10 Senarai Filter Aquarium Terbaik di Malaysia

Admin Radarpena

Pemilihan filter akuarium terbaik mesti dilakukan dengan berhati-hati supaya ikan dan tumbuh-tumbuhan yang terkandung dalam ekosistem akuarium dapat kekal sihat dan berkembang dengan baik.

Filter adalah alat yang mesti dipasang di akuarium untuk dapat menyokong sistem hidup penduduk aquascape.

Fungsi utama filter adalah untuk menapis air di akuarium untuk memastikan ia bersih dan jenis. Di samping itu, filter juga digunakan untuk membantu memanjangkan jarak perubahan air dalam akuarium supaya ia lebih praktikal.

Menternak ikan bukan sahaja dilakukan sebagai hobi, tetapi juga boleh memberikan hiburan dan ketenangan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan apabila menyimpan ikan di akuarium, salah satunya adalah filter.

Banyak jenis filter di pasaran pasti akan membuat anda keliru untuk memilihnya. Sebagai pertimbangan, berikut adalah cadangan untuk filter akuarium terbaik yang boleh dipilih mengikut keperluan anda:

1. RECENT – Aquarium Filter Cartridge

Filter aquarium dengan jenis lontaran ini dapat memberikan fungsi pengudaraan dan penapisan pada masa yang sama.

Jenis filter yang boleh diberikan adalah penapisan kimia dan biologi. Saiznya yang agak kecil sangat sesuai untuk akuarium bersaiz mini.

Di samping itu, penapis ini juga boleh digunakan sebagai penapis tambahan di akuarium besar. Filter ini berharga pada harga yang berpatutan jika dibandingkan dengan jenis lain.

Cuma, anda perlu menukar air dengan kerap apabila menggunakan penapis ini kerana kapasitinya kecil.

Di samping itu, anda juga perlu membeli mesin aerator dan hos secara berasingan jika anda menggunakan filter aquarium ini. Penapis ini berharga RM 5.62 hingga RM 8.43 .

Jom Baca : [Terkini] 10 Senarai Mata Kail Terbaik Untuk Memancing

2. Atman  – Hang-On Filter

Atman adalah salah satu media filter aquarium terbaik pada tahun 2023 kerana ia dilengkapi dengan ciri anti-bunyi supaya ia tidak akan mengganggu pada waktu malam.

Filter gantung ini sangat mudah dipasang sehingga sesuai untuk anda yang masih pemula dan hanya mempunyai akuarium.

Penapis ini serasi dengan air laut dan air tawar supaya anda boleh terus menggunakannya apabila anda ingin menukar jenis akuarium yang anda miliki.

Dilengkapi dengan lapisan bio kimia berlapis, filter ini dapat memberikan penapisan yang mencukupi. Harga jualan penapis ini di pasaran adalah sekitar RM 39.33.

3. RESUN – Magi Internal Filter

Filter aquarium, yang berharga RM 19.67, dilengkapi dengan 3 jenis penapisan supaya ia dapat berfungsi dengan lebih optimum. Dilengkapi dengan karbon aktif dan buih hitam, penapis ini dapat membersihkan akuarium dengan lebih berkesan.

Reka bentuk yang berbentuk tergantung ke luar memudahkan anda menggantikan dan membersihkan media penapis yang digunakan.

Di samping itu, filter ini juga tidak menyebabkan bunyi bising sehingga sesuai digunakan di akuarium yang diletakkan di dalam bilik tidur.

Jom Baca : 9 Kedai Pancing Paling Lengkap di Port Dickson, Jom Simak!

4. ARMADA – Aquarium Top Filter

Filter ini direka dengan baik dan mempunyai bentuk pembahagian air supaya kapas penapis boleh bertahan lama dan tidak cepat kotor. Penapis ini direka supaya air tidak melimpah dengan mudah apabila kapas kotor.

Penyaringan ini sesuai digunakan dalam akuarium bersaiz sederhana. Jika anda mempunyai akuarium yang besar, anda harus menggunakan saiz penapis yang lebih besar.

Penyelenggaraan juga agak mudah dan anda boleh menukar media penapis secara langsung.

Tetapi jika ia kotor, penapis ini akan mengeluarkan aroma yang agak menjengkelkan. Di samping itu, bunyi pam juga sedikit menjengkelkan. Penapis ini dijual dengan harga sekitar RM 14.05.

5. RESUN – Cyclone External Filter

Filter luaran jenis ini mempunyai kuasa yang cekap supaya ia memberikan penapisan optimum. Penyaringan ini adalah salah satu produk yang sangat disukai oleh pencinta akuarium.

Walaupun ia mempunyai kuasa kecil, penapis ini dapat menghasilkan penapisan yang tinggi supaya kebersihan air akuarium dapat dikekalkan.

Filter ini dilengkapi dengan penapis bakteria supaya ia dapat menghapuskan pelbagai organisma untuk ikan. Penapis ini mempunyai enjin tahan lama dan tahan lama. Produk ini berharga RM 84.29.

Jom Baca : [Best] 7 Cadangan Life Jacket Terbaik di Malaysia

6. Crown – Bio Foam Crown 58

Filter akuarium terbaik dan termurah pada yang satu ini sudah agak popular di kalangan pencinta akuarium.

Walaupun harganya berpatutan, iaitu sekitar RM 5.62, penapis ini didakwa menyediakan ciri pembersihan yang sangat berkesan.

Perbezaan yang menjadikan filter ini sangat unik ialah ia boleh dipasang di dalam akuarium secara langsung hanya dengan bantuan aerator.

Cara menggunakan filter ini juga sangat mudah, anda hanya perlu menyambungkannya secara langsung dengan aerator.

Crown Bio Foam Crown 58 menggunakan buih sebagai medium penapisan, menjadikannya lebih mudah untuk mengekalkan dan membersihkan.

7. Atman – New External Filter 

Ini adalah jenis filter unggul yang berharga dengan harga yang mahal RM 224.77. Filter ini terdiri daripada pelbagai media penapis dan strukturnya mempunyai dua susunan, supaya prestasi penapisannya sangat maksimum dan menjadi lebih unggul.

Filter luaran ini sangat sesuai untuk diletakkan di akuarium di dalam bilik atau ruang kerja kerana ia mempunyai reka bentuk yang tenang dan tenang.

Di samping itu, filter ini juga sangat mudah dibersihkan dan mempunyai ketahanan yang baik untuk digunakan dalam air tawar dan laut.

Jom Baca : 10 Kedai Pancing Ipoh Terbaik dan Murah

8. Canister – Marineland C360

Canister menyediakan media penapis akuarium terbaik dengan julat harga RM 56.19. Filter ini dikelaskan sebagai jenis penapis yang paling mahal berbanding beberapa jenama lain.

Walau bagaimanapun, kualiti yang dibentangkan oleh penapis ini bukan jenaka dan tentu saja ia dapat membersihkan akuarium anda secara optimum.

Filter ini adalah tiub dengan saiz yang agak besar jadi anda perlu menyediakan bahagian khas untuk memasangnya.

Filter yang satu ini agak popular dan sering digunakan oleh pencinta akuarium kerana ia mempunyai kualiti yang berkelayakan.

9. JEBO – 503 Waterfall Style Bio-Filter

Filter yang direka minimalis ini mempunyai bentuk yang kecil supaya ia tidak akan mengambil banyak ruang di akuarium. Penapis ini mempunyai penampilan telus menjadikannya lebih mudah bagi anda untuk memeriksa keadaan filter setiap masa.

Selain mudah dibersihkan, filter ini hanya memerlukan kuasa 6 watt yang cukup kecil untuk menarik pelepasan air sebanyak 580 liter sejam.

Dengan menggunakan filter ini, keselesaan anda akan lebih terjamin kerana bunyi enjin sangat tenang dan tahan lama.

Filter ini ini boleh digunakan untuk akuarium dengan air tawar atau laut.

Walau bagaimanapun, anda perlu menggantikan kartrij setiap bulan untuk mendapatkan prestasi penapisan yang lebih optimum. Harga jualan filter ini ini adalah sekitar RM 33.72.

10. ORCA – Undergravel Filter 75

Bukan sahaja ia dapat menyediakan penapisan biologi dan mekanikal yang mencukupi, tetapi filter ini juga dapat meningkatkan keindahan aquascape anda. Tidak hairanlah satu filter ini sangat popular di kalangan pencinta aquascape.

Anda boleh meletakkan filter ini di bahagian bawah akuarium supaya ia dapat bekerja dengan lebih optimum dan dapat mengekalkan keindahan akuarium.

Walau bagaimanapun, apa yang mesti diperhatikan ialah menyesuaikan saiz media penapisan kepada saiz akuarium yang anda miliki.

Di samping itu, anda harus terlebih dahulu meletakkan filter ini sebelum mengisi air. Jenis filter ini sememangnya sukar dibersihkan kerana anda perlu membersihkan akuarium. Filter ini dijual dengan harga RM 11.24.

Filter akuarium terbaik akan membantu anda mengekalkan kelangsungan ekosistem di akuarium. Filter adalah komponen akuarium yang mempunyai peranan yang sangat penting, untuk itu anda perlu berhati-hati dan berhati-hati apabila memilihnya.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment