[Best] Jenama Drive Shaft Terbaik & Paling Berkualiti

Admin Radarpena

Bercakap tentang pemacu roda di dalam kereta pastinya tidak boleh dipisahkan dari istilah Shaftterdapat perkara seperti axle shaft, propeller shaft, drive shaft.

Semua komponen dimasukkan ke dalam sistem power train kuasa atau pemindahan kuasa, dalam tulisan saya kali ini saya akan membincangkan makna drive shaft tetapi sebelum itu Sedikit saya membincangkan perbezaan antara tiga istilah walaupun kedua-duanya menggunakan perkataan “shaft” okay. Jom Mulakan!

Perbezaan antara Axle shaft, Drive shaft, dan Propeller shaft

Axle Shaft

Di atas adalah gambar axle shaft reka bentuk adalah ketidakupayaan tegar untuk fleksibel di hujung bulat terdapat lubang yang dipasang pada roda manakala hujung dipasang pada gandar, dipasang di dalam gandar belakang atau depan yang hampir semua digunakan dalam kenderaan komersial hari ini, fungsinya adalah untuk melepasi daya berputar dari gandar ke roda kanan kiri.

Propeller Shaft

Jika ini adalah propeller shaft, jika axle shaf meneruskan kuasa putar dari gandar ke roda, propeller shaft ini berfungsi untuk memajukan kuasa putar dari penghantaran atau memindahkan ke gandar, sama ada gandar depan atau belakang.

Reka bentuk pada akhir dibuat fleksibel kerana terdapat perubahan kedua-dua ke bawah dan sudah tentu ia boleh beralih ke belakang dan sebagainya, diperbuat daripada tiub keluli yang telah seimbang untuk meminimumkan getaran.

Drive shaft

Drive shaft hampir sama dengan axle shaft kedua-duanya melepasi putaran ke roda, perbezaannya ialah draft shaft ini direka secara fleksibel kerana terdapat perubahan dalam sudut pusingan dan juga boleh mengalihkan panjang pendek, kotak merah adalah sendi cv dan sendi tripod kotak hijau di dalamnya boleh beralih ke belakang dan sebagainya.

Sekarang anda tahu perbezaan antara menggunakan perkataan “shaft” dalam bentuk dan fungsi yang berbeza.

Kerana dalam catatan ini kita akan memberi tumpuan kepada membincangkan tentang draft shaft jadi jom kita teruskan.

Jom Baca : Cara Pasang Radio Kereta di Rumah dengan Betul


Fungsi Dan Bagaimana Drive Shaft Berfungsi

Fungsi Drive Shaft adalah dengan lembut melepasi putaran dari penghantaran atau transaxle ke roda.

Drive Shaft biasanya digunakan untuk kereta yang menggunakan pemacu depan.

Oleh kerana bahagian depan sudut roda boleh berubah apabila beralih, drive shaft direka untuk dapat memanjangkan dan memendekkan dan masih dapat berputar perlahan-lahan, anda mesti bergerak ke atas dan ke bawah kerana perubahan dalam kontur jalan, untuk itu berbanding dengan axle shaft, drive shaft mempunyai pembinaan yang lebih rumit, terdapat beberapa komponen di dalamnya yang berfungsi bersama- sama, mari kita teruskan di bawah.

Sekiranya keseluruhan gambar pembinaan drive shaft seperti sebelumnya (periksa gambar sebelum ini) maka biarkan saya lebih jelas.

Saya memberikan lakaran bagaimana jika drive shaft ini dibongkar, gambar di atas adalah reka bentuk drive shaft pada kenderaan Toyota Harrier atau Lexus RX 300 sama seperti contoh yang lebih kurang sama secara umum digunakan dalam kenderaan lain secara fungsi mungkin hanya bentuknya berbeza.

Saya memberikan bilangan setiap komponen utama dan kami akan menerangkan di bawah dengan lebih terperinci satu demi satu.

1. Tripod Joint

Komponen pertama ialah Tripod Joint, reka bentuknya ialah 3 roller bearing yang diikat bersama, roller bearing ini bertujuan untuk membolehkan shaft bergerak berulang-alik dan ke atas dan ke bawah di rumah bearing.

Dalam perpaduan bahagian ini dipanggil inboard joint assy. Ini adalah bahagian yang sering mengalami kerosakan apabila kenderaan telah lama digunakan kerana ia telah usang atau tersekat.

Biasanya apa yang rosak adalah tripod joint manakala rumah (housing) jarang mengalami kerosakan.

Untuk produk part genuine (original), anda biasanya perlu membeli satu set (tripod dan rumah) tetapi untuk produk selepas pasaran anda hanya boleh membeli sendi tripod.

2. Tripod Housing

Komponen ini adalah perumahan atau tempat tripod joint, di hujung shaft yang ditandakan dengan anak panah adalah tempat masuk ke transaxle di mana terdapat air mata atau jurang yang digunakan untuk mengunci, apabila memasang atau membongkar anda harus berhati-hati untuk tidak mencederakan seal drive shaft.

Jom Baca : [Mudah] Cara Pasang Tinted Kereta Sendiri | Semua Kereta!

3. Case Sub Assy Shaft Bearing

Untuk bahagian ini, sebenarnya tidak semua pembinaan drive shaft ada, komponen ini digunakan dalam kereta yang saiz drive shaft panjang atau biasanya dipasang di sebelah kanan, fungsinya adalah sebagai tumpuan panjang shaft dan mengurangkan daya inersia drive shaft untuk pergerakan yang lebih lancar, di tengah komponen ini adalah bearing yang dipasang melalui akhbar.

4. CV Joint (Constant Velocity)

Ini adalah bahagian utama drive shaft, namanya adalah sendi CV Joint (kotak dalam gambar) jenisnya adalah Rzeppa, orang bengkel biasanya memanggilnya dengan nama nikel atau tarik gandar dan beberapa istilah lain, secara umum pembinaan tidak boleh dibongkar kerana sangat tepat, terdapat bola keluli yang menjadi satu unit seperti dalam gambar di atas.

CV Joint mesti dapat bergerak bersama-sama dengan perubahan dalam sudut pusingan roda sambil terus berputar.

Bahagian ini dilincirkan oleh gris yang dibalut dengan ketat oleh penutup getah atau boot drive shaft.

Imej anak panah biru adalah shaft yang masuk ke dalam penghantaran dan anak panah merah terdapat gear lengan yang disambungkan ke hab roda depan yang diikat dengan kacang kunci dan ini adalah yang disambungkan ke roda depan.

Jom Baca : 13 Jenama Sport Rim Kereta Terbaik, Murah dan Berkualiti!

5. Boot Drive Shaft

Komponen seterusnya ialah penutup getah bearing drive shaft, setiap sisi mempunyai 2 bahagian, iaitu luar dan dalam, bentuknya berbeza dari dalam.

Perlu diketahui bahawa getah ini bukan getah dengan kualiti kasar selagi ia boleh pecah, boot drive shaft sangat kuat kerana ia mesti tahan haba, kalis air, keanjalan tinggi, getah ini melindungi bearing dari kotoran dari luar dan juga menghalang gris (pelincir) daripada melarikan diri untuk pelinciran maksimum.

Biasanya bersama-sama dengan penggunaan getah ini akan rosak pada mulanya dengan retak dan air mata, biasanya penggunaan antara 5-10 tahun akan rosak, harga getah ini agak mahal kerana ia adalah kualiti yang sangat baik yang asli, jika selagi ia pecah banyak menjual tiruan untuk beratus-ratus ribu, biasanya beberapa bulan telah rosak lagi.

Kesannya jika ini rosak dan sehingga pelincir minyak keluar maka bearing itu boleh rosak dan kos pembaikan jauh lebih besar daripada menggantikan getah ini, di samping itu, jika anda membeli getah asli ini, anda telah mendapat pelincir.

6. Shaft

Bahagian ini sebenarnya hanya shaft yang memasuki tripod joint, jika gambar dipanjangkan shaft ini menjadi satu dengan CV Joint.

7. Damper

Peredam ini digunakan untuk melembapkan getaran, diperbuat daripada getah yang dilekatkan pada batang utama. Jarang sekali perubahan bahagian ini di lapangan.

8. Pengunci Boot Drive Shaft

Model seperti gambar di atas adalah yang paling banyak digunakan, pengunci model sedemikian agak kuat, kerana ia tidak menggunakan skru.

Tetapi dalam akhbar di bahagian dalam kotak merak apabila kunci telah memasuki lubang, kelemahannya ialah model sedemikian hanya boleh guna, kerana apabila dibongkar ia biasanya akan rosak, kerana setiap pembelian boot drive shaft asal sentiasa pakej yang sama dengan kunci ini.

Jom Baca : Cara Pasang RFID di Cermin Kereta | Terkini

9. Seal Drive Shaft

Seal ini sebenarnya bukan sebahagian daripada bahagian drive shaft kerana ini masuk ke meterai transaxle, tetapi secara umum apabila membaiki drive shaft.

Seal ini diganti sebagai tambahan kepada ini adalah satu pekerjaan juga walaupun tidak ada kebocoran minyak, harga juga murah, untuk sisi kanan dan kiri, biasanya saiz yang berbeza, di luar dan dalam juga bentuk yang berbeza, ya, salah letak mesti bocor.

Di atas adalah beberapa bahagian utama dalam drive shaft, pengeluar yang berbeza mungkin mempunyai bentuk pembinaan yang berbeza tetapi secara umum jika anda sudah memahami bahagian-bahagian di atas, anda pasti akan memahami jika anda melihat asal-usul dalam bidang pelbagai jenama kereta, seterusnya kita akan membincangkan cara mengenal pasti kerosakan yang berlaku pada drive shaft ini jika anda pengguna kereta.


Gejala Drive Shaft Rosak

Oleh kerana drive shaft berfungsi secara berterusan selagi kereta ini digunakan dan kerana ini barang-barang yang dicipta oleh manusia, mesti ada masa apabila bahagian-bahagian drive shaft ini akan rosak.

Salah satu gejala kerosakan adalah penampilan bunyi semasa jalan raya, terutamanya jalan yang bergelombang, pada mulanya terdapat kerosakan pada bunyi “kletek-kletek” yang licin ketika menghidupkan ini adalah kerana terdapat perubahan sudut pada cv joint dari masa ke masa jika ia rosak lebih teruk bunyi akan menjadi lebih kuat apabila berpusing.

Apabila jalan lurus dan ada bunyi yang bersama-sama dengan putaran roda ini boleh berlaku disebabkan oleh bearing yang rosak, dan ia boleh menjadi sendi tripod yang telah rosak.

Untuk itu sebagai pengguna kenderaan kita mesti sensitif terhadap bunyi yang berdengkur daripada biasa, segera bawa ke kedai pembaikan dan angkat kereta untuk melihat semua keadaan di bahagian bawah sama ada terdapat gris atau pelincir keluar, periksa keadaan boot drive shaft secara umum jika ia mempunyai bunyi yang teruk, getah but ini telah koyak dan ini mesti diturunkan untuk dibaiki.

Jom Baca : Cara Pasang Relay Lampu Kereta & Motosikal dengan Betul!


Harga & Jenama Drive Shaft Terbaik

Drive shaft ini boleh menjadi komponen yang mahal di dalam kenderaan, kebanyakan pelanggan hari ini akan menukar satu set keseluruhan atau assy.

Setiap kereta atau pengeluar berbeza dari segi harga tetapi apa yang pasti ialah untuk satu set keseluruhan (satu sisi sahaja) harga melebihi rm1514,99

Dari pengalaman saya di Toyota, harga purata adalah rm1600 ke atas, saya tidak dapat memberikan pecahan harga setiap pengeluar kerana saya juga tidak mempunyai data senarai harga.

Bagi jenama drive shaft itu sendiri, tidak terlalu banyak, sebagai cadangan, anda boleh menggunakan jenama triton atau kanan soluna.

Jom Baca : Jangka Hayat Tayar Kereta yang Betul & Tandannya!


Cara Menjaga Drive Shaft

Ini adalah titik terakhir yang dapat saya sampaikan dalam artikel ini, setelah membaca dari awal, semoga rakan-rakan di sini akan tahu bagaimana selok-belok drive shaft di dalam kereta.

Setiap komponen pastinya mempunyai kaedah penyelenggaraan untuk mengelakkan kerosakan yang boleh membawa maut apabila berada di jalan raya.

Cara untuk mengekalkan komponen ini adalah dengan rutin melakukan pemeriksaan, apabila kereta itu dijalankan secara berkala mengangkatnya dan memeriksa sama ada terdapat kebocoran pelincir gris, pelincir di bahagian ini memang harus diganti secara berkala, mungkin selepas 3-4 tahun penggunaan, ia harus diganti atau ia boleh diganti setiap 40 ribu kilometer.

Penggantian boleh menggunakan pelincir yang dijual secara amnya di kedai-kedai bahagian supaya bearing di dalamnya tetap dilincirkan dengan baik untuk meminimumkan kerosakan yang lebih membawa maut, dan jangan lupa menggunakan komponen berkualiti tinggi untuk bahagian berprestasi tinggi seperti ini. Semoga bermanfaat.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment