[Terkini] Kos Servis Aircond Kereta di Malaysia

Admin Radarpena

Memandangkan penyaman udara adalah bahagian penting dalam kereta, anda perlu menjaga komponen ini secara berkala.

Ini supaya anda dapat mengesan masalah yang mungkin timbul lebih awal supaya kos pembaikan dikurangkan dan kerosakan tidak teruk.

Penyelenggaraan penyaman udara biasanya dijalankan apabila kereta menjalani perkhidmatan dengan perbatuan lebih dari 10 ribu hingga 20 ribu kilometer.

Sekiranya anda tinggal atau sering memandu di jalan yang sesak, kereta perlu dibawa ke kedai pembaikan apabila mencapai nombor tersebut. Ini patut dilakukan walaupun kereta anda tidak berumur satu tahun, anda tahu.

Di samping itu, terdapat jenis penyelenggaraan kereta lain yang biasanya dijalankan sekali dalam dua tahun. Jenis ini cenderung lebih mendalam kerana ia melibatkan penyelenggaraan kondensor, compressor, dan evaporator.

Tetapi anda tidak perlu risau tentang harga perkhidmatan penghawa dingin kereta anda, berikut adalah senarai anggaran kos penyelenggaraan penghawa dingin kereta yang dilakukan secara berkala.

Senarai Kos Servis Aircond Kereta

KerosakanKos
CompressorRM300 – RM2000
CondenserRM300 – RM2000
Cooling CoilRM250 – RM1000
Servis FlushingRM120 – RM500

NOTA : RM Harga bergantung pada model kereta anda. Harga juga bergantung pada keluaran parts tersebut. ORIGINAL @ OEM

Sekiranya perkakasan system aircond berada didalam keadaan baik, cuma pembersihan habuk-habuk dan tambahan gas yang sudah berkurangan kos nya antara RM30 – RM80, bergantung pada kedai pembaikan aircond dan harga semasa barang mentah.

Harga yang di beri ini merupakan anggaran, dan harga ini adalah lebih kurang sama dengan mana-mana negeri di dalam semenanjung Malaysia.

Jom Baca : 10 Jenama Bateri Kereta Terbaik, Berkualiti & Tahan Lama

Itulah anggaran kos perkhidmatan penyaman udara kereta berdasarkan kerosakan.

Jika anda mengalami mana-mana masalah ini, segera bawa kereta ke kedai pembaikan terdekat yang dibenarkan.

Dengan cara itu, kerosakan yang lebih teruk dapat dielakkan dan tidak banyak kos.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment