Doa Keluar Rumah Lengkap Jawi & Rumi Beserta Maknanya!

Admin Radarpena

Serial Doa โ€“ Doa keluar rumah ini sangat digalakkan dan disunat oleh Nabi Sallallahuah alaihi wa sallam. Oleh itu, apabila anda berdoa mesti memberi perhatian kepada adab yang betul supaya doa itu sempurna.

Doa ini sangat penting untuk anda ketahui dan anda amalkan supaya aktiviti atau perjalanan anda di luar rumah dilindungi dan dijamin oleh Allah SWT.

Pada kesempatan ini akan membincangkan tentang doa di luar rumah dan doa di dalam rumah.

Bacaan Doa Keluar dari Rumah

Nabi Sallallahu ‘alaihi wa Sallam mengajar umatnya tentang adab, berzikir dan solat. Termasuk doa ketika meninggalkan rumah atau ketika pulang ke rumah kerana rasa syukur telah kembali dengan selamat.

Berikut adalah 3 perkara apabila keluar dari rumah.

1. Berdoa dua rakaat sebelum meninggalkan rumah

Dengan menunaikan solat sunat dua rakaat termasuk tindakan yang boleh membuat anda mengelakkan keresahan, kesukaran dan bencana.

“Jika anda keluar dari rumah anda dan berdoa dua rakaat, ia akan melindungi anda daripada kejahatan dan masalah di luar. Jika kamu masuk ke dalam rumah kamu, maka berdoalah dua rakaat, dan kamu akan dilindungi dari kejahatan dan kesusahan di dalamnya”. HR. Al-Bazzar dalam sunannya

 

2. Baca doa di luar rumah

Berikut adalah bacaan doa di luar rumah yang disunat oleh rossul.

Doa keluar dari rumah dalam bahasa Jawi

ุจูุณู’ู…ู ุงู„ู„ู‡ู ุชูŽูˆูŽูƒู‘ูŽู„ู’ุชู ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ู„ู‡ูุŒ ู„ูŽุง ุญูŽูˆู’ู„ูŽ ูˆูŽู„ูŽุง ู‚ููˆู‘ูŽุฉูŽ ุฅูู„ู‘ูŽุง ุจูุงู„ู„ู‡ู

Berdoa keluar dari rumah Rumi

โ€œBismillahi, tawakkaltu โ€™alallah, laa haula wa laa quwwata illaa billaahโ€

Terjemahan makna doa keluar dari rumah

“Atas nama Allah, saya percaya kepada Allah. Tidak ada kuasa atau kuasa melainkan di sisi Allah”.

3. Angkat mata anda ke langit semasa membaca doa di luar rumah

Selain berdoa, Nabi juga menyarankan agar dia keluar dari rumah terlebih dahulu untuk pergi ke langit dan membaca doa berikut.

Berdoa keluar dari rumah Jawi

ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ุฅูู†ูู‘ู‰ ุฃูŽุนููˆุฐู ุจููƒูŽ ุฃูŽู†ู’ ุฃูŽุถูู„ูŽู‘ ุฃูŽูˆู’ ุฃูุถูŽู„ูŽู‘ ุฃูŽูˆู’ ุฃูŽุฒูู„ูŽู‘ ุฃูŽูˆู’ ุฃูุฒูŽู„ูŽู‘ ุฃูŽูˆู’ ุฃูŽุธู’ู„ูู…ูŽ ุฃูŽูˆู’ ุฃูุธู’ู„ูŽู…ูŽ ุฃูŽูˆู’ ุฃูŽุฌู’ู‡ูŽู„ูŽ ุฃูŽูˆู’ ูŠูุฌู’ู‡ูŽู„ูŽ ุนูŽู„ูŽู‰ูŽู‘

Doa keluar dari Rumah Rumi

โ€œAllahumma inni a-โ€™udzu bika an adhilla aw udholla, aw azilla aw uzalla, aw azhlima aw uzhlama, aw ajhala aw yujhala โ€˜alayyaโ€

Terjemahan bermaksud doa keluar dari rumah.

“Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari: Aku tersesat, atau aku sesat, atau aku tergelincir, atau aku tergelincir, atau aku terhalang, atau aku terhalang, atau aku terhalang, atau kebodohanku atau tertipu.”

 

Soalan: Bolehkah kedua-dua doa dibaca pada masa yang sama?

Kata Shaykh Prof. Dr. Abdurrazzaq bin Abdul Muhsin, “Tidak ada masalah jika seorang Muslim mahu mengamalkan kedua-dua solat di atas secara serentak.”

Atau jika anda ingin mendengar kuliah lengkap yang membincangkan doa di luar rumah dan maknanya, anda boleh mendengar atau memuat turunnya di pautan kuliah shaykh Abdurrazzaq bin Abdul Muhsin al-Badr.

4. Keluar dari rumah dengan kaki kanan anda terlebih dahulu

Selepas selesai membaca doa di luar rumah mengikut sunnah rossul yang disyorkan dengan mengutamakan kaki kanan terlebih dahulu. Kerana kaki kanan untuk melakukan segala urusan yang baik termasuk arahan Nabi akanallahu ‘alaihi wa sallam.

Adab dan Doa Masuk Ke Dalam Rumah

Sesungguhnya, dalam Islam ia disusun sedemikian rupa sehingga sempurna. Jadi agama yang sempurna adalah agama Islam yang telah mengatur segala-galanya dan terkandung dalam Al-Quran.

Termasuk ketika memasuki rumah terdapat juga adabnya yang telah dicontohi dan disyorkan oleh Rosulullah.

Ini adab masuk ke dalam rumah.

1. Mengetuk pintu terlebih dahulu dengan tidak terlalu keras

Adalah dinasihatkan bagi seorang Muslim jika pergi memasuki rumahnya untuk mengetuk pintu tidak terlalu keras, atau tekan loceng pintu dengan senyap jika ada loceng.

Ia tidak disyorkan untuk mengetuk pintu keras atau mengetuk pintu rumah sambil menekan loceng secara berterusan. Kerana ini boleh mengganggu penghuni rumah.

2. Mengucapkan salam

Selain mengucapkan salam juga boleh memberi isyarat dengan jostling atau membuat bunyi dengan sandal atau kasut.

Imam Ahmad berkata, “Jika seorang lelaki mahu masuk ke rumahnya, adalah dinasihatkan untuk dia menyimpan atau menebal sandal atau kasutnya.”

Dengan menyapa satu sama lain, tujuannya adalah untuk berdoa untuk satu sama lain dan menyebarkan kasih sayang di rumah, meningkatkan keintiman antara seseorang dan keluarganya dan mendapatkan berkat dan jaminan Tuhan.

3. Baca doa ke dalam rumah

Selepas mengetuk pintu dan mengucapkan salam, disyorkan untuk mengatakan doa memasuki rumah.

Doa memasuki rumah dalam bahasa Jawi.

ุงูŽู„ู„ู‘ูฐู‡ูู…ูŽู‘ ุงูู†ู‘ูู‰ู’ ุงูŽุณู’ุฃูŽู„ููƒูŽ ุฎูŽูŠู’ุฑูŽุงู„ู’ู…ูŽูˆู’ู„ูุฌู ูˆูŽุฎูŽูŠู’ุฑูŽุงู„ู’ู…ูŽุฎู’ุฑูŽุฌู ุจูุณู’ู…ู ุงู„ู„ู‡ู ูˆูŽู„ูŽุฌู’ู†ูŽุง ูˆูŽุจูุณู’ู…ู ุงู„ู„ู‡ู ุฎูŽุฑูŽุฌู’ู†ูŽุง ูˆูŽุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ู„ู‡ู ุฑูŽุจู‘ูู†ูŽุง ุชูŽูˆูŽูƒู‘ูŽู„ู’ู†ูŽุง

Doa memasuki rumah Rumi

โ€œAllahumma innii as-aluka khoirol mauliji wa khoirol makhroji bismillaahi wa lajnaa wa bismillaahi khorojnaa waโ€™alallohi robbina tawakkalnaaโ€

 

Terjemahan makna solat memasuki rumah

“Ya Allah, aku memohon kepadamu tempat yang baik dan tempat yang baik untuk keluar dengan menyebut nama Allah yang kami masukkan, dan dengan menyebut nama Allah kami keluar dan kepada Allah Tuhan kami, kami percaya.”

4. Masukkan dengan kaki kanan terlebih dahulu

Selepas selesai solat, anda boleh masuk ke dalam rumah dan digalakkan dengan mengutamakan kaki kanan dalam semua urusan termasuk arahan Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam

Oleh itu, semakan doa memasuki rumah dan doa keluar dari rumah yang mungkin belum anda ketahui. Selain mengatakan doa yang betul supaya anda dilindungi semasa berada di luar rumah juga dilakukan mengikut adab yang disyorkan oleh Nabi Muhammad SAW.

Originally posted 2022-03-10 10:10:00.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment