7 Punca Lori tak Boleh Start, Jom Ambil Tahu!

Admin Radarpena July 19, 2023

Semasa memandu, apa-apa boleh berlaku kepada lori, termasuk lori tidak boleh dimulakan tetapi lampu menyala atau lori tidak boleh dimulakan dengan bunyi tek-tek.

Anda tidak perlu panik, ini adalah bagaimana untuk mengatasi lori yang tidak boleh dimulakan.

Ia akan menjadi kurang selesa untuk memandu dan mendapati bahawa tiba-tiba lori tidak dapat dimulakan dengan bunyi tek-tek.

Apa yang menyebabkan starter dan enjin berputar tetapi enjin tidak akan bermula? Mungkin penyebabnya terletak pada sambungan kabel longgar atau kerosakan pada alternator dan bateri lori.

Ayuh, ketahui cara mengatasi lori tidak dapat dimulakan dan sebab-sebab supaya prestasi enjin lori kembali menjadi perdana.

Senarai Punca Lori tak Boleh Start

1. Semak kesihatan komponen pam bahan api

Secara amnya, punca dinamo starter lori tidak dapat dimulakan adalah disebabkan oleh kerosakan pada komponen pam bahan api.

Pam bahan api bertindak sebagai pengatur aliran bahan api. Apabila pam bahan api tidak berfungsi, mungkin lori tidak dapat dimulakan.

Cara untuk mengatasi lori tidak dapat dimulakan kerana pam bahan api yang bermasalah adalah melihat paparan pelbagai maklumat atau MID pada papan pemuka lori.

Pada skrin pemeriksaan meter laju enjin, akan ada maklumat mengenai keadaan terkini pam bahan api

2. Bersihkan atau gantikan palam pencucuh lori

Sekiranya sumber masalah lori tidak dapat dimulakan adalah palam pencucuh lori, maka kita boleh memeriksa keadaan lori sama ada ia kotor atau tidak.

Jika ternyata palam pencucuh lori kotor, maka kita boleh membetulkannya di rumah dengan membersihkan palam pencucuh lori menggunakan kain.

Walau bagaimanapun, jika ternyata keadaan palam pencucuh berkarat, rosak, atau palam pencucuh haus, maka kita perlu membawanya ke kedai pembaikan untuk diganti segera dengan palam pencucuh lori baru.

3. Bersihkan karburetor lori

Cara untuk menangani lori tidak dapat dimulakan kerana banyak kotoran, habuk, dan noda yang melekat pada karburetor adalah untuk membersihkannya di kedai pembaikan lori.

Sekiranya ia ditangguhkan, fungsi karburetor lori sebagai pengedar bahan api yang diperlukan oleh kebuk pembakaran terganggu dan menyebabkan lori tidak dimulakan tetapi lampu menyala.

4. Semak keadaan bateri lori

Bateri lori boleh menjadi punca lori tidak dapat memulakan.

Ini kerana bateri lori mempunyai peranan penting dalam sistem elektrik lori supaya jika bateri lori rosak, bukan sahaja lori yang tidak dapat dimulakan tetapi komponen lori lain yang memerlukan elektrik juga akan menghadapi masalah.

Periksa bateri lori bermula dari kabel sambungan bateri, sama ada terdapat kabel sambungan yang longgar.

Sekiranya terdapat sambungan kabel yang longgar, segera ketatkan kabel dengan mengeluarkan kabel, membersihkan kabel dan kemudian memasangnya semula dengan ketat.

Juga periksa dua tiang bateri lori dengan mengeluarkan tiang positif bateri lori dan membersihkan kotoran yang melekat pada bateri lori.

5. Periksa suhu gegelung dengan kerap

Cara seterusnya untuk mengatasi lori yang tidak boleh dimulakan adalah dengan sentiasa memeriksa suhu gegelung.

Sebabnya, apabila suhu gegelung lori terlalu tinggi, enjin lori menjadi sukar untuk dimulakan. Inilah sebab mengapa lori tidak dapat dimulakan.

Walaupun ternyata lori itu boleh dimulakan tetapi lori tetap bergerak, mungkin gegelung lori telah rosak dan mesti diganti dengan segera dengan yang baru.

6. Semak starter alternator dan dynamo

Alternator dan dinamos starter lori boleh rosak kerana hayat perkhidmatan komponen yang melebihi had penggunaan atau kerana kita sering memandu lori dengan cuai.

Alternator mempunyai peranan yang agak penting sebagai penyalur dan pengawal voltan pada kuasa elektrik air bateri lori supaya ia sentiasa stabil. Sementara itu, dinamo starter lori berfungsi sebagai pemacu lori supaya ia boleh memandu.

Walaupun kedua-dua komponen ini jarang rosak, tidak ada salahnya memeriksa dinamo alternator dan starter apabila lori tidak dapat dimulakan.

Bawa lori ke kedai pembaikan lori untuk memeriksa dan membaiki komponen lori. Mekanik akan menasihati menggantikan kedua-dua komponen apabila ia rosak.

7. Periksa fius lori

Cara terakhir untuk menyelesaikan lori tidak boleh dimulakan ialah memeriksa fius lori. Kaedah ini adalah cara terakhir untuk mengatasi lori tidak boleh dimulakan apabila anda telah memeriksa bateri lori dan karburetor.

Sekiranya bateri lori dan karburetor berada dalam keadaan baik dan stabil, maka mungkin punca lori tidak dimulakan terletak pada fius lori.

Fius mempunyai dua tiang, iaitu tiang positif dan negatif yang disambungkan dengan menyambungkan wayar. Apabila kabel penyambung pecah, kesannya ialah lori menjadi sukar untuk dimulakan.

Cara untuk menangani lori yang tidak dapat dimulakan kerana kabel penyambung fius yang rosak adalah dengan menyatukan semula kabel di kedai pembaikan lori terdekat.


JOM BACA :


6 Punca dinamo pemula lori tidak boleh dimulakan

Sama seperti punca lori tidak dapat dimulakan, terdapat banyak pencetus yang boleh menyebabkan lori tidak bermula tetapi lampu menyala atau lori tidak dapat dimulakan, termasuk bunyi tek-tek, termasuk:

1. Dinamos pemula

Dinamo pemula boleh rosak jika kita memandu lori dengan cuai atau hayat perkhidmatan dinamo pemula telah habis.

2. Bateri Lori

Komponen lori ini mempunyai peranan yang agak penting dalam kelancaran sistem elektrik lori. Oleh itu, apabila bateri lori rosak, lori tidak dapat dimulakan.

3. Bahan api lori

Sekiranya bahan api lori tersumbat, sukar untuk mengedarkan bahan api di dalam kebuk pembakaran. Kesannya ialah lori siap tidak dapat dimulakan dan enjin tidak bermula.

4. Palam pencucuh

Palam pencucuh lori berkarat, kotor dan kakisan boleh menghalang percikan api yang diperlukan oleh kebuk pembakaran untuk memulakan enjin lori.

5. Gegelung

Peranan gegelung lori adalah untuk menukar voltan bateri menjadi kuasa elektrik. Apabila suhu gegelung lori panas, lori tidak boleh dimulakan.

6. Alternator

Punca lori tidak dapat dimulakan tetapi lampu menyala atau lori tidak dapat dimulakan bunyi tek-tek terakhir adalah alternator lori yang rosak.

Leave a Comment

Artikel Terkait