9 Senarai SSD Terbaik Untuk Laptop Terbaik Malaysia

Admin Radarpena

SSD berfungsi untuk menyediakan kapasiti storan tambahan kepada PC atau laptop.

Pada masa kini anda boleh membeli SSD dengan mudah di pasaran, sama ada dalam talian atau secara peribadi.

Tidak seperti HDD, anda perlu menyediakan wang tambahan untuk membeli produk ini.

Walaupun begitu mahal, sudah tentu prestasi yang ditawarkannya juga yang terbaik.

Supaya anda tidak keliru untuk memilih SSD terbaik untuk laptop anda, kami akan memberikan cadangan untuk jenama SSD terbaik pada masa ini.

Kami juga akan memasukkan salah satu model paling popular dalam setiap jenama yang disyorkan, sebagai rujukan terkini. Semak senarai seperti berikut.

Senarai SSD Terbaik Untuk Laptop Malaysia

Berikut ialah senarai SSD terbaik untuk laptop di Malaysia.

1. Samsung

Samsung pada asalnya bukan syarikat teknologi. Syarikat itu, yang ditubuhkan pada tahun 1938, pada mulanya menjual produk pertanian, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, dan ikan.

Tidak sampai tahun 1967 Samsung masuk ke dalam industri elektronik, dengan semikonduktor sebagai barisan perniagaan terasnya.

Oleh itu, anda mesti biasa dengan pelbagai jenis produk memori dari Samsung. Bermula dari RAM, microSD, ke SSD. Untuk SSD, dunia menyedari bahawa Samsung adalah salah satu pengeluar terbaik. Tidak ada keraguan tentang kualitinya.

Bercakap tentang SSD Samsung yang kini popular, Samsung 980 Pro adalah jawapannya. Samsung mendakwa bahawa ini adalah SSD M.2 NVME dengan antara muka PCIe 4.0 terpantas di dunia.

Kelajuan baca yang ditawarkan boleh sehingga 7000 MB/s. Walaupun kelajuan tulis boleh mencapai 5100 MB / s.

Harga : RM379.00 – RM735.00

Baca Pula : [Terkini] 10 Senarai Harga Laptop Acer Paling Best


2. Intel

Perniagaan teras Intel ialah pemproses untuk PC desktop dan komputer riba. Walau bagaimanapun, sejak tahun 2008, mereka juga telah terjun ke dalam dunia ingatan, khususnya SSD.

Kemasukan Intel ke dalam perniagaan SSD telah membuat pengeluar komputer sedar bahawa cakera keras adalah kesesakan yang membuat PC desktop dan komputer riba gagal mencapai prestasi optimum.

Sejak itu, Intel telah berkempen untuk penggunaan SSD sambil mengemas kini katalog produknya di pasaran.

Pada tahun 2020, Intel bersetuju untuk menjual perniagaan SSDnya kepada pesaing Korea Selatan SK Hynix, kecuali siri memori mewah Optane.

Proses pemerolehan yang melibatkan dana sebanyak 9 trilion dolar telah selesai pada tahun 2021.Hayat perkhidmatannya juga panjang, mencapai 1.6 juta jam.

Baki dan masih agak popular produk Intel SSD ialah Intel 660P. SSD M.2 NVME ini dengan antara muka PCIe 3 menawarkan kelajuan baca dan tulis yang sama, iaitu 1800 MB / saat.

Harga : RM155.00


3. Corsair

Corsair menghasilkan pelbagai komponen komputer dan periferal. Terdapat papan kekunci, tikus, bekalan kuasa, peminat, cakera flash, RAM, hingga SSD.

Segala-galanya direka untuk mencukupi untuk keperluan permainan. Oleh itu, secara amnya produk Corsair mempunyai prestasi tinggi.

Salah satu SSD Corsair yang statusnya popular ialah Corsair Force Series MP600. M.2 NVME SSD ini agak pantas kerana kelajuan bacaannya mencecah 4950 MB / s.

Walaupun kelajuan tulis boleh sehingga 2950 MB / saat. Anda tidak perlu melihat hakikat bahawa Corsair Force Series MP 600 SSD menggunakan seni bina memori TLC.

Kerana dengan peningkatan teknologi gaya Corsair, SSD ini boleh digunakan sehingga 1.7 juta jam dengan TBW 850 (kitaran padam-tulis dalam terabytes).

Varian SSD 500 GB ini dijual pada harga IDR 2 juta. Menariknya, Corsair menyediakan jaminan seumur hidup untuk semua produk SSDnya, termasuk Force Series MP600.

Harga : RM235.00

Baca Pula : 10 Senarai Harga Laptop HP Terkini di Malaysia


4. Western Digital

Siapa yang tidak biasa dengan Western Digital. Ya, syarikat ini dari Amerika Syarikat terkenal dengan produk pemacu cakera keras WD (HDD).

Pada mulanya, Western Digital sangat tegas dan yakin dengan HDD. Oleh kerana itu, mereka pernah mempunyai produk SSHD yang merupakan gabungan SSD dengan cakera keras.

Walau bagaimanapun, ia tidak kelihatan seperti pasaran telah bertindak balas dengan baik kerana trend telah beralih kepada SSD.

Western Digital akhirnya melompat ke pasaran SSD walaupun ia masih menghasilkan HDD. Kesungguhan mereka ke dalam pasaran SSD dibuktikan dengan pengambilalihan Sandisk pada tahun 2016.

Jika anda singgah di kedai dalam talian, anda akan mendapati WD Black SN750 sebagai salah satu SSD Western Digital yang popular.

Harga : RM495.00 – RM679.00


5. Crucial

Syarikat memori yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Micron Technology, adalah salah satu pemain senior. Kerana, syarikat ini sejak tahun 1972.

Sebelum era milenium, Micron Technology menghasilkan RAM. Barulah mereka memasuki perniagaan memori storan berasaskan kilat, iaitu kad SD dan SSD.

Jenama yang mereka pakai sangat penting. Contoh SSD popular dari Penting yang diminati orang ramai ialah P5 Penting. SSD ini menggunakan borang M.2 dengan antara muka PCIe 3.0.

Crucial P5 menawarkan kelajuan membaca 3400 MB/s, dan kelajuan tulis 3000 MB/s.

Bagi mereka yang memerlukan keselamatan data, SSD yang dijamin 5 tahun ini sesuai kerana ia boleh disulitkan sepenuhnya.

Harga : RM150.80 – RM533.00

Baca Pula : [Terkini] 10 Laptop Gaming Terbaik & Berkualiti di Malaysia


6. Adata

Adata adalah syarikat yang agak muda kerana ia hanya ditubuhkan pada tahun 2001. Walau bagaimanapun, keseronokan syarikat Taiwan ini luar biasa.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Adata berada dalam 5 syarikat teratas dengan jualan RAM terbanyak.

Untuk produk SSD, jualan tidak begitu cerah seperti RAM. Walaupun begitu, itu tidak bermakna SSD Adata tidak bagus. Adata adalah salah satu jenama SSD dengan kualiti yang berkelayakan dan harga yang berpatutan.

Sebagai contoh, Adata XPG SX8200 Pro yang merupakan SSD M.2 NVME. SSD ini boleh dijalankan pada 3500 MB/s (baca) dan 3000 MB/s (tulis).

Sokongan untuk teknologi RAID Engine dan LPDP ECC menunjukkan bahawa SSD ini berprestasi tinggi dengan kebolehpercayaan SIP.

Anda juga tidak perlu risau tentang SSD permainan ini terlalu panas dengan cepat kerana Adata menyediakannya dengan pakej heatsink.

Hayat perkhidmatan Adata XPG SX8200 Pro agak panjang. Antara muka SSD dengan PCIe 3.0 ini dijamin oleh Adata selagi 5 tahun.

Harga : RM149.00 – RM699.00


7. SK Hynix

SK Hynix pada asalnya merupakan bahagian elektronik pengeluar kereta Korea Selatan Hyundai.

Walau bagaimanapun, pada tahun 2012, syarikat telekomunikasi SK Telecom memperoleh kepentingan majoriti mereka.

Tidak kira siapa yang memiliki saham, SK Hynix masih mempunyai status pengeluar cip memori yang dihormati di dunia.

Terutamanya untuk produk memori RAM dan SSD. SK Hynix menyediakan kategori mudah untuk produk SSDnya. Iaitu SSD Pelanggan untuk komputer peribadi dan pejabat, dan Enterprise SSD bertujuan untuk pelayan dan stesen kerja. Salah satu model SK Hynix SSD yang popular ialah SK Hynix PC711.

Harga : RM44.39 – RM66.69

Baca Pula : 10 Jenama Laptop Terbaik Murah dan Berkualiti!


8. Transcend

Taiwan adalah gudang pengeluar elektronik berkualiti tinggi. Itu termasuk Maklumat Transcend yang membuat pelbagai produk memori.

Transcend, yang ditubuhkan pada tahun 1988, adalah pengeluar memori Taiwan pertama yang memperoleh pensijilan ISO 9001.

Pensijilan menunjukkan bahawa produk memori mereka telah mengekalkan kualiti. Dalam barisan produk SSD, Transcend mempunyai banyak pilihan.

Terdapat SATA 2.5 inci, PCIe M.2, SATA III M.2, kepada SSD mSATA. Salah satu model yang paling dicari oleh orang ramai ialah Transcend MTE220S. Ini adalah M2 NVME SSD yang berpatutan.

Untuk varian terendah, ia ialah 256 GB. Walaupun murah, kelajuannya agak sip: baca 3300-3500 MB / s, tulis 1100-2700 MB / s. SSD ini dengan jaminan 2 tahun dijanjikan mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang, iaitu 2 juta jam, dengan 550 TBW.

Harga : RM359.00 – RM619.00


9. Patriot

Silicon Valley, yang terletak di California, Amerika Syarikat, adalah tempat di mana syarikat-syarikat elektronik dunia berkumpul.

Di dalamnya adalah Patriot Memory, sebuah syarikat dengan produk utama memori dan periferal permainan. Patriot memasarkan SSDnya di bawah nama Burst untuk segmen profesional, dan Viper adalah khusus untuk pasaran permainan.

Contoh produk Patriot SSD yang statusnya popular ialah Patriot Burst SATA III. SSD 2.5 inci ini menawarkan harga yang baik untuk prestasi dan ketahanan. Varian tertinggi SSD ini, 960 GB.

Patriot Burst SATA III didakwa mempunyai kelajuan bacaan 560 MB/s, dengan kelajuan tulis 540 MB/s. Ia juga mempunyai MTBF 2 juta jam dengan kitaran hapus tulis 835 Terabytes.

SSD ini sesuai untuk anda yang beralih dari HDD, atau anda yang ingin mencari tahan lama, berkapasiti besar, memandu pada harga yang berpatutan.

Harga : RM70.40 – RM242.70

Baca Pula

Tags

Leave a Comment