[Terkini] 10 Jenama Mesin Fotostat Terbaik & Berkualiti

Admin Radarpena

Dunia teknologi telah berkembang dengan pesat. Pada masa lalu, apabila orang ingin menduplikasi sejumlah besar dokumen, mereka terpaksa melakukannya secara manual.

Tetapi sejak beberapa dekad yang lalu, aktiviti sedemikian boleh dijalankan dengan lebih mudah, iaitu, tepat selepas fotostat dicipta.

Seperti yang telah disebutkan, fotostat boleh menduplikasi pelbagai jenis dokumen dengan lebih mudah.

Peranti elektronik ini sering dijumpai di kawasan pejabat, institusi pendidikan seperti sekolah dan kampus, serta bidang kerja lain yang sering menangani hal-hal pentadbiran.

Terdapat pelbagai jenama fotostat dengan kelebihan dan spesifikasi mereka sendiri.

Untuk membantu anda memilih mesin fotostat yang sesuai, sama ada untuk tujuan dokumen pejabat atau perniagaan, di sini radarpena membentangkan 10 cadangan jenama mesin fotostat terbaik di Malaysia.

1. Brother DCP-L2540DW

Tidak mempunyai ruang yang cukup untuk menyimpan mesin fotostat anda?

Pilih sahaja fotostat mini seperti Brother DCP-L2540DW. Fotostat ini direka dengan badan mini supaya ia tidak mengambil banyak ruang.

Selain mempunyai fitur percetakan dua muka, fitur ADF juga dibenamkan untuk membaca 35 helai dokumen supaya anda tidak mengganggu memasukkan kertas satu demi satu. Input adalah optimum untuk meminimumkan kemungkinan kesesakan kertas.

Kualiti dokumen yang digandakan oleh Brother DCP-L2540DW tidak kurang baiknya.

Fotostat ini boleh menduplikasi dokumen dengan resolusi 600 x 600 dpi.

Manakala resolusi hasil yang dicetak boleh mencapai 2400 x 600 dpi. Peranti ini juga menyokong sambungan USB 2.0 dan Ethernet Berkelajuan Tinggi.

Dengan pelbagai fitur dan keupayaan ini, Brother DCP-L2540DW boleh menjadi salah satu pilihan fotostat yang boleh anda beli.

Jom Baca : 10 Jenama Drone Terbaik dengan Kualiti 4K hingga 8K


2. Samsung M2885FW

Kelajuan cetakan itu sendiri mencapai 28 helai seminit, dengan resolusi cetakan yang juga sangat mampu 4800×600 dpi.

Anda juga akan dimanjakan dengan kemudahan Wi-Fi yang dapat memudahkan anda menghantar dokumen dari pelbagai peranti.

Di samping itu, peranti ini juga menyokong proses mencetak dokumen dari telefon bimbit yang sudah mempunyai fitur NFC (Near fieldmunication).

Mesin salin ini pada masa yang sama dilengkapi dengan penarik kertas ADF / automatik di bahagian atas yang dapat memudahkan pengguna menduplikasi dokumen dalam kuantiti yang banyak.

Samsung M2885FW sesuai untuk perniagaan kecil dan sederhana dengan jumlah salinan sekitar 10,000 keping sebulan.


3. Fuji Xerox DCSC 2022

Fuji Xerox DSC 2022 nampaknya menjadi salah satu kemuncak bagi pengguna yang mahukan fotostat dinamik.

Perkara di sini adalah fotostat yang boleh mencetak sejumlah besar dokumen warna dengan jenis kertas yang sangat pelbagai. Dari saiz A4 hingga A3 dengan ketebalan sehingga 216 gram.

Kelajuan percetakannya mencapai 20 helai seminit, kedua-duanya untuk dokumen yang berwarna dan hitam dan putih.

Bagi kelajuan pengimbasan atau pengimbasan ia mencapai 27 helai seminit. Resolusi cetakan itu sendiri adalah pada 1200 x 2400 dpi.

Satu perkara yang perlu diperhatikan mengenai Fuji Xerox DSC 2022 ialah tanda harganya agak tinggi.

Berat peranti juga agak berat, mencapai 163kg. Walaupun begitu, cetakan yang dihasilkan adalah berkualiti tinggi, jelas dan tajam. Oleh itu, mesin salin ini sesuai digunakan untuk pejabat sebahagian besarnya.

Jom Baca : 10 Jenama Mesin Potong Rumput Terbaik Malaysia


4. Kyocera FS 1120

Kyocera FS 1120 mempunyai keupayaan pelbagai fungsi dalam tanda harga yang agak berpatutan.

Mesin ini dapat mencetak, mengimbas, dan menghantar dokumen faks. Saiznya agak padat dengan dimensi 390mm x 361mm x 362mm. Berat itu sendiri ialah 44kg.

Fotostat ini telah direka sedemikian rupa untuk menduplikasi dokumen dengan saiz A4.

Kualiti cetakan juga tajam terima kasih kepada ketepatan penggunaan dakwat laser.

Kelajuan percetakan peranti ini mencapai 20 keping seminit. Manakala saiz kertas yang boleh dicetak oleh Kyocera FS 1120 adalah folio. Peranti ini sesuai untuk fotokopi dan perniagaan pejabat.


5. Canon IR 1435

Canon IR 1435 adalah mesin salin pelbagai fungsi yang boleh anda gunakan untuk pelbagai keperluan, mulai dari salinan, cetakan, hingga imbasan.

Malah fitur imbasan berwarna menggunakan sambungan USB. Apabila bercakap tentang kelajuan, mesin ini mempunyai kelajuan sehingga 35 helai seminit dalam dakwat hitam dan putih, dengan saiz kertas maksimum A4.

Dimensi fotostat ini sendiri adalah pada 422.5mm x 545mm x 457mm. Manakala beratnya sekitar 22.34kg.

Dengan dimensi yang tidak terlalu besar dan agak ringan, peranti ini ialah pilihan yang tepat untuk Small Office dan Home Office.

Jom Baca : 8 Jenama Barang Elektrik Terbaik dan Terbesar di Dunia


6. Sharp AR-6020

Mempunyai mesin yang boleh digunakan secara pelbagai fungsi memberikan kelebihannya sendiri.

Selain dapat menjimatkan kos, ia juga dapat meningkatkan produktiviti dan kecekapan.

Begitu juga dengan pelbagai fungsi Sharp AR-6020, anda boleh menggunakannya untuk salinan fotokopi, imbasan, dan cetakan dalam warna hitam dan putih dengan kualiti yang mengagumkan.

Untuk mencetak, anda hanya perlu 1 minit untuk mencetak 20 halaman. Saiz kertas percetakan sendiri minimum ialah kertas A5.

Manakala saiz maksimum kertas yang boleh dicetak oleh fotostat ini ialah kertas jenis A3.

Mengenai dimensinya, peranti ini mempunyai saiz 599 x 612 x 511 mm. Berat Sharp AR-6020 itu sendiri berkisar antara 27.2 kg.

Satu perkara yang perlu diperhatikan mengenai peranti ini ialah penggunaan kuasa elektriknya. Sharp AR-6020 boleh menggunakan penggunaan kuasa elektrik maksimum 1.2kW semasa beroperasi.


7. Kyocera Ecosys M2540DN

Kyocera Ecosys M254DN adalah salah satu fotostat yang mesti anda pertimbangkan jika anda ingin memulakan perniagaan menyalin.

Sebagai pemula, produk ini sesuai kerana kecekapan dan kemudahan operasinya. Barisan dokumen fotokopi juga boleh dijalin dengan kemas.

Terima kasih kepada teknologi laser Kyocera Ecosys, anda boleh menghasilkan cetakan yang jelas dan tajam dengan resolusi sehingga 1200 dpi.

Selain itu, peranti ini juga boleh menduplikasi dokumen dalam masa yang cepat. Dalam masa satu minit, fotostat ini boleh menggandakan kira-kira 40 kertas A4.

Seperti peranti elektronik lain, Kyocera Ecosys M254DN juga memerlukan bekalan elektrik untuk beroperasi.

Apabila digunakan untuk menduplikasi atau mencetak dokumen, Kyocera Ecosys M254DN akan menggunakan penggunaan kuasa elektrik sebanyak 661 W.

Walaupun apabila tidak digunakan tetapi dalam mod kuasa, penggunaan elektrik ialah 21 W. Manakala apabila dalam mod tidur, mesin salin ini akan menyedut hanya 1 W kuasa.


8. Ricoh MP 2014 D

Masalah kuasa sememangnya salah satu perkara yang menjadi kebimbangan ketika membeli mesin fotostat. Walau bagaimanapun, semua itu anda tidak perlu risau untuk menggunakan Ricoh MP 2014 D. Terdapat mod tidur dan fitur penjimatan tenaga yang tertanam dalam fotostat ini. 

Mengenai spesifikasi, Ricoh MP 2014 D boleh menggandakan 20 kertas setiap minit. fotostat ini boleh menduplikasi sehingga 99 kertas dalam satu proses. Resolusi cetakan kertas pendua mencapai 660 dpi. Manakala kertas yang boleh dicetak adalah maksimum saiz A3.

Dimensi fotostat ini sendiri ialah 587 x 581 x 537 mm. Beratnya berkisar pada angka 60, 000 gram. Dengan saiz yang tidak terlalu besar, mesin salin ini sangat sesuai digunakan di tempat yang tidak mempunyai ruang yang terlalu besar.

Di samping itu, terima kasih kepada penggunaan kuasa yang cekap, Ricoh MP 2014 D dapat membantu anda meminimumkan kos operasi.


9. Fuji Xerox DCS 2320

Fuji Xerox adalah pilihan yang tepat bagi anda yang mencari mesin salin untuk bekalan pejabat.

Sebabnya, fotostat ini mampu mencetak sebanyak 25 halaman seminit. Di samping itu, peranti ini telah direka dengan prestasi yang mantap dan dapat memproses dokumen secara optimum, cepat dan cekap.

Operasi ini juga tidak rumit, dengan butang yang jelas. Satu siri ciri-ciri ini jelas dapat meningkatkan produktiviti dan kecekapan kerja. Resolusi cetakan itu sendiri mencapai 600 x 600 dpi.

Fuji Xerox juga menyokong menduplikasi dokumen dengan jenis dan saiz kertas A3.


10. Konica Minolta Bizhub 164

Bagi perintis perniagaan kecil dan sederhana yang melibatkan fotostat untuk perniagaan, anda boleh memasukkan Konica Minolta Bizhub 164 ke dalam senarai membeli-belah anda.

Fotostat pelbagai fungsi ini mampu fotokopi sehingga dokumen bersaiz A3 pada kelajuan sehingga 16 muka surat seminit.

Di samping itu, mesin ini dilengkapi dengan Simitri HD Polymerised Toner yang mampu menghasilkan cetakan berkualiti.

Konica Minolta Bizhub 164 juga dilengkapi dengan pelbagai fitur penjimatan tenaga.

Oleh itu, peranti ini boleh menjadi penyelesaian bagi sesiapa sahaja yang ingin menjimatkan kos operasi.

Mod Stand-by dan Sleep membantu menjimatkan kuasa apabila mesin tidak digunakan tetapi boleh berfungsi dengan cepat tanpa perlu bermula dari awal.

Bukan itu sahaja, mesin fotostat ini juga boleh digunakan untuk menyalin Kad PENGENALAN. Sekali lagi, ini akan membantu anda meminimumkan kos operasi.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment