[Easy] Cek Digi Speed Test [Terkini]

Murshid Khalysha

Sebelum melakukan ujian kelajuan DiGi, pastikan hanya satu peranti yang digunakan untuk ujian kelajuan disambungkan. Putuskan sambungan peranti lain.

Jika tidak, peranti ini akan menggunakan sebahagian jalur lebar dan mungkin memberikan hasil yang tidak tepat.

Jika kelajuan internet anda melebihi 50Mbps, gunakan peranti mudah alih yang boleh menyokong 5G.

Untuk PC menyambung dengan kabel rangkaian Gigabit dan bukan kabel rangkaian biasa hanya boleh menyokong sehingga 100Mbps.

Sebagai contoh jika anda mempunyai 100Mbps DiGi dipasang dan anda modem menyokong 5G dan anda mudah alih tidak, maka telefon bimbit anda tidak akan mengukur kelajuan melebihi 50Mbps.

Catatan : Jika anda menggunakan internet prabayar dengan data mudah alih internet yang terhad, setiap kali anda melakukan ujian kelajuan internet, ia akan ditolak daripada baki data anda. Sila pertimbangkan dengan teliti sebelum ujian kelajuan.

Cara Cek Kecepatan Internet Digi

Cara Cek Kecepatan Internet Digi guna Speed Test

Samak Cara Cek Kecepatan Internet Digi guna aplikasi Speed Test

 1. Hidupkan PC/Laptop anda
 2. Pastikan komputer anda disambungkan ke internet yang anda ingin semak kelajuan. Anda boleh menyambungkan komputer anda ke internet melalui Wi-Fi atau kabel LAN
 3. Buka penyemak imbas (anda boleh menggunakan Chrome, Opera, atau Firefox), kemudian pergi ke pautan speedtest.net
 4. Klik menu ‘Begin Test Recommended Server’ jika anda ingin membiarkan tapak ini memilih pelayan yang sesuai dengan ISP anda atau “Begin Test Your Preferred Server” jika anda ingin memilih pelayan anda sendiri dan tunggu sehingga ujian kelajuan internet ini selesai

Cara Cek Kecepatan Internet Digi guna St.Digi.com.my

Samak Cara Cek Laju Internet Digi guna aplikasi st.digi.com.my

 1. Hidupkan PC/Laptop anda
 2. Pastikan komputer anda disambungkan ke internet yang anda ingin semak kelajuan. Anda boleh menyambungkan komputer anda ke internet melalui Wi-Fi atau kabel LAN
 3. Buka penyemak imbas (anda boleh menggunakan Chrome, Opera, atau Firefox), kemudian pergi ke pautan st.digi.com.my
 4. Klik menu Go
 5. Tunggu beberapa saat, sampai hasil kecepatan internet keluar.

Cara Cek Kecepatan Internet Digi guna Tmspeed.com

Samak Cara Cek Laju Internet Digi guna aplikasi Tmspeed.com

 1. Hidupkan PC/Laptop anda
 2. Pastikan komputer anda disambungkan ke internet yang anda ingin semak kelajuan. Anda boleh menyambungkan komputer anda ke internet melalui Wi-Fi atau kabel LAN
 3. Buka penyemak imbas (anda boleh menggunakan Chrome, Opera, atau Firefox), kemudian pergi ke pautan Tmspeed.com
 4. Klik menu Go
 5. Tunggu beberapa saat, sampai hasil kecepatan internet keluar.

Perihal Penting Mengenai Digi Speed Test

1. Mengapa anda perlu menguji kelajuan digi?

Adakah anda berpuas hati dengan kelajuan digi anda? adakah anda akan menyedari bahawa penyedia perkhidmatan internet (ISP) anda mungkin tidak memberikan anda kelajuan yang menjanjikan?

Selalunya anda berpuas hati dengan kelajuan internet digi anda tetapi kelajuan digi anda mungkin tidak sepadan dengan kelajuan yang anda bayar.

Alat digi paling pantas adalah untuk anda menguji sama ada sambungan internet anda memenuhi kelajuan yang ISP anda mengecas anda.

2. Beberapa maklumat mengenai perkhidmatan ujian Digi Speed

Speedtest.com akan memberi anda hasil yang tepat dengan menguji beberapa sifat internet termasuk memuat naik kelajuan, kelajuan muat turun, ping dan jitter.

Digispeed menyemak kelajuan muat turun terlebih dahulu. ia menerima beberapa bilangan bait yang diketahui dari pelayan alat yang berbeza ke komputer anda menggunakan internet digi. Tempoh masa diperhatikan untuk menerima data ini.

Proses ini diulang berkali-kali untuk memeriksa kadar pemindahan purata untuk mengira kelajuan muat turun yang tepat.

Selepas itu digi speedtest, kelajuan muat naik unifi dikira dengan menghantar beberapa bait yang diketahui ke pelayan yang berbeza kembali. Digispeedtest juga memeriksa ping dan jitter digi.

3. Faktor-faktor yang menjejaskan digispeedtest

digi speedometer dipengaruhi oleh banyak perkara termasuk memuat turun kelajuan, kelajuan memuat naik, jitter, kadar ping.

Sekiranya anda menggunakan wifi digi maka kelajuan digi juga bergantung pada sejauh mana anda dari penghala wifi.

Sekiranya anda menggunakan kabel ethernet maka ia bergantung pada kualiti kabel dan panjangnya jika anda menggunakan meter kelajuan digi kabel ethernet berkualiti rendah mungkin berkurang.

4. Cara terbaik untuk menguji kelajuan digi

Cara terbaik untuk menguji kelajuan digi adalah dengan memastikan bahawa tidak ada orang lain yang menggunakan sambungan internet anda melalui sambungan tempatan. menamatkan semua atur cara yang menggunakan sambungan internet anda yang akan menjejaskan keputusan anda.

Pengguna dan program tempatan akan menggunakan internet pada masa yang sama sementara ujian akan berlaku yang akan menjejaskan keputusan yang diinginkan.

5. Bagaimana untuk menggunakan alat ujian kelajuan digi?

sangat mudah untuk menggunakan alat ujian kelajuan unifi digi. anda hanya perlu klik pada bulatan “Pergi” di bahagian atas halaman dan ia akan melakukan segala-galanya untuk anda.


Artikel Lain mengenai Digi


Originally posted 2022-04-12 09:19:47.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment