7 Punca Minyak Hitam Motor Bocor, Wajib Tahu!

Admin Radarpena

Tidak dapat dinafikan, jika salah satu masalah klasik yang sering dialami oleh penunggang motosikal, terutamanya motosikal automatik, adalah minyak bocor.

Malah, punca kebocoran minyak motor jika diketahui lebih awal boleh menjadi jangkaan terbaik. Ini menjadikan pemilik kenderaan secara berkala memberi perhatian kepada kemungkinan material motor itu sendiri.

Sebelum ini, perlu diketahui bahawa minyak motor adalah penting kerana ia berfungsi sebagai pelincir untuk komponen dalam enjin motor supaya geseran antara bahagian enjin berjalan lancar.

Jadi, jika terdapat masalah seperti kebocoran minyak dalam motor, ia pasti akan menjejaskan bahagian lain motor.

Berikut adalah punca minyak hitam kurang atau bocor, jom simak maklumat berikut ni. nanti

Senarai Punca Minyak Hitam Motor Bocor

1. Materai Minyak

Punca utama minyak hitam motor dan yang secara amnya punca kebocoran minyak motor adalah meterai minyak yang telah rosak.

Kerana fungsi utama meterai adalah seperti namanya membayangkan ‘meterai’, iaitu untuk mengelakkan minyak dalam enjin daripada meresap atau bocor.

Biasanya, meterai minyak mempunyai hayat perkhidmatan kira-kira 10 tahun.

Tetapi jika ia telah rosak sebelum hayat perkhidmatan umum, ia masih mesti diganti supaya bahagian luar meterai tidak menebal dan membuat bahagian lain tidak terdedah kepada kotoran terkumpul.

2. Bolt Minyak

Satu lagi faktor komponen yang rosak ialah bahagian bolt minyak yang sudah longgar dan tidak sesuai.

Sama seperti anjing laut, bolt juga menghalang minyak daripada bocor nipis.

Sekiranya ia dipakai atau rosak, sudah tentu minyak akan terus berkurangan dan mungkin memberi kesan kepada kerosakan pada komponen lain.

3. Materai Kruk As

Juga perlu diingat, terdapat beberapa meterai dalam komponen lain yang boleh rosak.

Seperti meterai tongkat AS, yang boleh menyebabkan minyak meresap dan memasuki cvt dan membuat bahagian roller dan v-belt haus dengan cepat.

Akibatnya? Penarikan motosikal menjadi lebih cenderung tergelincir dan berbahaya apabila menunggang motosikal.

Baca Pula : Cara Check Minyak Hitam Kereta, Tidak Perlu Pergi Ke Bengkel!

4. Materai As Engkol

Meterai Sebagai engkol dan kebocoran minyak sebenarnya boleh menjadi gelung ganas sebagai punca dan kesan.

Atau, mempunyai faktor lain, iaitu bateri motor yang telah direndam sehingga menyebabkan motor sentiasa menangis sehingga dapat memulakan dan membuat meterai pada engkol juga rosak dan memberi kesan kepada kebocoran minyak.

Penyelesaian? Sudah tentu, dengan menggantikannya dengan meterai gandar engkol baru.

5. Materai Cover CVT

Penutup meterai cvt yang dipakai juga boleh membuat pencegahan kebocoran minyak tidak perdana.

Sebagai contoh, jika meterai penutup CVT rosak, kebocoran minyak akan berlaku pada tali pinggang cvt yang boleh menyebabkan masalah baru, iaitu tali pinggang cvt sering tergelincir dan menyebabkan motor tidak berjalan seperti biasa.

6. Isi padu minyak berlebihan

Ini sering berlaku jika perkhidmatan itu tidak ada di bengkel atau mengikut pengeluar asal.

Biasanya minyak yang diperkenalkan apabila membuat perubahan tidak sepadan dengan dos yang disyorkan oleh pengilang, atau mengisi minyak. Supaya terdapat kebocoran apabila kejutan berlaku.

Cara untuk mengatasinya tentu saja dengan mengurangkan jumlah minyak yang memasuki enjin atau menggantikannya dengan minyak yang sesuai dengan apa yang disyorkan oleh dos dari pengilang.

Baca Pula : [Terkini] 5 Cadangan Minyak Gearbox Auto Terbaik

7. Mesin pembungkusan tidak lagi sesuai digunakan

Punca yang satu ini juga sering dilupakan kerana ia boleh menjadi tidak kelihatan dan tidak sedarkan diri.

Pembungkusan enjin yang tidak sesuai untuk digunakan atau telah rosak kadang-kadang mengalami keretakan atau pelepasan minyak antara enjin motor.

Inilah yang membuat kebocoran minyak nipis kerana pembungkusan enjin yang rosak sudah tua atau tidak diselenggara dengan baik. Cara untuk mengatasinya tentu saja dengan menggantikannya dengan pembungkusan baru.

Tetapi perlu diingat jika anda menggantikan pembungkusan enjin dengan yang baru, sebaik-baiknya dengan pembungkusan asal atau yang sepadan dengan jenis kenderaan.


Petua Untuk Mengelakkan Kebocoran Minyak

Perkara pertama yang mesti dipertimbangkan tentu saja mengubah minyak secara rutin dengan jenis dan kandungan yang disyorkan oleh pengilang dan mengikut jadual.

Kerana kualiti minyak yang buruk akan menjejaskan prestasi bahagian-bahagian lain yang bersentuhan dengan bahagian minyak dan mengganggu prestasi bahagian-bahagian lain juga, bahkan yang tidak bersentuhan langsung dengan bahagian minyak.

Di samping itu, motosikal automatik yang mempunyai radiator atau penyejuk cecair juga mesti sentiasa diperiksa untuk keadaan penyejuk yang sangat baik.

Ini supaya motor tidak terlalu panas dengan cepat yang menjadikan enjin berfungsi lebih berat dan mempunyai kesan ke atas kebocoran minyak juga.

Kebocoran minyak dalam motor sering dipandang rendah. Malah, kebocoran minyak akan membuat kotor bahagian lain yang terjejas oleh kebocoran minyak juga boleh rosak.

Jadi, kebocoran minyak ini boleh menjadi bom jangka untuk merosakkan bahagian lain dari motosikal automatik, bahkan bahagian yang jarang dilihat, bukan?

Baca Pula

Tags

Leave a Comment