8 Cara Dapatkan Penyata Bank / Statement Bank Malaysia

Ramai orang ingat kalau nak penyata bank kena pergi ke bank baru boleh dapatkannya.

Korang boleh je buat macam tu, kalau sanggup beratur lama dan terdedah dengan risiko Covid19 lah. Sebenarnya nak dapatkan penyata bank boleh buat dekat rumah sendiri je.

Dekat bawah ni dikongsikan cara-cara untuk print atau save ke telefon atau komputer penyata bank untuk beberapa bank

1. Cara Dapatkan Penyata Bank Islam

Disini terdapat 3 cara untuk mendapatkan penyata bank, namun sebelum itu anda sudah harus daftar bank islam terlebih dahulu, berikut cara semak penyata bank islam

Semakan Penyata Bank Islam Online

Berikut adalah cara-cara untuk mendapatkan penyata bank islam secara atas talian (online).

  1. Klik link https://www.bankislam.biz/
  2. Klik INTERNET BANKING LOGIN
  3. Masukkan USER ID dan PASSWORD Anda.
  4. Klik My Accounts.
  5. Pilih E-Statement > Download.
  6. Pilih Account/Card.
  7. Pilih bulan penyata yang ingin di Muat turun (Download).
  8. Klik Buka (Open) untuk melihat penyata.
  9. Klik Simpan (Save) untuk simpan penyata bank.

Baca Juga : Cara Topup NJOI Astro : Melalui √ Maybank2u, √ CIMBClicks √ Online

Cara Cetak Penyata Bank Islam Melalui ATM

Bagi pemengang akaun yang tidak mengetahui cara untuk mencetak penyata bank, anda boleh ikuti langkah-langkah di bawah ini.

  1. Masukkan kad ATM Bank Islam
  2. Pilih Bahasa Melayu
  3. Masukkan PIN ATM Bank Islam Anda, pilih Teruskan
  4. Pilih Bank Islam
  5. Pilih Khidmat Penyata
  6. Pilih Penyata Mini
  7. Pilih Cetak
  8. Sila ambil penyata mini yang keluar pada mesin ATM

Catatan : Walaupun penyata mini ini boleh di cetak di mesin ATM, namun ianya hanya boleh dicetak sehingga 7 transaksi sahaja.

Cara Dapatkan Penyata Bank di Cawangan Bank Islam

Untuk mendapatkan penyata bank, anda hanya perlu pergi ke cawangan Bank Islam berdekatan dengan membawa beberapa dokumen seperti:

  1. Buku simpanan / buku bank
  2. IC / Kad Pengenalan
  3. Kad debit Bank Islam

Apabila tiba di cawangan bank yang berdekatan, beritahu pegawai bank bahawa anda ingin cetak penyata bank.


2. Cara Dapatkan Penyata Bank CIMB Online

Sebelum anda melakukan cara semak penyata bank Cimb, anda harus sudah punya akaun cimb, apabila belum sila daftar akaun cimb terlebih dahulu.

Bagi Anda yang ingin mendapatkan penyata bank CIMB secara online, boleh gunakan internet banking CIMB Clicks.

Berikut langkah-langkah untuk print penyata bank CIMB melalui CIMB Clicks.

  1. Log masuk CIMB Clicks
  2. Pilih My Accounts > Account Type SA PASSBOOK/ECOSAVE SA-i
  3. Klik 3 tanda bertitik, pilih View/Download eStatement
  4. Pilih bulan yang ingin Anda lihat, klik Search
  5. Download penyata

Baca Juga : 3 Cara Semak Baki Akaun Affin Bank Online AffinOnline Terkini


3. Cara Dapatkan Penyata Bank Maybank

Berikut adalah 4 cara dapatkan penyata Maybank

Cara Dapatkan Penyata Maybank Online Melalui Laman Web

Berikut adalah cara dapatkan penyata Maybank secara online melalui laman web Maybank2u.

  1. Buka laman web rasmi Maybank di pautan maybank2u.com.my
  2. Login seperti biasa dengan memasukkan Username dan Password.
  3. Setelah itu, anda akan masuk ke Dashboard Maybank2u.
  4. Pilih menu e-Bills & Statement untuk melihat penyata akaun Maybank Anda.
  5. Klik menu View untuk melihat secara detail.
  6. Ada pilihan untuk melihat penyata bagi 1-3 bulan. Tekan sama ada Last 30 Days/ Last 60 Days/ Last 90 Days.
  7. Yang terakhir sekali, apabila statement bank atau penyata bank keluar tekan simbol Save.
  8. Setelah itu, anda bolehlah mencetak penyata bank atau e-Statement tersebut.

Catatan : Pengguna Maybank boleh mendapatkan penyata / statement berikut untuk rujukan masing-masing.

ProductOption Via M2U
Savings AccountStatement
Current AccountStatement
Investment AccountStatement
Credit CardBills & Cards
Personal Loans / FinancingLoans
Hire PurchaseLoans
Other Loan/FinancingLoans
cara dapatkan penyata bank islam

Cara Dapatkan Penyata Maybank Ke E-mel

  1. Log masuk Maybank2u
  2. Pilih e-Bills & Statements
  3. Pilih Statements
  4. Pilih alamat e-mel yang ingin digunakan untuk tujuan penerimaan penyata
  5. Masukkan kata laluan.
  6. Maybank2u.com akan menghantar bank statement melalui e-mel rasmi m2u@stmts.maybank2u.com.my

Baca Juga : Cara Mudah Transfer Duit Menggunakan MyBsn Ke Akaun Lain

Setelah e-mel dihantar, anda perlu melakukan langkah ini:

LANGKAH 1: Buka attachment dalam e-mel tersebut
LANGKAH 2: Masukkan password (diberi dalam e-mel)
LANGKAH 3: Print, save atau simpan dalam handphone / laptop untuk rujukan anda

Cara Dapatkan Penyata Maybank e-Statement Dari Apps Maybank2U

Untuk melihat bank statement Maybank melalui aplikasi mobile, sila muat turun aplikasi Maybank2U di Google Playstore atau Apple iStore.

Kemudian, ikuti langkah ini:

  1. Sila buka aplikasi Maybank2u di handphone Anda.
  2. Masukkan username dan password.
  3. Pilih menu Statement untuk melihat penyata akaun Maybank Anda.
  4. Klik menu View untuk melihat penyata bank secara terperinci dalam masa 1-3 bulan terdahulu.

Cara Dapatkan Penyata Maybank dari ATM

Selain mendapatkan penyata akaun online, anda juga boleh cetak penyata ringkas akaun melalui mesin ATM Maybank.

Untuk makluman, Penyata Bank Mini ini hanya mengandungi 10 urusniaga terkini akaun.

Berikut adalah cara dapatkan Penyata Mini melalui ATM:

  1. Masukkan kad ATM dan tekan PIN
  2. Pilih Lain- lain Urusniaga
  3. Pilih Lain- lain Perkhidmatan
  4. Pilih Penyata Ringkas
  5. Satu resit akan dikeluarkan mengandungi urusniaga akaun tersebut.
  6. Selesai.

Simak Juga : Cara Dapatkan Bank Statement BSN Penyata Kewangan Online


4. Cara Dapatkan Penyata Bank Rakyat

Anda yang ingin print atau cetak penyata bank Rakyat boleh melakukannya dengan pelbagai cara.

Cara Cetak Penyata Bank Rakyat di ATM

Sila pergi ke mesin ATM bank Rakyat terdekat dengan membawa kad ATM. Seterusnya ikuti langkah dibawah:

  1. Masukkan kad ATM Bank Rakyat Anda
  2. Masukkan PIN ATM Anda
  3. Pilih Lain-Lain Urusniaga/Other
  4. Pilih Khidmat Penyata
  5. Pilih Penyata Mini
  6. Pilih Cetak
  7. Sila ambil resit yang keluar untuk melihat mini statement Bank Rakyat

Cara Dapatkan Penyata Bank Rakyat Online

Jika Anda mahu, Anda boleh dapatkan bank statement setiap bulan pada email Anda. Anda harus mendaftar iRakyat dahulu, cara daftar akaun bank Rakyat online.

Bagi Anda yang tidak mempunyai kad ATM Bank Rakyat, Anda boleh mendapatkan T-PIN di kaunter bersama-sama dengan MyKad untuk pengesahan. Setelah T-PIN diterima pelanggan perlu mendaftar melalui i-Rakyat.

Baca Juga : Cara Cek Baki Loan Kereta AEON (Update 2022)


5. Cara Dapatkan Penyata Bank Public Bank 

 Langkah-langkah cara dapatkan penyata bank Public Bank online:

  1. Lawati pautan rasmi PBe bank di https://www2.pbebank.com
  2. Masukkan User ID akaun Anda.
  3. Klik Next.
  4. Klik Yes untuk sahkan Phrase Correct.
  5. Masukkan Password akaun Anda.
  6. Klik Login.
  7. Selepas Anda login, klik pada menu Account.
  8. Klik Statement.
  9. Kemudian, pilih e-Statement.
  10. Pilih Akaun Anda dan klik Berikutnya.
  11. Klik Statement Date.
  12. e-Penyata akan ditampilkan dalam file PDF.
  13. Selesai.

6. Cara Dapatkan Penyata Bank RHB

 Langkah-langkah cara dapatkan penyata bank RHB

Cara Dapatkan Penyata Bank RHB Online

  1. Log masuk https://logon.rhb.com.my
  2. Pilih My Account > eStatement Management
  3. Pilih Saving Account, klik Next.
  4. Pada bahagian eStatement Registration / Cancellation, pilih View Online. Klik Preview.
  5. Seterusnya klik My Accounts sekali lagi.
  6. Pilih View e-Statement
  7. Pilih Savings Account.
  8. Pilih penyata bulan yang ingin Anda download atau print.
  9. Buka file PDF yang telah Anda download untuk melihat penyata bank.

Bagi Anda yang tidak mempunyai akaun Internet Banking RHB online, sila baca panduan cara daftar online banking RHB Bank

Cara Dapatkan Penyata Bank RHB via Email

Jika Anda mahu mendapatkan penyata bank atau bank statement via email, sila ikuti langkah-langkah dibawah:

  1. Log masuk RHBNow
  2. Pilih My Account
  3. Pilih eStatement Management
  4. Pilih Akaun yang Anda mahukan
  5. Tick √ Send to Email, Masukkan alamat Emel dan Nombor Telefon
  6. Tick √ Term & Condition, klik Preview
  7. Masukkan kod OTP
  8. Klik Submit
  9. Selesai

Baca Juga : Cara Bayar AEON Credit Melalui RHB Bank (Update 2022)


7. Cara Dapatkan Penyata Bank Hong Leong

Sebelum boleh dapatkan penyata bank melalui HLB Connect, Anda perlulah mempunyai akaun profil HLB Connect.

Cara Dapatkan Penyata Bank Hong Leong Melalui HLB Connect

Bagi Anda yang telah mempunyai akaun profile HLB Connect boleh ikuti panduan di bawah:

  1. Log masuk https://www.hongleongconnect.my
  2. Pilih menu Statement/Invoice
  3. Klik Online Statement
  4. Lihat pada akaun yang anda gunakan untuk kegunaan harian sama ada Savings atau Current Account.
  5. Pilih Download Statement untuk muat turun penyata bank terbaru
  6. Apabila Anda ingin tukar tempoh penyata bank, Anda boleh tekan pada anak panah kecil lalu pilih View History 
  7. Selepas itu, Anda akan dibawa ke laman penyata dengan tempoh waktu yang Anda mahukan, sila klik Download untuk muat turun penyata.

Baca Juga : 5 Cara Top Up U Mobile : Prepaid, Sms, MyUmobile Berjaya 2022

Cara Dapatkan Penyata Bank Hong Leong Melalui Email

Bagi Anda yang ingin dapatkan penyata bank melalui email (melanggan), Anda boleh ikuti cara berikut:

  1. Log masuk HLB Connect
  2. Klik Statement/Invoice
  3. Pilih Email Subscription
  4. Pilih Statement Subscription
  5. Sila check atau beri tanda email subscription

8. Cara Dapatkan Penyata Bank Muamalat

Ada beberapa cara yang boleh Anda gunakan untuk mendapatkan statement Bank Rakyat pada bank muamalat.

  1. i-Muamalat
  2. ATM
  3. Cawangan

Cara Dapatkan Penyata Bank Muamalat Online

Pastikan Anda telah mempunyai akaun internet banking Bank Muamalat, jika belum mempunyai sila daftar Bank Muamalat online terlebih dahulu.

  1. Log masuk i-Muamalat Anda
  2. Klik My Accounts > Accounts Summary
  3. Klik pada bahagian Nombor Account (Account Number) / Current Account
  4. Sistem akan keluarkan detail akaun Anda
  5. Klik Transaction History
  6. Pada bahagian View Transaction For, Anda perlu pilih tempo transaksi yang mahu Anda lihat
  7. Klik Submit
  8. Sejarah Transaksi yang Anda pilih akan dipaparkan
  9. Klik Print untuk cetak sejarah transaksi

Baca Juga : Cara Langgan Internet XOX

Cara Dapatkan Penyata Bank Muamalat Melalui ATM

Penyata bank di mesin ATM ini dikenali sebagai penyata mini. Berikut langkah-langkahnya.

  1. Masukkan kad ATM Bank Muamalat
  2. Masukkan No PIN
  3. Tekan Lain-lain Urusniaga / Others
  4. Tekan Khidmata Penyata/ Statement Bank
  5. Tekan Penyata Mini
  6. Tekan Cetak

Cara Dapatkan Penyata Bank Muamalat Melalui Cawangan

Untuk makluman, permohonan bagi mendapatkan penyata akaun yang melebihi 90 hari perlu dilakukan di kaunter cawangan.

Justeru, Anda boleh terus berkunjung ke mana-mana kaunter cawangan Bank Muamalat yang berhampiran untuk bantuan selanjutnya.

Caj sebanyak RM1.00 bagi setiap muka surat akan dikenakan bagi permohonan penyata tersebut.

  1. Kunjungi cawangan Bank Muamalat terdekat
  2. Bawa kad pengenalan dan kad ATM Anda
  3. Ambil nombor giliran, sekiranya nombor giliran dah dipanggil
  4. Beritahu pegawai bank bahawa Anda ingin print penyata bank
  5. Tunggu 5 minit, penyata bank dah siap

Baca Juga : 6 Prosedur Kena Buat Kad Cimb Hilang (Update 2022)

Di sepanjang tempoh PKP cawangan Bank Rakyat beroperasi dari 9.30 pagi hingga 1.00 tengah hari (Isnin – Khamis) dan 9.30 pagi hingga 12.30 tengah hari (Jumaat).

Untuk maklumat lanjut tentang cara print bank statement korang bisa rujuk laman resmi dari masing masing bank, semoga bermanfaat.

Leave a Comment