuk kereta dengan Cooltech Technology boleh menghalang kereta anda daripada mengalami ‘breakdown‘ separuh jalan. 

Jenama ini juga cekap dalam mengawal kotoran dalam menyediakan pemanduan yang terbaik dan lancar. 

Minyak hitam kereta petronas ini agak baik kerana tahap kelikatan yang sangat tinggi, kawalan suhu dan pengoksidaan supaya enjin bertahan tanpa mengorbankan prestasi. 

Gunakan untuk kenderaan dari jenama Malaysia yang bangga ini! produk

Harga minyak hitam petronas 10w40 bermula dari RM114

2. Minyak Hitam Shell Helix Ultra

Tidak sedikit pencinta automotif mengesyorkan minyak hitam dari Bran Shell.

Ini kerana minyak hitam kereta shell Helix Ultra dilengkapi dengan formula canggih, jadi sangat baik untuk mengekalkan prestasi enjin kereta kegemaran anda.

Minyak Hitam Shell kereta ini juga terkenal dengan titik penyejatan yang rendah, terutamanya jika kereta itu panas kerana ia telah digunakan terlalu lama.

Enjin kereta juga akan tetap selamat dan pastinya lebih cekap.

Harga minyak hitam shell 10w40 agak berpatutan, bermula dari RM104,03.

3. Minyak Hitam Perodua Fully Synthetic SAE 0W-20 Engine Oil

Minyak hitam enjin ekonomi ini sesuai untuk penggunaan enjin Axia dan Bezza.

Ia memberikan perlindungan enjin yang sangat baik tanpa mengira suhu dan rintangan haus semasa permulaan sejuk.

Ia juga memberikan penjimatan berganda pada petrol untuk kenderaan anda. 

Di samping itu, minyak hitam terbaik dunia ini mempunyai kestabilan haba dan pengoksidaan yang baik untuk tempoh haus yang lebih lama.

Ia sangat selamat untuk enjin kenderaan anda. Diperbuat daripada teknologi yang menggunakan bahan tambahan, minyak hitam enjin premium ini mengandungi formulasi terbaik di kalangan minyak enjin konvensional di pasaran.

Sesuai untuk semua jenis minyak hitam kereta yang berjenama tempatan, minyak hitam enjin ini memberikan perlindungan maksimum supaya enjin anda dapat bertahan lebih lama.

Harga minyak hitam perodua bermula dari RM69.00

Jom Baca : 10 Kedai Tayar Kereta Murah Putrajaya dan Berkualiti Terbaik

4. Minyak Hitam Castrol Magnatec SAE 10W/40

Minyak hitam Castrol adalah salah satu jenama minyak hitam yang sesuai untuk kereta lebih 10 tahun ini telah menjadi pengeluar pelincir enjin kereta yang sangat popular.

Salah satu produk unggul mereka ialah Castrol Magnatec SAE 10W/40 yang didakwa mengandungi molekul pintar yang boleh membersihkan enjin kereta.

Pelincir dari Castrol ini juga dilengkapi dengan teknologi sintetik.

Di mana teknologi akan membuat minyak hitam melekat dengan kuat ke permukaan enjin kereta.

Jadi enjin kereta anda akan sentiasa dilindungi semasa perjalanan.

Mengenai harga, Castrol Magnatec SAE 10W/40 mempunyai harga yang agak mahal berbanding produk yang serupa iaitu bermula dari RM104,04

5. Minyak Hitam Motul

Minyak Hitam jenama Motul ini dilengkapi dengan bahan sintetik yang menjadikan kereta lebih selesa dan licin semasa memandu.

Produk minyak hitam ini juga mempunyai teknologi ester yang biasanya digunakan oleh pesawat, supaya enjin kereta lebih tahan lama dan tahan terhadap pelbagai keadaan.

Harga Minyak Hitam Motul 10W-40 minyak hitam ini adalah sekitar RM118,89.

6. Minyak Hitam Liqui Moly TOP TEC 4100 SAE 5W-40

Minyak Hitam Liqui Moly adalah salah satu jenama minyak enjin yang berasal dari Benua Biru.

Minyak kereta dari Liqui Moly boleh digunakan untuk kereta dengan enjin petrol atau diesel.

Di samping itu, minyak hitam kereta Liqui Moly ini mempunyai keupayaan untuk melindungi enjin sambil mengekalkan suhu enjin stabil dalam apa jua keadaan.

Bukan itu sahaja, minyak hitam kereta dari Liqui Moly ini juga akan menyokong prestasi enjin kereta menjadi lebih sukar dan lebih dipercayai dalam keadaan jalan yang tidak dijangka.

Sebaliknya, kerana minyak hitam kereta ini sangat dipercayai dan boleh digunakan pada dua jenis enjin sekaligus, tidak hairanlah bahawa harga Liqui Moly TOP TEC 4100 SAE 5W-40 agak mahal.

Jom Baca : Senarai Harga Bateri Alza & Saiz Bateri Alza yang Betul!

7. Minyak Hitam Mannol Ester Additive 9929

Minyak Hitam Mannol Ester Additive 9929 adalah produk tambahan minyak hitam enjin, minyak transmisi dan minyak kotak gear yang menyediakan perlindungan enjin inovatif berdasarkan bahan tambahan ester sintetik (minyak kumpulan V) untuk minyak hitam enjin dan minyak untuk penghantaran mekanikal.

Ia sesuai untuk semua jenis enjin, diesel dan petrol, empat lejang, dua lejang dan untuk semua jenis sintetik, separa sintetik, minyak mineral, termasuk yang mengandungi ester.

8. Minyak Hitam VALVOLINE

Minyak hitam enjin dari Amerika Syarikat ini dirumuskan dengan campuran bahan minyak sintetik dan bahan tambahan.

Ia sesuai untuk digunakan dalam kereta moden yang menggunakan petrol dan petrol untuk bergerak. 

Seperti kebanyakan minyak hitam enjin jenama lain, minyak hitam ini boleh mengeluarkan kekotoran yang melekat pada enjin seperti enapcemar atau enapcemar dan varnis. 

Jadi, kereta anda tidak akan mengalami masalah haus enjin dengan cepat. 

Selain sesuai untuk kereta Toyota dan Honda, minyak hitam Valvoline jenis sintetik penuh ini juga boleh digunakan pada kereta BMW, Mercedes, Nissan dan Proton. 

Menariknya, minyak hitam ini boleh memulakan kereta anda dalam cuaca sejuk kerana ia mempunyai fungsi perlindungan permulaan yang sejuk. 

Kereta Eropah dan Asia juga boleh menggunakan minyak hitampelincir jenama ini tanpa sebarang masalah kerana ia boleh menjimatkan minyak.

Jom Baca : 5 Langkah Cara Pasang Bateri Kereta yang Betul

9. MInyak Hitam Repsol Elite Injection

Minyak Repsol ini sesuai untuk digunakan untuk jenis kereta moden yang mempunyai aktiviti yang tinggi.

Malah beberapa jenama seperti Mercedes dan VW mengesyorkan jenama minyak ini kerana ia dapat melindungi enjin dari karat atau haus.

Di samping itu, minyak hitam ini juga agak tahan lama supaya ia lebih cekap.

10. Minyak Hitam Eneos

Eneos mungkin tidak begitu popular jika dibandingkan dengan dua jenama minyak hitam sebelumnya.

Tetapi siapa sangka bahawa Eneos adalah salah satu jenama minyak hitam kereta terbaik yang beredar di pasaran Malaysia.

Eneos juga dilaporkan telah bekerjasama dengan salah satu pengeluar kereta dari Malaysia sebagai penaja rasmi. Jadi tidak ada keraguan tentang Eneos ini.

Membawa nama ‘CVT‘ pada produk, menjadikan minyak hitam kereta ini dari Eneos sangat sesuai untuk digunakan dalam kereta dengan sistem penghantaran CTV Metal Belt.

Jadi untuk anda, anda tidak perlu keliru lagi tentang memilih minyak hitam yang sesuai untuk kereta CTV anda.

Mengenai harga, minyak hitam kereta Eneos CVT Fluid Asia ini dijual pada harga yang agak mahal berbanding produk yang serupa.

Originally posted 2022-07-23 02:16:56.

Leave a Comment

Artikel Terkait