[Terkini] 10 Cadangan Cat Kayu Terbaik & Paling di Syorkan

Admin Radarpena

Perabot yang diperbuat daripada kayu adalah kegemaran ramai orang. Sebabnya ialah perabot ini kelihatan sangat unik dan elegan.

Walau bagaimanapun, perabot kayu memerlukan penjagaan tambahan kerana ia mudah diharungi dan dimakan oleh anai-anai.

Nasib baik, anda boleh menggunakan jenama cat kayu tertentu sebagai penyelesaian terbaik.

Bagi anda yang keliru tentang di mana untuk bermula, tidak perlu risau. Melalui ulasan ini, kami akan membantu anda dengan memberikan beberapa cadangan untuk jenama cat kayu terbaik yang boleh anda gunakan.

1. Eco Paint MATTE FINISHED Wood Paint & Metal Paint

Eco Paint MATTE FINISHED Wood Paint & Metal Paint adalah cat kayu dengan asas resin akrilik 100 peratus. Produk ini memberikan kemasan lukisan berkilat dan tidak kuning.

Di samping itu, anda boleh menggunakan cat kayu terbaik malaysia ini di bahagian dalam dan luaran, anda tahu. Sebabnya, cat ini mempunyai kuasa penutupan yang sangat baik supaya ia dapat menahan haba matahari dan hujan.

Lenkote Premium juga menawarkan kandungan kalis anai, kalis air dan boleh dibasuh supaya ia boleh digunakan untuk menyaluti perabot kayu.

Jom Baca : Kos dan Upah Cat Rumah Luar Dalam Malaysia

2. NIPPON PAINT Platone High Gloss Wood Metal Oil 

Nippon Paint Platone ialah jenama cat kayu yang bagus. Cat ini berfungsi untuk melindungi dan menutup setiap retakan kayu dengan sempurna supaya tahan terhadap pelbagai keadaan cuaca.

Anda juga tidak perlu risau lagi tentang anai-anai kerana produk ini melindungi kayu daripada anai-anai dan menghalang pertumbuhan kulat.

Jadi, kayu akan lebih tahan lama jika disalut dengan cat yang satu ini. Malangnya, pilihan warna produk ini belum tersedia secara meluas.

3. GRIN Metal & Wood Paint

Cat kayu yang dihasilkan oleh Grin Metal Wood Paint ini dilengkapi dengan bahan alkyd dan pigmen pilihan, menjadikan produk ini cat kayu mesra alam.

Jenama cat kayu ini juga selamat untuk semua ahli keluarga termasuk bayi dan orang tua. Ini kerana Grin mempunyai kelebihan anti-merkuri dan kromat.

Bukan itu sahaja, produk ini mempunyai kuasa mengehadkan dan menyebarkan kuasa dan kering dengan cepat.

Produk ini memberikan perlindungan daripada pelbagai jenis cuaca serta dari habuk dan kotoran.

Jom Baca : 10 Jenama Cat Rumah Terbaik yang Selamat dan Tahan Lama

4. LSC BLACK MATTE or WHITE MATTE PAINT 

Cadangan seterusnya untuk cat kayu berasal dari jenama LSC yang mempunyai pelbagai kelebihan.

LSC adalah cat kayu berasaskan air dengan warna telus supaya ia boleh menghasilkan kayu berkilat.

Selain kayu, jenama ini sesuai digunakan dalam rotan atau buluh. Satu lagi kelebihan jenama ini ialah ia lebih selamat kerana ia mengandungi sebatian organik meruap yang tidak toksik.

Kemasan kayu dengan produk ini akan menjadi sangat mudah kerana ia cukup untuk mencampurkan air dan anda boleh menggunakan alat semburan untuk memudahkannya.

5. ECO WOOD VARNISH GLOSS FINISH

Kualiti cat kayu jenama ini tidak boleh dipersoalkan. Produk Eco Wood ini mempunyai kelebihan tahan lama dan tahan terhadap pendedahan cuaca yang melampau.

Eco Wood varian cat dinding dan perabot berkilat ini juga dilengkapi dengan formula yang boleh menangkis anai-anai dan kulat.

Adalah sesuai bahawa produk ini termasuk dalam salah satu cat kayu terbaik dan tentu saja pada harga yang tidak terlalu murah.

Jom Baca : [Terkini] Senarai Upah Interior Designer Malaysia

6. HEAVY DUTY ACRYLIC CLEAR GLOSS PAINT 

HEAVY DUTY ACRYLIC CLEAR GLOSS PAINT dilengkapi dengan keupayaan untuk memberikan kemasan berkilat dan mampu mempersembahkan warna-warna yang lebih cantik pada mata. Jenama cat kayu tidak berbau ini adalah sejenis cat dalaman.

Ia juga menawarkan teknologi Formula Aktif V yang menjadikan produk ini mempunyai spread yang sangat luas.

Dengan cara itu. HEAVY DUTY ACRYLIC menjimatkan lebih banyak masa pemprosesan dan menutup permukaan kayu dengan sempurna.

HEAVY DUTY ACRYLIC juga mempunyai keupayaan untuk kering dengan cepat supaya habuk dan kotoran tidak mudah melekat pada permukaan yang diliputi oleh cat ini.

7. Sunlux Gloss Paint Wood

Salah satu jenama cat kayu tempatan yang terkenal ialah Sunlux Gloss Paint Wood. Cat kayu ini mempunyai kuasa penutup yang sangat baik supaya anda boleh bergantung pada menutup liang-liang kayu dengan sempurna.

Terutama untuk kayu jati, Sunlux Gloss Paint Wood yang mampu memberikan kemasan berkilat dan menyenangkan mata. Anda juga boleh menggunakan cat Sunlox untuk melukis pintu kayu, anda tahu.

Jom Baca : [Terkini] Cara Pasang Wallpaper Untuk Pemula, Jom Cuba

8. Jotun Majestic Supreme Finish 

Salah satu syarikat cat tempatan ialah Jotun Majestic. Kali ini, Jotun mempersembahkan produk cat kayu yang dipanggil Glotex Super Synthetic Paint.

Warna yang disediakan oleh produk ini agak banyak, anda tahu. Secara keseluruhan, terdapat lebih daripada 70 varian warna cat yang boleh dipilih untuk mengikut keperluan.

Di samping itu, Jotun adalah produk yang tidak mengandungi plumbum, logam, dan merkuri.

9. FEDERAL GLOSS PAINT LX88

Federal Gloss Paint termasuk kategori cat berasaskan air dengan warna telus yang dapat memberikan kemasan lukisan berkilat. Cat ini mampu mengeluarkan watak pada kayu dengan sempurna.

Di samping itu, cat dari Federal ini boleh melindungi kayu daripada pendedahan kepada sinaran UV. Produk ini juga menjamin bahawa kayu yang disalutnya kalis cuaca dan kalis anai-anai.

Akibatnya, kayu akan dikekalkan dengan warna semulajadi dan tahan terhadap sinaran UV.

10. TIGER High Gloss Finish Paint ( Metal & Wood )

Satu lagi jenama cat kayu yang boleh dipilih ialah TIGER High Gloss Finish Paint. Produk cat jenama Tiger ini mampu menyaluti kayu dan besi untuk menjadikannya lebih tahan lama.

Anda boleh menggunakan cat ini dengan selamat untuk bahagian luar dan dalaman bangunan.

Hasil yang diperolehi daripada kayu dan cat salutan besi ini sangat berkilat dan tidak mudah pudar.

Dengan cara itu, perabot rumah anda akan dipelihara dengan baik dan lebih tahan lama untuk masa yang lama.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment