7 Punca Bateri Motor Cepat Kong, Wajib Tahu!

Admin Radarpena

Bateri yang dipakai, aka sekerap, boleh menyebabkan motor rosak secara tiba-tiba. Punca-punca juga boleh menjadi pelbagai, kedua-duanya disebabkan oleh faktor luaran dan dalaman.

Terdapat beberapa penyelesaian dan cara untuk mengatasi bateri supaya motor kembali dalam bentuk atas.

Bateri yang direndam atau tersumbat boleh diiktiraf oleh beberapa gejala. Sebagai contoh, apabila bunyi tanduk lemah dan tidak sekuat biasa, serta lampu yang menjadi kurang terang.

Di samping itu, motor yang baterinya mula melanda akan mengalami kesukaran apabila dimulakan.

Tetapi terlebih dahulu, mari kita tinjau secara ringkas maklumat mengenai bateri (accu). Sebagai bahagian penting kenderaan, bateri berfungsi untuk membekalkan elektrik kepada semua komponen motor.

Sekiranya bateri mempunyai masalah, motor tiba-tiba boleh berhenti dan rosak. Masalahnya, ramai yang tidak menyedari bahawa keadaan tertentu boleh menyebabkan bateri habis dengan cepat kerana ia membazir.

Senarai Punca Bateri Motor Cepat Kong

Untuk mengenali mengapa bateri boleh berkarat, anda boleh mula memerhatikannya dengan teliti. Bateri diletakkan dalam kedudukan yang disambungkan ke komponen lain supaya lebih jelas untuk diperhatikan.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan bateri dikikis dan semuanya bergantung kepada bagaimana ia digunakan dan keadaannya.

1. Kebanyakan Aksesori

Adakah anda menggunakan terlalu banyak aksesori elektronik di dalam motor? Terlalu banyak pengubahsuaian boleh menjadi punca bateri rosak.

Aksesori seperti lampu dan audio dipasang biasanya akan menjadikan bahagian dalam motor lebih menarik dan menarik.

Walau bagaimanapun, apabila dipasang secara berlebihan, semua ini akan menyedut tenaga bateri dengan lebih cepat, terutamanya jika ia tidak seimbang dengan sumber kuasa yang mampu.

Sekiranya terdapat terlalu banyak pengubahsuaian di dalam motordengan sumber kuasa yang tidak mencukupi, kemungkinan bateri akan berumur pendek kerana penggunaan elektrik melebihi had yang munasabah.

Baca Pula : [Terkini] 7 Punca Bateri Kereta Kong, Wajib Tahu!

2. Accu sudah tua dan usang

Keadaan bateri yang telah digunakan terlalu lama dan berumur boleh menyebabkan ia haus dan tekor.

Sebabnya, bateri juga mempunyai hayat perkhidmatan. Voltan pada bateri akan berkurang dari masa ke masa.

Dalam sesetengah kes, accu tidak lagi dapat menerima elektrik dari alternatornya. Sekiranya demikian, bateri perlu dibaiki atau diganti.

Apabila tiba masanya, tukar bateri ke bengkel rasmi. Pilih accu baru yang baik dan sesuai supaya ia boleh digunakan untuk potensi penuhnya.

3. Penyalahgunaan dan Pembaziran

Faktor lain yang boleh punca bateri motor cepat kong adalah adalah pembaziran kerana penggunaan pengguna motor yang salah. Biasanya, penyalahgunaan dan pembaziran ini sering tidak disedari oleh pengguna kenderaan.

Salah satunya ialah penggunaan penghawa dingin yang lebih daripada biasa, untuk menghidupkan pemain audio apabila enjin motor tidak dimulakan. Akibatnya, hayat bateri menjadi lebih pendek dan sering bermasalah.

4. Kerosakan kepada Alternator

Komponen ini, yang dipanggil alternator, terkandung dalam enjin dan berguna untuk mengekalkan kelangsungan motor. Bateri mendapat bekalan elektrik yang berterusan dari alternator.

Jika alternator mempunyai masalah, prestasi bateri akan terganggu secara automatik. Alternator yang rosak tidak akan dapat menghantar elektrik ke bateri. Sekiranya ini berlaku, kestabilan arus elektrik di dalam motor tidak akan berjalan lancar.

Oleh itu, apabila bateri terasa bermasalah dan elektrik kenderaan jatuh, periksa fungsi dan keadaan alternator. Sekiranya ternyata rosak, segera pergi ke bengkel supaya dapat dibaiki dengan segera.

Baca Pula : [Best] 9 Pengecas Bateri Kereta Terbaik Murah & Berkualiti

5. motor jarang tidak digunakan

Apabila motor terbiar terlalu lama dan tidak digunakan, bateri boleh menghadapi masalah. Untuk membetulkannya, amanahkan motor anda kepada orang yang dipercayai apabila ditinggalkan.

Dengan cara itu, enjin motor masih boleh dimulakan dengan kerap. Panaskan enjin secara berkala pada waktu pagi, petang, atau pada waktu malam.

Mengapa motor yang tidak pernah digunakan menyebabkan bateri tailgate? Apabila motor turun, arus elektrik masih mengalir. Akibatnya, voltan elektrik pada accu akan dikurangkan walaupun motor terbiar dan tidak pernah digunakan.

6. Kapasiti Bateri Tidak Mampu

Terlalu kecil kapasiti accu boleh menjadi punca kemerosotan/punca bateri motor tidak cas. Sebagai sumber kuasa, bateri berkapasiti besar boleh bertahan lebih lama dalam had penggunaan yang munasabah.

Walau bagaimanapun, ia berbeza jika bateri motor anda ternyata kurang berkuasa. Akibatnya, bateri cenderung habis lebih cepat dan menjadi usang.

Terutama jika ternyata penggunaannya terlalu diperkuat supaya ia menjadi lebih cepat untuk menyingkirkannya.

7. motor yang terlalu banyak digunakan

Sekiranya motor terus digunakan, kuasa elektrik yang diperlukan akan menjadi besar. Itulah sebabnya bateri habis dengan cepat. Penggunaan motor yang diperkuat akan memaksa bateri berfungsi lebih untuk menyalurkan voltan utama.

Sekiranya tabiat ini terus dijalankan, hayat bateri dan komponen lain akan dikurangkan. Pada asasnya, semua komponen motor mempunyai hayat perkhidmatan mereka sendiri.

Jika anda ingin tahan lama, kurangkan penggunaan motor yang terlalu sengit dan berlebihan.

Baca Pula : 10 Jenama Bateri Kereta Terbaik, Berkualiti & Tahan Lama


Cara Mengatasi Bateri Tekor Secara Umum

Untuk mengatasi bateri yang telah berkarat, anda boleh cuba menggunakan dua cara berikut, iaitu jumper bateri dan menolak motor (jika manual).

Cara pertama adalah yang paling mudah, iaitu dengan menggunakan jumper bateri.

Walau bagaimanapun, kaedah ini mesti dilakukan dengan berhati-hati.

Berikut ialah langkah-langkah untuk melakukan jumper bateri.

  1. Bawa kenderaan lebih dekat dan kemudian letakkan tuil penghantaran pada neutral atau tempat letak motor. Jangan lupa matikan semua komponen yang boleh mengalirkan elektrik.
  2. Sambungkan kabel jumper negatif ke tiang accu negatif. Begitu juga, sambungkan kabel jumper yang positif (warna merah) ke tiang accu positif.
  3. Lampirkan sisi lain ke bahagian yang dimesin dengan bahan besi. Kemudian, cuba mulakan enjin motor pen-jumper. Melangkah pada pemecut di atas 1000 rpm dan mulakan enjin motor.

Bagi langkah-langkah untuk motor dengan transmisi manual, anda boleh mula menolak motor. Pertama, masukkan tuil penghantarannya ke gear kedua.

Kemudian melangkah ke klac. Seterusnya, cuba tolak motor sehingga ia mula cepat. Kemudian lepaskan pedal klac. Sekiranya enjin berjaya dimulakan, biarkan sehingga kira-kira 15-30 minit sebelum berjalan.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment