Niat Wuduk & Doa Selepas Wuduk (Panduan Lengkap)

Admin Radarpena

Gambar Doa Selepas Wudhu

Berwuduk bukan sahaja dilakukan ketika hendak solat. Disunnahkan juga untuk kita berwuduk ketika hendak keluar rumah, pergi ke masjid, menyentuh atau memegang al-Quran, ketika hendak tidur atau ketika menghadapi masalah.

Firman Allah SWT Tentang Kewajipan Wudhu

Wudhu diambil daripada bahasa yang bermaksud bersih atau indah. Tetapi menurut syara’ bermaksud membersihkan anggota badan untuk menghilangkan hadast yang kecil. Wudhu merupakan salah satu syarat sahnya shalat, sebagaimana tercantum dalam Al-Qurโ€™an Surah Al-Maidah ayat 6 sebagai berikut.

Allah SWT berfirman tentang kewajipan berwuduk:

ูŠูŽุง ุฃูŽูŠูู‘ู‡ูŽุง ุงู„ูŽู‘ุฐููŠู†ูŽ ุขู…ูŽู†ููˆุง ุฅูุฐูŽุง ู‚ูู…ู’ุชูู…ู’ ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ุตูŽู‘ู„ูŽุงุฉู ููŽุงุบู’ุณูู„ููˆุง ูˆูุฌููˆู‡ูŽูƒูู…ู’ ูˆูŽุฃูŽูŠู’ุฏููŠูŽูƒูู…ู’ ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ู’ู…ูŽุฑูŽุงููู‚ู ูˆูŽุงู…ู’ุณูŽุญููˆุง ุจูุฑูุกููˆุณููƒูู…ู’ ูˆูŽุฃูŽุฑู’ุฌูู„ูŽูƒูู…ู’ ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ู’ูƒูŽุนู’ุจูŽูŠู’ู†ู

Membaca kewajipan wuduk rumi

โ€œYa ayyuhalladzina amanu idza kumtum ilas salati fagsilu wujuhakum wa aydiyakum ilal marafikฤฑ wamsahu bi ruusikum wa arjulakum ilal kaโ€™bayn (kaโ€™bayni).โ€

Arti dalam bahasa Melayu:

โ€œWahai orang-orang yang beriman, jika kalian ingin melaksanakan shalat, basuhlah wajah dan tangan kalian sampai ke siku, dan usaplah kepala kalian dan (basuhlah) kaki kalian sampai kedua mata kaki.โ€ (QS. Al-Maidah: 6)

Ini menunjukkan bahawa wuduk amat penting dalam kehidupan seharian umat Islam. Muslimin dan muslimat wajib memahami dan memahami niat wuduk, solat sebelum wuduk yang betul, tatacara wuduk dan solat selepas wuduk yang betul.

Justeru hampir setiap hari kita berwuduk. Secara automatik kita akan sentiasa membaca doa sebelum berwuduk dan doa selepas berwuduk dalam aktiviti harian kita. Jadi kita kena belajar, faham dan juga hafal doa ini. Dan kita akan mendapat manfaat wuduk dan fadhilat wuduk itu. Selain hati yang tenang, wajah juga akan berseri setiap hari.

Kali ini, Wisatanabawi akan meninjau lafaz niat wuduk yang dibaca sebelum wuduk, dan doa selepas wuduk. Untuk memudahkan pemahaman, ia akan disertakan dengan terjemahan jawi, rumi dan Indonesia.

Baca Juga : Doa Sebelum Mula Kelas dan Belajar


Doa Sebelum Wuduk (Jawi, Rumi, Terjemahan)

Setiap akan memulai aktifitas dianjurkan kita selalu diawali dengan membaca โ€œBasmallahโ€. Termasuk ketika akan berwudhu kita juga dianjurkan membaca โ€œBasmallahโ€.

Setelah itu diawali dengan membaca niat wudhu. Hal ini dikarenakan niat adalah salah satu sahnya amalan atau pekerjaan dalam beribadah.

Niat adalah kunci yang akan membuka pintu-pintu pahala dari Allah swt. Setelah niat dalam hati kemudian diucapkan sebagai doa sebelum wudhu karena Allah swt untuk mendapatkan petunjuk-Nya.

Bacaan sebelum wudhu Jawi

ู†ูŽูˆูŽูŠู’ุชู ุงู„ู’ูˆูุถููˆู’ุกูŽ ู„ูุฑูŽูู’ุนู ุงู„ู’ุญูŽุฏูŽุซู ุงู’ู„ุงูŽุตู’ุบูŽุฑู ููŽุฑู’ุถู‹ุง ูู„ู„ู‡ู ุชูŽุนูŽุงู„ูŽู‰

Bacaan sebelum wudhu Rumi

โ€œNawaitul whudu-a lirofโ€™il hadatsii ashghori fardhon lillaahi taโ€™aalaaโ€

Makna doa Sebelum wuduk bahasa melayu

“Saya berhasrat untuk berwuduk untuk menghapuskan fardu fardhu kecil kerana Allah ta’ala”


Doa Selepas Wuduk Ringkas (Jawi, Rumi, Terjemahan)

Selepas selesai berwuduk, digalakkan membaca doa selepas berwuduk. Doa ini tidak semestinya perlu dibaca sejurus selepas selesai langkah wuduk terakhir iaitu membasuh kaki.

Doa ini selepas berwuduk yang betul boleh dibaca selepas meninggalkan tempat wuduk atau sebelum masuk ke masjid ketika berada di masjid.

Ini kerana mungkin tempat wuduk itu akan digunakan oleh ramai orang atau ada saf jemaah yang ingin berwuduk juga. Jika kita berwuduk di dalam bilik air, doa selepas berwuduk boleh diucapkan apabila kita keluar dari bilik air, berikut awak kongsikan bacaan doa selepas wuduk rumi.

Bacaan doa selepas wuduk Jawi

ุงูŽุดู’ู‡ูŽุฏูุงูŽู†ู’ ู„ูŽุงุงูู„ูฐู‡ูŽ ุงูู„ูŽู‘ุง ุงู„ู„ู‘ูฐู‡ู ูˆูŽุญู’ุฏูŽู‡ู ู„ูŽุงุดูŽุฑููŠู’ูƒูŽ ู„ูŽู‡ู. ูˆูŽุงูŽุดู’ู‡ูŽุฏู ุงูŽู†ูŽู‘ ู…ูุญูŽู…ูŽู‘ุฏู‹ุงุนูŽุจู’ุฏูู‡ู ูˆูŽุฑูŽุณููˆู’ู„ูู‡ู. ุงูŽู„ู„ู‘ูฐู‡ูู…ูŽู‘ ุงุฌู’ุนูŽู„ู’ู†ูู‰ู’ ู…ูู†ูŽุงุงู„ุชูŽู‘ูˆูŽู‘ุงุจููŠู’ู†ูŽุŒ ูˆูŽุฌู’ุนูŽู„ู’ู†ููŠู’ ู…ูู†ูŽ ุงู„ู’ู…ูุชูŽุทูŽู‡ูู‘ุฑููŠู’ู†ูŽุŒ ูˆูŽุฌู’ุนูŽู„ู’ู†ูู‰ู’ ู…ูู†ู’ ุนูุจูŽุงุฏููƒูŽ ุงู„ุตูŽู‘ุงู„ูุญููŠู’ู†ูŽ

Doa selepas wuduk dan terjemahan

โ€œAsyhadu allaa ilaaha illallah wahdahu laa syariikalahu . Wa asyhadu anna Muhammadanโ€™abduhu wa rasuuluhu Allahumma-j alnii minattabinna waj alnii minal mutathohiirina waj alnii min โ€˜ibadatishalihin.โ€

Makna doa selepas wuduk bahasa melayu

“Saya bersaksi bahawa tidak ada Tuhan melainkan satu Tuhan, tidak ada sekutu kepada-Nya. Dan aku bersaksi bahwa Nabi Muhammad adalah hamba-Nya dan Utusan-Nya. Ya Allah jadikan aku seorang yang maha taubat, dan jadikanlah aku orang suci, dan jadikanlah aku dari hamba-hambamu yang fasik”.


Tata cara Wudhu mengikut Sunnah Nabi

Dalam wuduk juga ada cara adab atau taca dan susunan yang betul. Bermula dari niat perintah mengikut rukun wuduk, kerana rukun tersebut juga merupakan langkah dan tata cara wuduk. Berikut adalah ulasan dan penjelasan tentang rukun wuduk.

1. Niat Membaca

Rukun wudhu yang pertama adalah membaca niat. Niat dalam hal ini hendak melaksanakan wudhu dan diniati dalam hati, sebelum diucapkan dengan lisan.

Karena dalam Islam setiap kebaikan atau ibadah hendaklah diawali dengan niat dari dalam hati sebelum diucapkan ataupun dilakukan.

Rosulullah saw sendiri dalam sabdanya menjelaskan bahwa perbuatan seseorang itu tergantung pada niatnya, dan akan mendapatkan balasan sesuai dengan apa yang telah diniatkannya.

Dalam berwuduk juga wajib berniat wuduk di dalam hati kemudian membaca niat wuduk. Bacaan niat wuduk dilakukan sebelum wuduk.

2. Mencuci Muka

Selepas membaca niat wuduk, kemudian dilanjutkan dengan membasuh muka dan air di seluruh bahagian muka. Kawasan muka yang dicuci dengan air ialah dari dahi hingga ke dagu, dan kedua-dua pipi hingga ke tepi telinga.

Khusus bagi lelaki yang berjanggut panjang, disunnahkan membasahi janggut dengan menekan janggut supaya air boleh sampai ke kulit yang ditutupi janggut.

3. Membasuh Kedua-dua Tangan Hingga Siku

Langkah berikutnya adalah membasuh kedua tangan hingga mencapai siku. Hal ini sesuai dengan yang difirmankan oleh Allah dalam Al Qurโ€™an surat Al Maaidah ayat 6 yang artinya adalah โ€œDan basuhlah tangan-tanganmu hingga sikuโ€.

4. Menggosok Bahagian Kepala

Langkah seterusnya ialah mengelap bahagian kepala. Menyapu kepala berbeza dengan mencuci muka. Menggosok bahagian kepala ini untuk memasukkan air ke dalam rambut. Walaupun anda tidak mencuci semua rambut anda, hanya rambut depan sudah memadai.

5. Membasuh kedua-dua belah kaki sehingga sampai ke buku lali

Langkah selanjutnya adalah membasuh kedua kaki hingga mata kaki. Hal ini sesuai dengan yang difirmankan oleh Allah dalam Al Qurโ€™an surat Al Maaidah ayat 6 yang artinya adalah โ€œBasuhlah kaki kalian sampai kedua mata kakiโ€.

Rasulullah saw menganjurkan agar berhati-hati ketika membasuh kaki, pastikan air membasahi kedua mata kaki. Untuk menghindari air tidak membasahi mata kaki yaitu dengan membasuh kaki sampai dengan betis jadi air akan mengenai mata kaki.

6. Tertib

Rukun wuduk yang terakhir ialah tertib. Tertib bermaksud langkah-langkah dalam berwuduk di atas adalah mengikut urutan dan langkah-langkahnya tidak dibenarkan melompat. Jika tertib tidak berurutan maka tidak sah wuduk kita.

Untuk itu, di samping memahami dan menghafal doa sebelum wuduk dan doa selepas wuduk, pastikan juga memahami susunan rukun wuduk ini agar wuduk kita sah dan sempurna.


Sunnah-sunnah dalam Wudhu

Selain rukun dan langkah-langkah wuduk terdapat sunnah-sunnah wuduk sebagai pelengkap sempurna wuduk dalam membersihkan hadast kecil dalam badan kita.

Berikut adalah sunnah-sunnah dalam Wudhu

 1. Membaca Basmalah
 2. Membasuh dua tapak tangan hingga ke pergelangan tangan
 3. Berkumur-kumur
 4. Sedut air ke dalam hidung anda dan kemudian hembus
 5. Mengganggu janggut lebat bagi lelaki berjanggut sehingga air terkena kulit yang dilitupi janggut
 6. Mencungkil jari
 7. Menyapu semua bahagian kepala dengan air
 8. Menyapu kedua-dua telinga luar dan dalam
 9. Mencelah jari kaki
 10. Basuh atau sapu anggota wuduk sebanyak 3 kali
 11. Utamakan bahagian kanan berbanding kiri
 12. Panjangkan basuhan di bahagian hadapan kepala. atas siku dan buku lali
 13. Jangan gunakan air secara berlebihan
 14. Menghadap kiblat
 15. Jangan bercakap semasa berwuduk
 16. Baca doa selepas selesai berwuduk

Jenis Air Wudhu

Dalam berwuduk, digalakkan menggunakan air yang suci lagi suci.

Walaupun tidak ada air, ia boleh digantikan dengan tayammum atau wuduk dengan membasuh tapak tangan dengan habuk.

Tetapi lebih penting untuk menggunakan air jika anda masih boleh mencari air di sekeliling anda.

Jenis air yang sah jika digunakan untuk berwuduk

 1. Air perigi
 2. Air kolam atau air dalam tangki besar seperti kolam
 3. Air hujan
 4. Air sungai yang mengalir
 5. Air daripada salji atau kiub ais yang mencair

Jenis air yang tidak sah jika digunakan untuk berwuduk

 • Air najis atau air kotor yang tidak bisa mensucikan.
 • Air dari pohon atau air sari buah.
 • Air dengan jumlah yang sedikit (kurang dari 1000 liter) yang tsudah tercemar misalnya terkena urin, darah atau minuman beralkohol atau ada binatang yang mati di dalamnya.
 • Air yang sudah tidak jernih atau berubah warnanya, berbau dan sudah berubah karena ada yang direndam dakam air tersebut.
 • Air yang bekas yang sudah diminum oleh binatang haram seperti anjing, babi atau binatang mangsa.
 • Air bekas atau sisa orang mabuk karena minuman keras.

Air najis atau air kotor yang tidak dapat menyucikan.

 1. Air dari pokok atau jus buah.
 2. Air dengan jumlah yang sedikit (kurang daripada 1000 liter) yang telah tercemar, contohnya terkena air kencing, darah atau minuman beralkohol atau terdapat haiwan mati di dalamnya.
 3. Air yang tidak jernih atau berubah warna, berbau dan telah berubah kerana sesuatu telah direndam di dalam air.
 4. Air terpakai yang telah diminum oleh haiwan najis seperti anjing, babi atau haiwan mangsa.
 5. Air terpakai atau sisa minuman mabuk.

Ini adalah maklumat tentang niat wuduk, doa sebelum wuduk, doa selepas wuduk dan rukun wuduk mengikut Sunnah Rasulullah.

Dalam post kali ini telah diterangkan tentang solat sebelum berwuduk dalam bahasa jawi, rumi dan terjemahan.

Juga telah dijelaskan tentang solat selepas wuduk dalam bahasa jawi, rumidan terjemahan. Sila fahami dan hafal doa-doa ini dan pastikan berwuduk dengan air suci.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang solat harian yang lengkap, sila layari solat harian Islam.

Originally posted 2022-01-09 09:37:39.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment