10 Senarai Barang Hantaran Lelaki sebelum Berkahwin

Istinganah Pai

Perkahwinan melibatkan dua orang yang saling mencintai. Walau bagaimanapun, ia tidak lengkap jika ia tidak dimeriahkan oleh serpihan. Seserahan sendiri bermaksud hadiah yang akan diserahkan dari pihak lelaki sebagai simbol keupayaan.

Keupayaan ini bermakna mereka, lelaki dapat memenuhi keperluan pengantin perempuan. Kedamaian juga bermaksud kebajikan untuk pengantin lelaki dan perempuan dalam kehidupan masa depan.

Jadi, apakah perkara-perkara yang biasanya digunakan sebagai pengorbanan dalam perkahwinan yang berharga?

1. Alat Shalat dan Set Perhiasan

Bagi umat Islam, penghantaran ini adalah yang paling wajib. Ia biasanya mengandungi Al-Quran, manik solat, mukena, dan solat doa.

Yang ini mempunyai makna yang paling mendalam bagi pengantin lelaki untuk sentiasa menegakkan ajaran agama. Perkahwinan yang dilakukan mesti terletak pada agama yang dianuti.

Tambahan pula, perkahwinan tidak boleh dipisahkan daripada nama perhiasan. Sebagai momen istimewa sekali seumur hidup, perkahwinan juga harus menjadi yang paling istimewa.

Dengan solek yang menawan, pengantin perempuan akan menjadi lebih mempesonakan. Hiasan bilik menjadi luar biasa, acara perkahwinan yang menghiburkan dengan memakai perhiasan untuk melengkapkan pakaian yang dipakai.

Sebenarnya, tidak perlu berbelanja jauh pada harga yang terlalu tinggi, selagi ia diberikan dengan penuh keikhlasan.

Persembahan dalam bentuk barang kemas biasanya mengandungi rantai, loket pendarfluor, gelang, atau cincin dengan bingkai mewah.

Seserahan ini juga mempunyai makna tersendiri. Bertujuan untuk menjadikan pengantin perempuan kelihatan lebih berseri, berseri, dan bersih seperti barang kemas yang digunakan.

Jom Baca : ‘Barakallahu laka’ Doa untuk Pengantin saat Menikah

2. Setelan Pakaian

Oleh kerana perkembangan zaman dan kepesatan masa, upacara juga semakin pelbagai dan dibuat dengan kreatif yang luar biasa.

Terdapat beberapa saman yang boleh diberikan daripada pengantin lelaki kepada pengantin perempuan yang dia suka.

Ia boleh menjadi pakaian kerja, pakaian tidur, pakaian yang menjadi kebanggaan atau kegemaran pengantin perempuan, malah seluar dalam.

3. Make Up dan Skincare

Sesetengah pengantin perempuan mungkin tidak banyak berfikir tentang yang satu ini. Walau bagaimanapun, solekan dan penjagaan kulit boleh menjadi hadiah yang paling indah untuk dinanti-nantikan apabila perkahwinan tiba, terutamanya apa yang menjadikan keperluan kecantikan ini sebagai hobi dan kebiasaan harian.

Solekan dan penjagaan kulit adalah simbolik bagi pengantin lelaki yang mampu membayar keperluan isterinya untuk menjaga wajahnya dan menjadi cantik.

4. Alas Kaki

Tidak perlu memikirkannya jauh. Ternyata hadiah juga boleh menjadi seperti hadiah istimewa untuk pasangan anda. Selepas pakaian, kasut juga diperlukan untuk menjalankan aktiviti harian, terutamanya jika ada pasangan yang mengadu tidak selesa memakai kasut sebelum ini.

Ini adalah peluang pengantin lelaki untuk memberikan kembali kebahagiaan baru. Kasut kerja dipakai selama hampir setengah hari jika pengantin perempuan adalah pekerja keras, kasut untuk berpesta dalam gaya yang elegan, malah selipar yang digunakan semasa berehat di sekitar rumah.

5. Tas

Bekerja di pejabat, pergi ke tempat yang istimewa, bercuti, atau melepak dengan rakan-rakan, anda masih perlu membawa beg yang baik untuk menjadikan penampilan kelihatan lebih sejuk.

Kali ini, beg itu tidak bersendirian. Item biasanya akan disertakan dengan kasut yang kekal diletakkan pada pakej yang sama.

Aksesori yang satu ini ternyata memegang makna yang juga penting di antara semua jenis persembahan.

Pengantin perempuan sendiri bermaksud dapat memenuhi keperluan isterinya, dengan bermula dengan beg, makanan dan keperluan harian. Ia sudah menjadi kewajipan yang paling wajib sebagai calon yang baik untuk ketua keluarga.

6. Makanan Tradisional

Kek sememangnya pelbagai jenis. Ada yang terbesar dan paling lembut, ada yang dipenuhi dengan hiasan berwarna-warni dan rasa sangat manis. Walau bagaimanapun, majlis itu akan menetapkan kuih tradisional itu sebagai satu lagi pakej yang turut dibawa kepada pengantin perempuan.

Kek harus mempunyai tekstur basah dan melekit. Contohnya tidak sukar dicari, malah boleh dibuat oleh ahli keluarga pengantin lelaki sendiri. Salah satunya ialah kek lapisan, lemper, atau lemper.

Sama seperti makanan ringan pasaran dijual pada harga yang rendah. Untuk maknanya sendiri juga tidak kurang positif. Tekstur melekit kek bermakna kedua-dua pasangan mesti sentiasa melekit dan bersama-sama pada setiap masa sehingga usia tua.

Di samping itu, makanan tradisional juga melambangkan persahabatan antara keluarga pengantin lelaki dan perempuan supaya mereka tidak berpisah dan sentiasa mantap.

Walau bagaimanapun, sebenarnya terdapat makanan tradisional mandatori atau yang biasanya digunakan.

7. Daun Sirih atau Suruh Ayu

Mungkin ia jarang diketahui sekarang. Walau bagaimanapun, pada zaman dahulu daun sirih dan suruh ayu juga digunakan sebagai hidangan dan mempunyai makna yang sangat baik.

Keseluruhan perkara ini menjadi simbol keselamatan dan kesejahteraan bagi isi rumah yang baru dibina, sehingga kehidupan kemudian kedua-dua pihak.

Daun betel dan suruh ayu adalah pakej yang kelihatan paling semula jadi dan berbeza daripada yang lain. Daun boleh dipasang antara satu sama lain dan digabungkan dengan bunga yang indah.

8. Buah-Buahan

Buah-buahan biasanya juga diberikan apabila anda melawat saudara yang sakit, walaupun sebagai cenderahati untuk menjadi penyegaran dan keselesaan untuk mereka. Untuk majlis perkahwinan, buah-buahan yang biasanya digunakan adalah epal, alpukat, pir oren, anggur, dan pisang.

Buah-buahan sendiri diketahui mempunyai banyak nutrien dan dihidangkan sebagai pencuci mulut. Ia mempunyai harapan yang paling mendalam bagi orang yang akan berkahwin.

Mereka harus menanggung buah yang banyak, walaupun untuk orang sekeliling. Orang-orang ini harus gembira dan menerima kebaikan daripada pengantin lelaki dan perempuan.

9. Cincin Pernikahan

Ini adalah upacara yang paling penting dan wajib untuk muncul apabila perkahwinan akan berlangsung. Paket biasanya mengandungi satu set cincin.

Satu adalah untuk pengantin lelaki, kemudian satu lagi untuk pengantin perempuan. Cincin perkahwinan meletakkan harapan besar kepada pasangan yang akan berkahwin untuk sentiasa berdampingan dan bersatu sehingga kematian berpisah.

Di samping itu, cincin juga merupakan simbol ikatan antara satu sama lain dalam membina perkahwinan yang indah dan berkat yang menjadi cita-cita dan impian terbesar dan hadiah istimewa untuk orang-orang yang menjalankannya.

10. Handuk dan Peralatan Mandi

Tuala yang biasanya diberikan dalam paket adalah dua nombor. Setiap daripada mereka memang boleh digunakan untuk pengantin lelaki dan perempuan.

Untuk peralatan mandian, ia biasanya mengandungi gel mandian, berus dan ubat gigi, tisu, swab kapas, putik kapas, sabun pembersih muka, losyen badan.

Jenama peralatan mandian boleh disesuaikan dengan keperluan pengantin perempuan. Makna majlis ini lebih kepada bakal pengantin supaya sebagai isteri dia perlu sentiasa menjaga kebersihannya dari segi fizikal dan mental.

Originally posted 2023-02-18 01:00:00.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment