[Terkini] 10 Cadangan Jenama Kereta Mewah Paling BEST

Admin Radarpena

Bukan rahsia lagi bahawa memiliki kereta mewah adalah simbol status dan kekayaan.

Ini terutama berlaku untuk anda yang suka dunia automotif, seperti kereta. Terdapat banyak nama kereta mewah yang perlu diketahui oleh anda terlebih dahulu.

Bagaimana tidak, memandu jenama kereta mewah adalah keseronokan bagi ramai orang.

Walau bagaimanapun, terdapat begitu banyak nama kereta mewah yang datang dari pelbagai bahagian dunia yang mungkin mengelirukan anda apabila anda ingin menyelidik.

1. Mercedes-Benz

Salah satu jenama kereta mahal yang sering disebut di kalangan pencinta automotif ialah Mercedes-Benz.

Syarikat automotif Jerman ini menjadi salah satu jenama yang terselamat dari awal tahun 1901 hingga sekarang oleh Daimler Motoren Gesellschaft. Menjadi pencipta kereta pertama di dunia yang terkenal setakat ini.

Selain menawarkan kemewahan, Mercedes-Benz menyediakan ciri-ciri teknologi dan keselamatan terperinci seperti itu. Tidak hairanlah ramai orang menyukai produk asal Jerman ini.

Sebagai contoh, Mercedes-Benz pernah mengeluarkan Mercedes-AMG GT yang memberikan inspirasi baru kepada dunia kereta sukan.

Dengan tudung memanjang yang besar dan kuasa kuda sebanyak 577, anda boleh memandu kereta ini dengan pantas.

Jom Baca : 5 Jenama Kereta Second Hand Resale Value Terbaik Malaysia

2. BMW

Selain Mercedes-Benz, satu lagi jenama yang termasuk dalam senarai jenama kereta mewah di malaysia ialah BMW. BMW adalah syarikat automotif Jerman yang menghasilkan kereta dan motosikal.

Penamaan Bavarian Motor Works bermaksud pada asalnya diasaskan oleh Franz Josef Popp pada tahun 1916. Di Malaysia, BMW adalah salah satu prima donnas kerana ia menggabungkan kemewahan dengan reka bentuk yang tidak ketinggalan zaman.

Dari masa ke masa, produk BMW, walaupun di Malaysia, menawarkan kereta berkualiti, baik dari pedalaman dan luaran. Oleh itu, anda boleh memilih BMW sebagai pertimbangan apabila membeli kereta mewah.

3. Aston Martin

Bukan sahaja Jerman, tetapi British tidak kurang berdaya saing dalam mencipta kereta mewah, seperti Aston Martin. Syarikat kereta yang diasaskan oleh Lionel Martin dan Robert Bamford pada asalnya bertujuan untuk memenuhi keperluan perang dunia.

Secara beransur-ansur, Aston Martin menyertai David Brown dan mula dipasarkan sebagai kereta sukan. Kemasyhuran jenama mewah ini memuncak apabila Aston Martin digunakan dalam beberapa filem James Bond.

Selepas itu, Aston Martin memeterai perkongsian dengan satu siri pengeluar kereta mewah lain, seperti Daimler AG. Akibatnya, kedua-dua nama kereta mewah ini mencipta kereta berteknologi tinggi yang abadi.

Jom Baca : Cara Pasang RFID di Cermin Kereta | Terkini

4. Jaguar

Sama seperti Aston Martin, Jaguar telah menjadi pengeluar kereta British sejak tahun 1922. Walau bagaimanapun, BMW akhirnya dibeli oleh Tata Motors pada tahun 2008 dan masih dikenali sebagai pengeluar kereta sport mewah.

Sebelum ini, Jaguar dikenali sebagai Swallow Sidecar Company dan menghasilkan motosikal sidecar, serta badan kereta penumpang. Selepas perniagaan berkembang dan boleh membuat keseluruhan kereta, harga Jaguar mula meningkat sehingga berbilion rupiah, seperti Jaguar XE atau Jaguar F-PACE.

5. Bentley

Bentley atau Bentley Motors Limited termasuk dalam barisan nama kereta mewah British yang telah memenangi banyak anugerah. Sebabnya, Walter Owen sebagai pemilik syarikat automotif ini mengutamakan kemewahan dan keselesaan.

Bukan itu sahaja, beberapa produk supercar yang hadir, seperti Bentley Continental Supersports, menawarkan kereta dengan bahan api mesra alam.

Sementara itu, anda boleh melihat beberapa model Bentley yang dipasarkan di Malaysia, seperti Bentley Mulsanne dan Bentley Bentayga.

Jom Baca : 15 Logo Jenama Kereta Terkemuka di Malaysia dan Dunia!

6. McLaren

Senarai nama kereta mewah tidak akan lengkap jika ia tidak mengenali McLaren. McLaren menjadi syarikat automotif yang menghasilkan Formula 1 (F1) Roadcar dan ditubuhkan pada tahun 1990.

Kereta itu, yang menjadi yang pertama muncul dalam F1 dan siri perlumbaan lain, dikenali sebagai kereta palig pantas. Sebabnya, sebilangan produk McLaren boleh mengeluarkan 592 kuasa kuda dan tork maksimum 620 km.

7. Ferrari

Apabila menyebut perkataan Formula 1, Ferrari sememangnya salah satu prima donnas kereta mewah yang sering digunakan dalam siri perlumbaan ini. Jenama Itali ini mempersembahkan kereta berprestasi tinggi dengan dalaman yang semakin klasik.

Walaupun dikenali sebagai kereta lumba, Ferrari juga menghasilkan kereta yang boleh dipandu di jalan biasa, seperti Ferrari 275 GTB/C. Sehingga kini, hanya PT Citra Langgeng Otomotif yang menjual kereta ini di Malaysia.

Jom Baca : 10 Cadangan Jenama Tinted Kereta Terbaik & Paling Best

8. Hummer

Bagi anda yang ingin mempunyai kereta mewah dengan kapasiti penumpang yang banyak, Hummer boleh menjadi pertimbangan anda. Kereta yang dihasilkan oleh AM General Amerika Syarikat agak terkenal di Malaysia kerana ia kelihatan dashing apabila dibawa.

Selain menunjukkan rupa yang menawan, anda boleh meneroka jalan-jalan sukar dengan Hummer. Sebabnya, kereta ini mempunyai reka bentuk dan bahan yang jarang digunakan dalam kereta biasa.

Inilah sebab mengapa Hummer jatuh ke dalam kategori nama kereta mewah yang beredar di kalangan pencinta automotif.

9. Lexus

Seperti namanya, Lexus menawarkan mewah aka mewah untuk penggunanya. Jika jenama lain datang dari Eropah atau AS, Lexus adalah sebahagian daripada Toyota Motor Corporation dari Jepun.

Kereta mewah ini muncul terima kasih kepada juruteknik dari Toyota yang ingin menghasilkan sedan yang kelihatan mewah dengan ciri-ciri canggih.

Hasilnya, mereka menghasilkan Lexus LS 400 yang diperkenalkan di American International Auto Show pada tahun 1989.

Seiring dengan perkembangan sasaran teknologi dan pemasaran, Lexus telah berjaya mengembangkan jualannya ke pelbagai negara, termasuk Malaysia. anda boleh menikmati pelbagai jenis Lexus, seperti Lexus RM dan Lexus GC.

Jom Baca : [Terkini] Kos Buat Garaj Kereta Murah di Malaysia

10. Porsche

Salah satu kereta mewah yang dianggap jenama paling mahal di dunia ialah Porsche. Kereta ini, yang termasuk dalam kelas Ferrari dan Lamborghini, dipasarkan oleh Kumpulan Eurokars.

Anda boleh memanfaatkan kereta ini jika anda ingin mendapatkan kemewahan yang dilengkapi dengan ciri-ciri keselesaan, serta kelajuan tinggi.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment