7 Punca Motherboard Laptop Rosak Terkini

Admin Radarpena

Kerosakan pada motherboard biasanya sukar didiagnosis kerana ia sering mengakibatkan gejala yang serupa dengan kegagalan dalam komponen lain.

Apabila motherboard dimatikan, maka semua komponen dimatikan dan anda tidak akan dapat menghidupkan semula komputer riba.

Walau bagaimanapun, ini juga bukan ciri pasti motherboard yang rosak, kerosakan pada PSU juga boleh menyebabkan gejala yang sama.

Pemanasan melampau CPU juga boleh menyebabkan komputer menutup dirinya sebagai mekanisme yang tidak selamat, yang biasanya disebabkan oleh pengumpulan habuk di papan induk atau kipas penyejukan yang tidak berfungsi.

Komputer riba atau PC yang sering mematikan dirinya juga boleh menjadi tanda bahawa motherboard rosak, tetapi ia juga boleh disebabkan oleh faktor lain.

Jadi bagaimana untuk mengetahui sama ada motherboard rosak? Anda boleh melihat ciri-ciri yang disebabkan di antara mereka seperti yang akan dijelaskan di bawah.

Ciri-ciri motherboard rosak

1. Gagal booting

Salah satu ciri motherbord yang rosak ialah ia menyebabkan komputer tidak but lebih daripada skrin BIOS. Anda juga mungkin melihat kod ralat muncul.

Papan induk yang rosak boleh menyebabkan cakera keras atau RAM tidak boleh dibaca supaya komputer tidak boleh memasuki desktop.

2. Sistem sering crash tanpa sebab

Jika anda berjaya boot dan log masuk ke desktop anda, anda mungkin mendapati bahawa komputer anda sering crash/freezing tanpa sebab selepas digunakan untuk tempoh masa tertentu.

Ini juga boleh menjadi salah satu ciri papan induk yang rosak.

3. Blue screen of death

Blue screen of death atau BSOD biasanya muncul apabila terdapat kegagalan dalam perkakasan atau pemandu yang rosak dan ini juga boleh menjadi tanda bahawa chipset motherboard rosak.

Pada skrin, anda juga akan melihat kod ralat yang boleh anda gunakan sebagai bahan untuk searching di Google.

4. Bau wayar terbakar

Jika anda berbau seperti komponen kabel atau elektronik terbakar, maka ini pasti boleh berlaku kerana terdapat komponen yang terlalu panas atau litar pintas.

Peranti yang tidak serasi atau pemasangan komponen yang tidak betul boleh menyebabkan shorting seperti ini dan menyebabkan papan induk rosak.

5. Peranti yang normal tiba-tiba berhenti berfungsi

Motherboard adalah di mana pelbagai komponen penting pada komputer dilampirkan, jika terdapat masalah dengan papan induk, komponen lain juga boleh rosak.

Salah satu tanda kerosakan pada papan induk ialah ia gagal mengesan komponen lain seperti RAM, kad grafik (VGA), kad rangkaian, dan sebagainya.

Sebagai contoh, slot RAM yang rosak di motherboard akan menyebabkan RAM yang anda pasang tidak boleh dibaca.

Jika anda mendapati terdapat komponen yang tiba-tiba berhenti berfungsi atau tidak boleh dibaca pada sistem, maka terdapat dua kemungkinan, pertama motherboard rosak atau komponennya rosak.

6. Bunyi bip pada booting

Jika anda tidak boleh booting sama sekali, cuba dengar bunyi yang muncul apabila anda menghidupkan komuter. Corak bunyi bip yang muncul akan memberitahu anda apa masalah yang mungkin berlaku.

Kegagalan motherboard biasanya membawa kepada kemunculan bunyi bip sekali sahaja, diikuti dengan tiga, empat atau lima.

Empat bip, diikuti oleh dua, tiga atau empat bip menunjukkan masalah yang berlaku pada pelabuhan selari, yang juga menunjukkan bahawa motherboard mengalami kerosakan.

7. PC atau komputer riba dimatikan sepenuhnya

Ciri terakhir motherboard yang rosak ialah PC benar-benar mati ia tidak boleh dihidupkan sama sekali.

Sekiranya ini berlaku, anda juga perlu menyemak sama ada motherboard mendapat bekalan kuasa dari PSU, kerana kemungkinan boleh menjadi dua perkara, pertama motherboard yang rosak atau PSU yang rosak.

Baca Pula : 10 Kedai Komputer Murah Di Rawang & Berkualiti!


Punca motherboard rosak

1. Penuaan bateri

Bateri CMO yang menyimpan maklumat konfigurasi mempunyai hayat lima hingga enam tahun sebelum ia perlu diganti.

2. Kapasitor usang

Semua motherboard menggunakan kapasitor untuk pelbagai tujuan yang berbeza. Pada motherboard murah model lama biasanya akan menggunakan model kapasitor elektrolitik.

Malangnya, kapasitor jenis ini akan gagal berfungsi dari semasa ke semasa.

Seseorang yang mahir menggunakan pateri mungkin dapat menggantikannya dengan yang baru, tetapi lebih baik untuk mengelakkan jenis motherboard ini.

Cari motherboard yang menggunakan kekuatan pepejal atau kapasitor logam sebanyak mungkin.

3. Pelepasan elektrostatik

motherboard dipenuhi dengan litar bersepadu. Model litar ini biasanya sangat dipercayai, tetapi ia akan gagal serentak jika terkena pelepasan elektrostatik.

Jangan sekali-kali menyambungkan atau memutuskan sambungan kabel daripada komputer apabila ia dihidupkan melainkan kabel direka khas seperti kabel USB, eSATA dan Firewire.

Jangan sentuh bahagian logam pada motherboard dengan jari anda, kerana badan anda mungkin membawa pelepasan statik yang boleh merosakkan motherboard anda.

Apabila bekerja pada komponen komputer (seperti pemasangan, pembersihan, menaik taraf, atau membaiki mesin) gunakan sarung tangan anti-statik dan memakai pakaian kapas yang longgar untuk meminimumkan kemungkinan anda akan menyebabkan kerosakan.

4. Overheat

Salah satu punca terbesar kerosakan pada komponen komputer ialah haba.

Haba yang berlebihan atau dikenali sebagai terlalu panas akan menyebabkan litar bersepadu ditutup, mempercepatkan kematian kapasitor elektrolitik, dan akan menyebabkan kegagalan motor mekanikal (peminat dan hardrive).

Inilah sebabnya mengapa sepanjang masa, yang sentiasa menghasilkan haba yang berlebihan, boleh menjadi sangat berbahaya untuk komputer riba atau PC anda.

Untuk mengelakkan overheat ini, pastikan komputer anda mempunyai sistem penyejukan yang berfungsi dengan baik.

5. Habuk dan kotoran yang terkumpul

Dari masa ke masa kotoran dan habuk akan terkumpul pada komponen pada komputer.

Kurang kerap dibersihkan, kotoran ini akan menyelubungi komponen dan memerangkap haba di dalamnya.

Dalam keadaan yang melampau kotoran boleh menyebabkan kipas berhenti berfungsi dan menyebabkan haba yang berlebihan di bahagian dalam komputer anda yang boleh menyebabkan kerosakan.

6. Sambungan yang tidak betul atau tidak sesuai

Motherboard disambungkan ke pelbagai kabel, baik secara dalaman dan luaran. Sekiranya terdapat wayar yang disambungkan di tempat yang salah atau hanya sebahagiannya disambungkan (tidak sesuai), ia boleh menyebabkan berlakunya litar pintas yang boleh membakar papan induk.

Pastikan setiap kabel disambungkan dengan betul semasa memasang, membersihkan atau membaiki komputer. Gunakan manual motherboard jika anda tidak pasti apa yang anda lakukan.

7. Pemasangan memori, VGA, CPU, dan peranti lain yang tidak betul

Setiap modul yang anda pasangkan ke dalam peranti komputer akan dilampirkan pada penyambung atau soket.

Jika pemasangan modul kepada penyambung tidak sesuai maka ini juga boleh menyebabkan litar pintas yang menyebabkan litar pintas atau lebih teruk menyebabkan komponen terbakar.

Pastikan anda memasang semua komponen seperti RAM, CPU, VGA di kedudukan yang betul.

Komponen yang mempunyai klip atau skru khas sebagai pemegang juga mesti dipasang dengan betul, ini supaya komponen tidak menukar kedudukan apabila komputer dipindahkan.

8. Kecuaian

Apabila memasang PC sering pemula melakukannya dengan tergesa-gesa sehingga ada kemungkinan pemasangan komponen pada papan induk tidak sesuai, terdapat skru yang tertinggal, wayar yang tidak bersambung dan kesilapan pemula lain.

Ini juga boleh menyebabkan litar pintas yang boleh menyebabkan kerosakan pada papan induk. Pastikan anda tidak melakukan kecuaian seperti ini.

Lakukan pemasangan atau pembaikan komputer anda dengan teliti dan teliti, jika perlu gunakan manual manual atau baca tutorial yang boleh anda temui dengan mudah di internet untuk memastikan anda memahami apa yang anda lakukan.


Bagaimana untuk membetulkan motherboard yang rosak

Kerosakan pada motherboad dan PSU adalah dua perkara yang paling sukar untuk diperbaiki, terutamanya oleh orang biasa.

Jika anda yakin bahawa motherboad anda rosak, disyorkan untuk membawanya ke perkhidmatan dan menyerahkannya kepada pakar.

Berikut ini akan membantu anda mengesahkan sama ada papan induk rosak atau tidak sebelum anda perlu membawanya ke stesen servis:

  • Jika CPU atau papan induk mempunyai peminat, lihat sama ada mereka berputar. Juga periksa voltan yang berlaku dari bekalan kuasa ke papan induk apabila mungkin (ini memerlukan alat).
  • Semak seting BIOS/UEFI.
  • Semak sama ada komputer terlalu panas. Matikan komputer anda dan hidupkannya selama beberapa saat. Selepas itu buka case itu dan kemudian hidupkan komputer dalam keadaan terbuka, dan lihat apakah masalah itu berterusan.
  • Semak sama ada terdapat sebarang kapasitor kembung. Sekiranya ada kemungkinan besar terdapat kerosakan pada motherboard anda.
  • Buka lalu pasang kembali semua komponen yang melekat pada motherboard seperti CPU, adapter, dan chip memori. Setelah itu nyalakan komputer seperti biasa dan lihat apakah masalah masih muncul.
  • Alih keluar adaptor dan device lain yang tidak diperlukan dan kemudian hidupkan komputer, lihat sama ada masalah masih muncul atau tidak.
  • Palamkan komputer ke palam kuasa lain untuk memastikan palam semasa bukan punca masalah.
  • Periksa sama ada terdapat litar pintas dalam bingkai motherboard anda.
  • Periksa baterai CMOS.
  • Jika motherboard mempunyai LED diagnostik, lihat jika sebarang petunjuk atau kod ralat tertentu muncul. Rujuk manual atau panduan di tapak pembuatan motherboard anda.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment