10 Jenama Multivitamin Terbaik di Malaysia Terkini

Admin Radarpena

Mengambil multivitamin akan membantu memenuhi keperluan vitamin harian, supaya fungsi badan dapat dikekalkan.

Apabila badan kekurangan vitamin, daya tahan akan berkurangan, serta fungsi badan. Jadi, kita menjadi sakit dengan lebih mudah.

Apabila memilih multivitamin terbaik, anda perlu memberi perhatian kepada kandungannya dan menyesuaikannya dengan keperluan anda. Kerana tidak semua multivitamin mengandungi bahan-bahan yang sama.

Jenis vitamin yang terkandung dalam makanan tambahan boleh menjadi sangat pelbagai, mulai dari vitamin C, A, D, E, B kompleks, kepada mineral seperti kalsium, besi, dan magnesium.

Apabila mengambil multivitamin, pastikan anda mengikuti cadangan dos pada pakej supaya anda tidak keterlaluan pada vitamin.

Cadangan Multivitamin Terbaik Malaysia

Beberapa cadangan untuk multivitamin terbaik di malaysia untuk meningkatkan kesihatan badan termasuk:

1. CDR

CDR tablet Effervecent adalah salah satu cara menikmati multivitamin yang menyegarkan, terutamanya kerana rasa sitrus.

Bukan sahaja lazat untuk diminum, multivitamin ini juga akan menyumbang vitamin B6, vitamin C, dan vitamin D.

CDR juga mengandungi kalsium yang sangat penting untuk pertumbuhan tulang dan gigi.

Jom Baca : 7 Jenama Tuala Wanita Terbaik untuk Kesihatan

2. Redoxon Fortimun FF

Redoxon Fortimun effervescent tablet boleh membantu memenuhi keperluan vitamin dan mineral untuk mengekalkan daya tahan, supaya risiko penyakit dapat dikurangkan.

Sesetengah vitamin yang terkandung di dalamnya adalah vitamin A, D, E, B12, dan C.

Sebagai tambahan kepada vitamin, mineral yang sihat seperti besi dan zink juga akan diperolehi daripada penggunaan multivitamin ini.

3. Blackmores Multivitamin + Body Shield

Blackmores Multivitamin + Body Shield adalah gabungan vitamin, mineral dan antioksidan herba yang boleh membantu menangkis radikal bebas.

Multivitamin terbaik untuk wanita malaysia ini juga mengandungi ekstrak biji anggur dan selenium.

Bahan-bahan antioksidan ini akan membantu mengurangkan risiko kerosakan sel akibat radikal bebas.

Apabila sel-sel dalam badan rosak, risiko kemunculan penyakit dari yang ringan seperti selsema kepada yang teruk seperti kanser, akan meningkat.

Jom Baca : [Penting] Cara Guna Pregnant Test dengan Betul

4. Youvit Multivitamin Gummy

Youvit Gummy Multivitamin adalah jenama multivitamin terbaik di malaysia yang boleh didapati dalam bentuk gula-gula kunyah dengan pelbagai perisa buah-buahan.

Untuk jenis dewasa, multivitamin ini boleh dimakan dari umur 16 tahun dan ke atas.

Kandungan 10 vitamin, seperti vitamin A, B kompleks, C, D dan mineral yang penting kepada tubuh dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan harian tubuh, supaya fungsi organ dapat berjalan secara normal.

Manfaat lain yang anda boleh dapatkan melalui Youvit Multivitamin Gummy adalah meningkatkan daya tahan dan lebih banyak tenaga semasa aktiviti.

Multivitamin ini boleh dimakan oleh sesiapa sahaja, terutamanya anda yang jarang makan sayur-sayuran dan buah-buahan, mempunyai aktiviti harian yang padat, kekuningan dan mudah patah kuku, dan sistem imun mereka sering berkurangan.

5. Renovit

Renovit adalah multivitamin yang boleh dimakan oleh hampir mana-mana umur dari pertumbuhan ke usia tua.

Renovit juga dimasukkan sebagai salah satu vitamin untuk wanita hamil dan menyusu yang baik untuk memenuhi keperluan harian vitamin dan mineral.

Renovit mengandungi vitamin A, B kompleks, C, E, asid folik, biotin, kalsium, selenium, untuk besi. Kesemuanya adalah penting untuk memastikan fungsi badan berjalan dengan sempurna.

Pastikan anda mematuhi peraturan penggunaan yang disenaraikan pada pembungkusan untuk mengelakkan risiko kesan sampingan yang mungkin muncul, seperti hipervitaminosis.

6. Fatigon Multivitamin

Fatigon Multivitamin mengandungi vitamin B1, B6, B12, E, serta mineral magnesium Aspartate dan kalium Aspartate.

Kesemua mereka adalah pengambilan penting untuk mengekalkan keadaan badan.

Vitamin B yang terdapat di dalamnya, boleh membantu proses metabolik dan mengekalkan kesihatan saraf, manakala kalium dan magnesium aspartat secara khusus boleh mencegah dan merawat sakit otot dan kekakuan.

Multivitamin terbaik untuk lelaki ini sesuai untuk anda yang sering tingle atau kekejangan. Kerana ia adalah tanda, ada kemungkinan terdapat gangguan dalam sistem saraf periferi.

Jom Baca : TOP 10 Jenama Probiotik Yang Bagus Pengiktirafan KKM

7. Natural Factors

Natural Factors – Hi Potency Multivitamins boleh membantu meningkatkan sistem imun badan walaupun aktiviti sibuk.

Kandungan vitamin B kompleks, vitamin C, dan besi di dalamnya adalah tinggi, supaya selain dapat melindungi daripada pencabar fizikal, multivitamain ini juga boleh melawan kesan buruk tekanan.

Natural Factors – Hi Potency Mulivitamin adalah selamat untuk kegunaan harian kerana ia tidak mengandungi pengawet, pewarna, dan pemanis tiruan. Pengambilan ini juga selamat untuk dimakan oleh vegetarian, anda tahu.

8. Pharmaton Formula

Formula Pharmaton adalah multivitamin yang diperkaya dengan vitamin A, vitamin B kompleks, vitamin C, vitamin D, vitamin E, nikotinamida, kalsium dan kalium. Multivitamin ini juga mengandungi jus ginseng G115 semulajadi.

Semua bahan-bahan ini membuat formula Pharmaton berkesan untuk meningkatkan tenaga, terutamanya apabila anda pulih dari penyakit atau selepas operasi.

Vitamin dan mineral yang lengkap juga akan memastikan badan aktif dan bertenaga walaupun aktiviti menjadi padat.

9. Supravit

Supravit adalah salah satu multivitamin terbaik kerana ia mengandungi pelbagai vitamin yang boleh membantu meningkatkan daya tahan, memenuhi keseimbangan nutrien, sambil mengekalkan daya hidup stamina.

Antara bahan-bahan yang sihat di dalamnya termasuk vitamin A, D, B kompleks, C, E, dan folat.

Selain vitamin, Supravit juga mengandungi mineral seperti magnesium, zink, natrium, dan kalium.

Apabila memakannya, pastikan anda mengikuti cadangan dos yang disenaraikan pada pakej.

Kerana jika berlebihan, akan ada risiko kesan sampingan yang dialami, iaitu cirit-birit.

Jom Baca : 13 Senarai Susu Untuk Ibu Mengandung Terbaik dan Murah!

10. Enervon-C

Seperti namanya, Enervon-C mengandungi vitamin C yang berguna dalam mengekalkan imuniti.

Bukan itu sahaja, multivitamin terbaik di farmasi ini juga mengandungi vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin B12, vitamin D, Niacinamide, dan kalsium pantothenate.

Di samping mengekalkan daya tahan, Enervon-C juga berfungsi untuk membantu memulihkan keadaan badan selepas sakit.

Baca Pula

Leave a Comment