7 Punca Mesin Basuh Tak Boleh Spin, Jom Ambil Tahu!

Admin Radarpena

Mesin basuh adalah salah satu alat praktikal dan automatik, yang berfungsi untuk membantu mencuci pakaian dan pakaian kering. Peranti elektronik ini mesti dimiliki di rumah, kerana ia boleh memudahkan rakan-rakan anda menjaga pakaian.

Nama peranti elektronik pastinya mesti dikekalkan dan dibersihkan dengan kerap. Kerana jika mesin basuh tidak diselenggara dengan betul, mesin basuh akan rosak dan tidak boleh berputar. Ini juga boleh menyebabkan pakaian yang dibasuh menjadi rosak.

Punca mesin basuh tidak berputar juga boleh disebabkan oleh mencuci terlalu banyak pakaian. Untuk mengelakkan halangan ini apabila menggunakan mesin basuh, mari kita ketahui beberapa punca mesin basuh tidak berputar di bawah, dan ketahui cara membersihkan mesin basuh:

Senarai Punca Mesin Basuh Tak Boleh Spin

1. Kabel mesin basuh yang rosak

Punca mesin basuh tak boleh on adalah kerana kabel mesin basuh rosak. Kerosakan kabel mesin basuh ini boleh disebabkan oleh kerap digigit tikus, atau mesin basuh telah digunakan untuk masa yang sangat lama.

Perlu memberikan perlindungan khas kepada kabel, supaya ia tidak mudah pecah dan tikus tidak dapat melalui jurang mesin basuh.

2. Kapasiti Mesin Basuh Terbakar

Jika anda sering menggunakan mesin basuh, tentu saja, ia boleh menyebabkan kerosakan pada beberapa bahagian mesin basuh, seperti kapasitor terbakar dalam mesin basuh.

Kerosakan ini biasanya dicirikan oleh rupa bunyi, pada masa ini apabila mesin basuh bermula atau berputar. Segera servis mesin basuh apabila anda mendengar bunyi kerosakan.

3. Mesin basuh rosak Dynamo

Dinamo mesin basuh boleh rosak dan menyebabkan mesin basuh tidak berputar. Kerosakan dinamo ini juga boleh disebabkan kerana mesin basuh sering digunakan dan jarang diservis.

Di samping itu, dinamo pada mesin basuh boleh rosak jika terdedah kepada air. Perlu diberi perhatian kepada penggunaan mesin basuh dengan betul, supaya tidak menyebabkan dinamo rosak.

Baca Pula : 10 Senarai Mesin Basuh Panasonic Terbaik Malaysia

4. Komponen Suis Pintu Rosak

Penyebab seterusnya mesin basuh tidak berputar, iaitu kerana komponen suis pintu rosak. Komponen ini terletak berhampiran pemasa mesin basuh, jadi ia sangat terdedah kepada pendedahan kepada air.

Sekiranya ada air yang menyentuh komponen ini, keringkan dengan segera dan gantikan suis pintu apabila ia menunjukkan tanda-tanda kerosakan.

5. Memakai Terlalu Banyak Pakaian

Setiap mesin basuh mempunyai kapasiti tertentu untuk mencuci pakaian. Jika anda meletakkan terlalu banyak pakaian di dalam mesin basuh, maka mesin basuh tidak akan berputar.

Banyaknya pakaian ini juga memberi kesan kepada kapasiti air di mesin basuh. Untuk itu, basuh pakaian mengikut kapasiti mesin basuh anda.

6. Permukaan Lantai Tidak Sekata

Apabila meletakkan mesin basuh di dalam bilik, anda perlu memberi perhatian kepada permukaan lantai di mana mesin basuh itu.

Kerana permukaan lantai yang tidak rata boleh menyebabkan mesin basuh tidak berputar, sensor pengering mesin basuh pun boleh dimatikan. Letakkan mesin basuh anda di tempat yang rata untuk berfungsi dengan optimum.

7. Mesin basuh jem

Penyebab terakhir mesin basuh tidak berputar, iaitu kerana gandar mesin basuh terperangkap. Komponen ini sangat penting untuk digunakan untuk menghidupkan mesin basuh.

Atas sebab ini, melakukan perkhidmatan tetap untuk mesin basuh adalah sangat penting supaya mesin itu bertahan.

Baca Pula : 10 Jenama Mesin Basuh Front Load Terbaik Malaysia


Cara Membersihkan Mesin basuh

1. Bersihkan Deterjen yang Menempel

Langkah pertama dalam membersihkan mesin basuh adalah membersihkan tiub dalaman, yang mempunyai tompok detergen dan warna sisa pakaian.

Anda boleh merendam tiub mesin basuh selama 5 minit dengan air suam, sambil mengelapnya dengan kain lembut.

2. Bersihkan Tiub dengan Klorin

Kemudian tiub yang masih kotor boleh dibersihkan dengan klorin.

Anda melakukan ini dengan meletakkan cecair ke dalam mesin basuh, kemudian menghidupkan mesin basuh selama beberapa saat dan mematikannya.

Biarkan cecair klorin berdiri selama beberapa jam dan bilas lagi dengan teliti.

Baca Pula : [Mudah] Cara Guna Mesin Basuh Automatik & Manual Terkini

3. Bersihkan penapis

Cara membersihkan penapis mesin basuh tersumbat adalah dengan menarik beg penapis mesin basuh, kemudian bersihkannya dengan air mengalir dan berus perlahan-lahan.

Biarkan penapis kering dan pasang semula.

4. Bersihkan Laci Deterjen

Laci detergen juga mesti dibersihkan supaya mesin basuh lebih baik diselenggara dan bersih.

Anda melakukan ini dengan mengeluarkan laci detergen, kemudian merendamnya dengan larutan pembersihan, menggosoknya dengan berus gigi dan bilas dengan teliti.

5. Bersihkan Bahagian Luar

Bahagian luar mesin basuh juga mesti dibersihkan, melalui kain separa basah.

Membersihkan bahagian luar mesin basuh ini tidak boleh terlalu kerap. Lakukan pembersihan sekali setiap 2 bulan.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment