Doa Sebelum Mula Kelas/Belajar Jawi & Rumi

Admin Radarpena

Serial Doa – Doa di kelas atau doa sebelum belajar adalah amalan yang perlu dilakukan oleh kanak-kanak yang belajar. Doa adalah bentuk ibadah yang paling mudah kerana ia boleh dilakukan pada bila-bila masa, dalam apa jua keadaan, dalam bahasa apa pun.

Dengan membaca doa sebelum mempelajari ini, proses memindahkan pengetahuan di dalam bilik darjah akan lebih mudah difahami. Bukan itu sahaja, pengetahuan yang anda akan dapat juga akan lebih diberkati dan berguna pada masa akan datang. Apa yang dibaca doa untuk masuk ke dalam kelas?

Kebijaksanaan Membaca Doa Datang ke Kelas

Pembelajaran adalah sesuatu yang tidak mudah dilakukan. Seseorang mesti mempunyai niat bersungguh-sungguh apabila belajar, terutamanya di bilik darjah formal. Sebagai tambahan kepada niat penuh, mesti ada kesungguhan dari hati supaya proses pembelajaran ini lebih mudah diterima.

Sekiranya anda mahu proses pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas menjadi lebih mudah untuk masuk ke dalam otak dan semua aktiviti penuh dengan berkat, ada baiknya jika anda memulakan kelas dengan berdoa.

Doa adalah satu bentuk ibadah yang boleh menjadi cara untuk memudahkan segala macam aktiviti yang dijalankan oleh hamba-hamba-Nya. Kira-kira, apakah pelajaran yang boleh diambil oleh seorang pelajar apabila dia mahu berdoa di kelas sekolah?

1. Pengetahuan yang Diperoleh Menjadi Lebih Berkat

2. Memudahkan Proses Pembelajaran

3. Dapatkan Ganjaran

Cara Menghafal Doa untuk Memasuki Kelas

  1. Dedikasikan Masa Tertentu untuk Menghafal
  2. Minta Rakan untuk Membantu Dengan Hafalan Anda
  3. Baca Terus
  4. Mempunyai Niat Murni
  5. Baca Doa Di Mana Sahaja


Bacaan Doa Masukkan Bilik Darjah

Doa Masuk Kelas 1

ุฑูŽุจูู‘ ุฒูุฏู’ู†ููŠ ุนูู„ู’ู…ู‹ุง ูˆูŽุงุฑู’ุฒูู‚ู’ู†ููŠู’ ููŽู‡ู’ู…ู‹ุง ูˆูŽุงุฌู’ุนูŽู„ู’ู†ููŠู’ ู…ูู†ูŽ ุงู„ุตูŽู‘ุงู„ูุญููŠู’ู†ูŽ

Latin: โ€œRobbi zidnii โ€˜ilman warzuqnii fahmaa, wajโ€™alnii minash-shoolihiin.โ€

“Ya Allah, tambahlah aku pengetahuan dan berilah aku rizqi pemahaman, dan jadikanlah aku termasuk orang-orang yang syalh”.

Doa Masuk Kelas 2

ุงูŽู„ู„ู‘ูฐู‡ูู…ูŽู‘ ุงุฎู’ุฑูุฌู’ู†ูŽุง ู…ูู†ู’ ุธูู„ูู…ูŽุงุชู ุงู„ู’ูˆูŽู‡ู’ู…ู ูˆูŽุงูŽูƒู’ุฑูู…ู’ู†ูŽุง ุจูู†ููˆู’ุฑูุงู„ู’ููŽู‡ู’ู…ู ูˆูŽุงูู’ุชูŽุญู’ ุนูŽู„ูŽูŠู’ู†ูŽุง ุจูู…ูŽุนู’ุฑูููŽุชููƒูŽูˆูŽุณูŽู‡ูู‘ู„ู’ ู„ูŽู†ูŽุข ุงูŽุจู’ูˆูŽุงุจูŽ ููŽุถู’ู„ููƒูŽ ูŠูŽุข ุงูŽุฑู’ุญูŽู…ูŽ ุงู„ุฑูŽู‘ุงุญูู…ููŠู’ู†ูŽ

Latin: โ€œAlloohumma akhrijnaa min dzulumaatilwahmi wa akrimnaa binuuril fahmi waftahโ€™alainaa bimaโ€™rifatika wasahhil lanaa abwaaba fadl-lika ya arhamar roohimiin.โ€

“Ya Allah, keluarkanlah kami dari kegelapan prasangka memuliakan kami dengan cahaya pemahaman, bukalah pemahaman ilmu kepada kami dan bukalah bagi kami pintu-pintu rahmat-Mu, wahai Dzat yang Maha Pemurah.”

Doa Masuk Kelas 3

ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ุฅูู†ูู‘ู‰ ุฃูŽุณู’ุฃูŽู„ููƒูŽ ุนูู„ู’ู…ู‹ุง ู†ูŽุงููุนู‹ุง ูˆูŽุฑูุฒู’ู‚ู‹ุง ุทูŽูŠูู‘ุจู‹ุง ูˆูŽุนูŽู…ูŽู„ุงู‹ ู…ูุชูŽู‚ูŽุจูŽู‘ู„ุงู‹

โ€œAllahuma inni as aluka โ€˜ilman nafiโ€™an wa rizqan thoyiban wa โ€˜amalan mutaqabbalan.โ€

“Ya Allah, aku meminta kamu untuk pengetahuan yang berguna, thoyyib dan amalan yang diterima.”

Sudah tahu betapa baiknya kebijaksanaan membaca doa memasuki kelas ini sangat bagus untuk proses pembelajaran, bukan?

Oleh sebab itu, bagi Anda yang belum tahu bacaan doa sebelum belajar ini, segera hafalkan secara pelan-pelan dan selalu amalkan doa ini sebelum menimba ilmu.

Originally posted 2022-03-05 13:44:30.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment