Tiada Riba! 5 Pelaburan Patuh Syariah Terbaik di Malaysia

Admin Radarpena October 12, 2022

Pelaburan syariah merupakan pelaburan yang dibuat dengan garis panduan mengenai nilai-nilai Islam dan tidak melanggar ajaran agama Islam.

Beberapa manfaat pelaburan Syariah tidak mengamalkan riba, risiko cenderung kecil kerana mereka mengutamakan prinsip persaudaraan, dan faedahnya bukan sahaja dirasakan oleh pelanggan, tetapi juga untuk orang lain.

Jadi, apakah jenis pelaburan patuh syariah terbaik untuk dipilih? Jom lihat maklumat berikut!

1. Dana Amanah

Salah satu jenis pelaburan unit amanah terbaik yang sering digunakan atau dipilih oleh rakyat malaysia ialah Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB).

Ia adalah produk simpanan bertempoh yang disediakan oleh banyak bank di Malaysia dan mekaniknya hampir sama dengan deposit konvensional.

Sistem ini ialah anda menyimpan dana, maka bank menguruskannya, sehingga tarikh akhir yang telah dirundingkan bersama oleh bank dan anda sebagai pelanggan.

Kemudian anda juga akan mendapat keuntungan setiap bulan dari jumlah peratusan yang telah dibincangkan sebelum ini.

Jika deposit konvensional menggunakan sistem faedah, maka deposit syariah menggunakan sistem perkongsian keuntungan daripada pelaburan ke dalam produk perniagaan halal.

2. Pelaburan Emas Syariah

Pelaburan unit trust terbaik di malaysia yang juga tidak kurang menguntungkan ialah emas.

Bagi pemula, produk ini juga boleh menjadi pilihan.

Biasanya jenis pelaburan ini boleh meningkat setiap tahun, ia boleh ditunaikan dengan mudah, modal yang diperlukan tidak terlalu besar, dan ia dilakukan dengan cara yang mudah, iaitu di Pegadaian, bank Islam, kedai emas rasmi, dan juga boleh dilakukan secara digital.

Salah satu syarat yang dikenakan ialah tidak menggunakan skim ponzi dan emas yang dilaburkan adalah benar-benar nyata.

Jom Baca : 5 Pelaburan Emas Terbaik di Malaysia & DiPercayai!

3. Saham Patuh Syariah

Apa yang dimaksudkan dengan saham syariah ialah sekuriti yang melaksanakan konsep penyertaan modal dengan menguatkuasakan sistem perkongsian keuntungan perniagaan yang produk dan mekanismenya tidak melanggar nilai-nilai yang dipegang dalam sistem syariah.

Syarikat-syarikat yang terlibat dalam perbankan konvensional yang memberikan faedah, pengeluar makanan haram, alkohol, rokok, serta syarikat yang mempunyai pinjaman yang mengandungi riba tidak termasuk dalam kriteria saham syariah.

Secara praktiknya, syariat syariah juga diselia oleh Lembaga Pengelola Syariah, bagi memastikan aktiviti syarikat terus menguatkuasakan nilai-nilai syariah.

4. Pelaburan Hartanah

Hartanah seperti pangsapuri, rumah, atau kondominium juga merupakan antara pilihan pelaburan Islam terbaik.

Beberapa faedah termasuk risiko rendah, nilai jualan yang semakin meningkat, dan jika harta itu disewa atau dikontrak pemilik boleh memperoleh pendapatan yang stabil.

Jom Baca : 10 Pelaburan Terbaik di Malaysia untuk Milenial!

5. Pelaburan P2P Lending Syariah

Akhir sekali, pelaburan Islamik terbaik ialah Peer to Peer Lending yang kini semakin meningkat.

Konsep Pinjaman P2P adalah pembiayaan yang boleh menghubungkan pemberi pinjaman dengan mereka yang mencari pinjaman.

Secara praktiknya, P2P kini boleh didapati dalam jenis syariah di mana pembiayaan yang digunakan adalah bertujuan untuk aktiviti-aktiviti yang tidak melanggar nilai-nilai syariah, contohnya menyediakan modal untuk perniagaan.

Bagaimanakah terdapat beberapa bukan pilihan pelaburan syariah terbaik di Malaysia? Semoga berguna, terimakasih.

Leave a Comment

Artikel Terkait